Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα με τον ΦΠΑ

• Τρεις διαφορετικές εγκύκλιοι για τον ΦΠΑ σε 48 ώρες!!! 

• Ξεπέρασε τον εαυτό του το ελληνικό Δημόσιο 

 «Μύλος» με την εφαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, καθώς η γενική γραμματεία εσόδων και το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσαν σε 48 ώρες, τέσσερεις διαφορετικές εγκυκλίους. 
Συγκεκριμένα: Το Σάββατο είχαμε ΦΠΑ σε κρατήσεις μέχρι την 19/7 για τα Δωδεκάνησα 5% στο 65% της τιμής, 9% στο 25% της τιμής και 16% στο 10% της τιμής. Με διευκρινιστική λίγο πριν τα μεσάνυκτα του Σαββάτου τα ποσοστά διαμορφώθηκαν σε 5% στο 65% της τιμής και 16% στο 35% της τιμής. Με νέα διευκρινιστική υπουργική απόφαση την Κυριακή το μεσημέρι τα ποσοστά έγιναν 4% στο 65% της τιμής και 16% στο 35% της τιμής για να αλλάξουν και πάλι χθες το απόγευμα με νέα διευκρινιστική ως εξής: 4% στο 70% της τιμής και 16% στο 30% της τιμής. 
Αύριο μπορεί να σκεφτούν κάτι άλλο, ποιος ξέρει... 


Στο μεταξύ με χθεσινοβραδυνή εγκύκλιο της γενικής γραμματέως εσόδων, κας Κατερίνας Σαββαΐδου, δίδονται διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που στην προσφερόμενη τιμή περιλαμβάνεται κατά περίπτωση πρωινό, ημιδιατροφή, all inclusive, κ.λπ..
Πιο αναλυτικά από τις 20 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, η διαμονή σε ξενοδοχεία υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, ενώ από την 1η Οκτωβρίου και εφεξής στον συντελεστή 13%.
Σημειώνεται ότι για τις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου ο συντελεστής ΦΠΑ μέχρι 30 Σεπτέμβρη είναι 4%. Σύμφωνα με την εγκύκλιο ισχύουν τα εξής: Ο ΦΠΑ της εστίασης (23%) θα υπολογίζεται κλιμακωτά σε ποσοστό από 5% έως και 30% επί της ενιαίας τιμής των πακέτων των ξενοδοχείων, ανάλογα με το αν περιλαμβάνει πρωινό, ή και γεύματα. Το υπόλοιπο της ενιαίας τιμής θα υπολογίζεται με ΦΠΑ 6% έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, και 13% από την 1η Οκτωβρίου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις νησιωτικές περιοχές για τις οποίες προβλέπεται η κατά 30% μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ από 20.7.2015 έως και 30.9.2015 είναι 4%.
Επίσης, από 20.07.2015 οι υπηρεσίες εστίασης υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23% και 16% για τα νησιά).
Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).
Στην εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται αποδεκτό, η διάκριση κατά συντελεστή φόρου, να γίνεται από 20.7.2015, ως εξής:
- Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
- Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή (23%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
- Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.
- Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου