Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η εξαιρετική παρουσία του Ε.Ο.Τ. στην ΙΤΒ και κάποια περίπτερα που αποτελούν παραφωνία...



- Περιφέρεια Πελοπονήσσου και Κυκλάδες για συνταξιοδότηση...
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Χαλκιδική, εμφανώς πρόχειρα

Η παρουσία του Ε.Ο.Τ. στην ΙΤΒ ήταν μία από τις καλύτερες των τελευταίων 20 ετών τουλάχιστον, αν όχι η καλύτερη. Το περίπτερο ήταν ευάερο, ευήλιο, attractive που λένε οι Αγγλοσάξωνες. Ιδιαίτερα "χρηστικό", μάζευε τον κόσμο στο εσωτερικό του, οι δύο δε εκδηλώσεις, της Ρόδου για τον οικογενειακό τουρισμό και της Σκοπέλου με το χορευτικό συγκρότημα,
έδωσαν αφενός μια πολύ όμορφη "νότα" και αφετέρου έφεραν πολλούς επισκέπτες στο περίπτερο. Το δε προσωπικό λίγο, αλλά πολύ εξυπηρετικό. Ήταν γενικά μια πολύ επιτυχημένη παρουσία, που επιτεύχθηκε μετά από πολύ δουλειά και μελέτη, τόσο από το προσωπικό του Οργανισμού, όσο και από τον κατασκευαστή. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για αρκετά περίπτερα συνεκθετών, τα οποία λίαν επιεικώς δεν αποτελούν και την καλύτερη εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό. Περίπτερα με αισθητική δεκατίας του 1970 ή ακόμη χειρότερα μέσα στον χώρο του Ε.Ο.Τ., αλλά χωρίς καμία μελέτη και προεργασία, στην λογική της "ξεπέτας", την οποία όμως πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Και επειδή εμείς σας έχουμε συνηθίσει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εξηγούμαστε και με φωτογραφίες μάλιστα. Περίπτερο Κυκλάδων: Καμία αισθητική, ούτε καν της δεκαετίας του 70. Το περίπτερο αυτό αποτελεί δυσφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό. Ας κλείσουν ένα περίπτερο μέσα στον Ε.Ο.Τ. και ας το στείλουν στη "σύνταξη". Περιφέρεια Πελοπονήσσου: Ακριβώς τα ίδια σε μια πιο Light version. Οι εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες του Δημήτρη Πολλάλη, του Στέφανου Στεφάνου και άλλων, δεν αναιρούν την ουσία: το περίπτερο είναι για "συνταξιοδότηση". Και ερχόμαστε στον όμορφο χώρο που έχουν καποιες περιφέρειες-περιοχές, μέσα στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ., τον οποίο "γεμίζουν" με ότι τους ... καπνίσει. Π.χ. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που τις πρώτες δύο ημέρες της έκθεσης είχαν βάλει καφάσια!!!! Δείτε τη φωτό και φρίξτε. Την επόμενη ημέρα μάλλον κάποιου του "έκοψε" και τα αντικατέστησαν με ένα έδρανο και κάποια κομψά baskets. Last but not least (με έχει πιάσει το αγγλοσαξωνικό μου σήμερα...) η Χαλκιδική, χωρίς έντυπα (αναμένονται γενικώς, άραγε πότε όταν λήξουν οι εκθέσεις; Τότε γιατί δεν το άφηναν για του χρόνου να έχουν και τα χρήματα...). Στην όμορφη δε φωτογραφία που είναι "πλάτη" στο περίπτερο έχει τεράστια λεζάντα Chalkidiki Beach. Υπάρχει τέτοια παραλία που δεν "βγαίνει" ούτε στο google;

Γενικά μιλώντας οι εκθέσεις είναι ένα πολύ σοβαρό και ακριβό σπορ και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται...

8 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ για την καλοπροαίρετη κριτική σας κύριε Δεριζιώτη. Η Χαλκιδική είναι βέβαια πολύ μπροστά και μάλλον ήσασταν σε άλλη έκθεση!!!
    Επίσης η γεωγραφική σας ανεπάρκεια όσων αφορά την παραλία της φωτογραφίας είναι ανεπίτρεπτη για έναν δημοσιογράφο που θέλει να λέει ότι ασχολείται με τον Τουρισμό.
    Ανοικτή πρόσκληση να κολυμπήσουμε μαζί το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ειστε καλα κ. Ανωνυμε. Ευχαριστω για τη προσκληση. Ξερετε εχω κανει 10 χρονια διακοπες στην Χαλκιδικη και θεωρω οτι τη γνωριζω καλα. Αν ωστοσο μου διεφυγε η "Ακτη Χαλκιδικης" ( Chalkidiki beach) ζητω συγγνωμη. Ωστοσο διευκρινιστε μου που ειναι για να την επισκεφτω και γω και να την απολαυσω. Περιμενω απαντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μια χαρά τα λέει ο δημοσιογράφος. άντε με το νομαρχία τουρς και τους αργόσχολους. Πάνε να κάνουν τη βόλτα τους και μοστράρουν τα καφάσια με τα πορτοκάλια. που τα είδατε ρε στη Θεσσαλονίκη τα πορτοκάλια? Η την ανύπαρκτη παραλία στη Χαλκιδική. Αλλά που να βρουν χρόνο να ασχοληθούν σοβαρά αφού εμείς οι κοπανοι πληρώνουμε. Μπουτάρη να αγιάσει το στόμα σου
    Βρε ουστ απο κει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οσο για τα "οσων", "ήσασταν σε άλλη έκθεση" και "λέει ότι ασχολείται με τον Τουρισμό", η αγορα ειναι μικρη και ολοι γνωριζομαστε. Εμενα λοιπον με ξερουν και με κρινουν οι χιλιαδες αναγνωστες μου εδω και 25 χρονια που με τιμουν με την εμπιστοσυνη και την αγαπη τους. Τα υπολοιπα ειναι απλως θεωριες..
    ΥΓ: Στις εκθέσεις πηγαίνω πάρα πολλά χρόνια και πληρώνω από την τσέπη μου...
    Και ο νοών νοείτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Κύριε Δημοσιογράφε

    Ξεκινώντας με τα λεγομενά σας ότι έχετε μια πολυετή εμπειρία στο χώρο του τουρισμού θα ήθελα να σας επισημάνω (μιας και σαν εταιρεία παίρνουμε μέρος σε εκθέσεις εξωτερικού εδώ και 20 χρόνια) ότι το ευήλιο και ευάερο μα εμφανώς άδειο πείπτερο του ΕΟΤ είναι εδώ και 3 χρόνια το ίδιο. Λέγοντας ότι είχε μία εξαιρετική παρουσία προφανώς δεν προσέξατε ότι όλες τις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης ήταν άδειο. Επίσης, απο 160 εκθέτες έχει φτάσει μετα δυσκολίας τους 65.
    Ακόμα, επειδή είστε πολύ παρατηριτικός και βλέπετε τα καφάσια με πορτοκάλια, δεν παρατηρήσατε ότι:
    α. Στο περίπτερο της Αστυπάλαιας, Καρπάθου και Λέρου, υπήρχε γιγαντοαφίσα στη πλάτη του περιπτέρου με παραλία το Σαρακίνικο της Μήλου (τονίζοντας το και με μεγάλα γράμματα).
    β. Στο περίπτερο της Ηπείρου, υπήρχε γιγαντοαφίσα με τις Στήλες του Ολυμπίου Διός.
    Επιπλέον, η λέξη Ελλάδα πάνω από το περίπτερο ήταν στην αγγλική γλώσσα και όχι στην γερμανική- όπου θα ήταν το σωστό μιας και είμαστε στη Γερμανία.
    Από το να κατακρίνετε τις συμμετοχές άλλων περιφερειών ότι χαλάνε τα λεφτά τους σε περίπτερα για συνταξιοδότηση,καλύτερα να κατακρίνετε τα 2.000 τ.μ. του περιπτέρου ΕΟΤ που πληρώνουμε όλοι πανάκριβα τη συμμετοχή μας.
    Τέλος,πιστεύω ότι δεν πρέπει να κατακρίνουμε αλλά να επαινούμε τη προσπάθεια των Ελλήνων ιδιωτών και δημοσίων φορέων να ενισχύσουν τον εισερχόμενο τουρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απαντηση σας κυριε Ανωνυμε μου θυμιζει το ανεκδοτο "και σεις γιατι βασανιζετε τους μαυρους". Εχουμε και λεμε λοιπον;
      1. Δεν μου ειπατε που ειναι η "Chalkidiki beach"
      2. Δεν μου ειπατε για το εντυπο
      3. Eαν σας αρεσουν τα καφασια με γεια σας με χαρα σας. Μονο καντε παρατηρηση στους αρμοδιους που την τριτη ημερα τα "αποκαθηλωσαν" χαλωντας το Couleur locale
      Περαν αυτων:
      Ο ΕΟΤ αν δεν το γνωριζετε οργανωνει την εθνικη συμμετοχη και δεν μαζευει κοσμο. Το περιπτερο με εξαιρεση την πρωτη ημερα ειχε κοσμο και μαλιστα πολυ. Σε καθε περιπτωση ομως για την κατασταση που εχει διαμορφωθει μεταξυ Ελλαδας και Γερμανιας, οπως προκυπτει και απο την μειωση των κρατησεων, δεν ευθυνεται ο Ε.Ο.Τ..
      Επιπροσθετως, ειναι ευχης εργο που οι 160 εγιναν 65, γαιτι οι υπολοιποι απλως εκαναν βολτες και ψωνια με τα λεφτα των φορολογουμενων. Τα περιπτερα που λειπουν ειναι νομαρχιων, δημων, κ.λπ., κ.λπ..
      Επίσης:
      α. Δεν το παρατηρησα. Ευχαριστω. Αναιρει τις πρωτες μου παρατηρησεις ή μηπως μεροληπτω υπερ αυτων των προορισμων;
      β. Ομοιως για ΤΟΥΣ ΣΤΥΛΟΥΣ (και οχι τις στηλες)...
      Μαλλον δεν εχετε συμμετασχει ποτε πληρωνοντας, γιατι αν το ειχατε κανει θα γνωριζατε οτι οι τιμες εκτος περιπτερου ΕΟΤ για τα ιδια τετραγωνικα μετρα ειναι 70-100% ακριβοτερες. Μπορειτε να το ελεγξετε πολυ ευκολα μπαινοντας στους ιστοτοπους των διοργανωτριων εταιριων για να μην εκτιθεστε
      ΥΓ: Στη Γεωγραφια ημουν ο καλυτερος μαθητης του σχολειου...
      ΥΓ1: Το γεγονος οτι ο Δημητρης Πολλαλης, ενας εξαιρετος επαγγελματιας του Τουρισμου σχολιασε θετικα την αναρτηση, αν και τον αφορα, δειχνει πολλα πραγματα...

      Διαγραφή
  6. Γεια σας!

    Τυχαίνει πως από το 1994 επισκεφτόμαι κάθε χρόνο την ΙΤΒ Βερολίνο. Δεν ξέρω για ποία ΙΤΒ και ποία χρονιά μιλάτε. Για φέτος δεν πρέπει να έχετε μιλήσει.

    Φέτος το 2012 ΔΕΝ ήταν καθόλου μία επιτυχία για την Ελλάδα.

    Όλα τα χρόνια που ερχόμαι στην ΙΤΒ-Βερολίνο δεν έχω δεί τόσο λίγο κόσμο στο μέρος της Ελλάδας.

    Όταν η αιθούσα π.χ. για την Τουρκία η για την Αιγύπτος ήταν γεμάτη από κόσμο, στο μέρος για την Ελλάδα ήταν πολύ λίγος κόσμος από τα προηγουμένα χρόνια.

    Συνεργαστήκα φέτος με τον ΕΟΤ-Γερμανίας γιατί τυχαία γνώρισα τον κύριο Σκορδάς ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω δορέαν προβολές μέσα στο μέρος για την Ελλάδα (για την Μήλο, τα Μέθανα, την Νίσυρο, την Σαντορίνη και την Λέσβο) γιατί ξέρω πως η Ελλάδα χρειάζεται βοηθεία.

    Ευχαριστώ τον κύριο Σκορδάς για αυτή την ευκαιρία, όμως αν οι προετοιμασίες θα είχαν γίνει από τον Δεκέμβριο του 2011 (έκανα την πρώτη κουβέντα για την ΙΤΒ μαζί του τον Νοέμβριο 2011), τότε σίγουρα θα είχαμε κάνει μεγαλύτερη επιτυχία για την Ελλάδα.

    Οπώς πάντα ο ΕΟΤ-Γερμανίας έπρεπε να περιμένει το "okay" από τα κεντρικά της Αθήνας και αργήσαν όλα.

    Όσα χρόνια επισκεφτόμαι την ΙΤΒ, τα περίπτερα για την Ελλάδα ήταν φτωχά όταν τα συγκρίνω με το περίπτερο π.χ. της Τουρκίας.

    Δεν ξεχνάω όταν πρίν χρόνια μπήκα σε μία αιθούσα και ακούσα ποτνιακά τραγούδια και νόμισα πως ήμουν στο περίπτερο της Ελλάδας...

    Λάθος!

    Έφτιαξαν οι Τούρκοι αντίγραφο από αρχαίο θεάτρο και παίξαν και χωρέψαν ποντιακά τραγούδια!

    Μεχρί μπαζάρι υπήρχε με Τούρκους που ήξεραν καλά τα γερμανικά.

    Τις περισσότερες φόρες που πήγα στο ελληνικό μέρος της ΙΤΒ στα περίπτερα για την Ελλάδα υπήρχε κόσμος που δεν ήξερε γερμανικά η που ήταν γέροι η αδιαφοροί "δημόσοιοι υπάλληλοι".

    Καλά οι γιγαντοφωτογραφίες, άλλα δεν είναι κάτι που προσελκύει τον Γερμανό επισκέπτη της έκθεσης.

    To "Design" μπορεί να ήταν ενταξή, άλλα ήταν ψυχρό. Δεν έδειξε π.χ. τα ωραία καφενεία στην Ελλάδα, τα ωραία χωριά η έναν αρχαιολογικόν χωρό.

    Δεν αντιπροσωπευέται η Ελλάδα στην ΙΤΒ.

    Η Ελλάδα έχει τόσα θέματα να προσφέρει και όμως στην ΙΤΒ δεν τα δείχνει.

    Σίγουρα δεν "φταιει ο ΕΟΤ Γερμανίας". Που είναι όλοι αυτοί που κερδίζουν από τον τουρισμό;;;

    Δεν αξίζει να σπαταλήσουν τα λεφτά τους στην Φιλοξενία στην Σαλονική. Εκεί δεν πάει κανένας ξένος για να δεί την Ελλάδα.

    Στο εξωτερικό παιζέται το παιχνίδι!

    Και οι κρατήσεις γίνονται το αργότερο τον Οκτοβρίο πριν μία χρονία.

    Διαβάζω δυστυχώς ακόμα τον αυτολιβανισμό κάποιον περιφερίων και Δημών που δήθεν ήταν στην ΙΤΒ.

    Η ΙΤΒ 2012 για την Ελλάδα ΔΕΝ ήταν επιτυχία.

    Οποίος ήταν εκεί και γνωρίζει τον τουρισμό και τους πελάτες από την Γερμανία ξέρει πως ήταν από τις χειρότερες χρονιές για τον τουρισμό της Ελλάδας.

    Και δυστυχώς με τις συνεχής απεργίες δεν φαινέται πως θα πάει καλύτερα στην Ελλάδα.

    Οι πελάτες μου, με γράφουν τον τελευταίο χρόνο π.χ. "αν είναι ακόμα ασφαλής προορισμός η Ελλάδα".

    Αυτά λέει όλα...

    Ελπίζω πως για το 2013 θα ξυπνήσουν σύντομα όλοι του κλάδος του τουρισμού και να οργανώσουμε ΦΕΤΟΣ και πολύ σύντομα την ΙΤΒ 2013 για να μην πάει αυτή η ευκαιρία πάλι χαμένη. Εγώ θα βοηθήσω οπού μπορώ, άλλα την κριτική μου πρέπει να την τρώνε.

    Η ΙΤΒ ΔΕΝ πήγε καλά!

    Με εκτίμηση
    Τωβίας Σώρρ
    VolcanoDiscovery Tours

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυριε Σωρρ

    Εχετε απολυτο δικιο οσον αφορα τα προβληματα και τις παθογενειες του ελληνικου τουρισμου. Επισης και για την εφετινη κατασταση οσον αφορα στην προσελευση Γερμανων. Το σχολιο αφορα στο ελληνικο περιπτερο και την κατασκευη του που για εμας ηταν ικανοποιητικη, ειδικα αν συγκριθει με μερικα χρονια πριν.

    Επιτρεψτε μου να σας συγχαρω για την αναλυση και την αγαπη σας για την Ελλαδα, οπως φαινεται απο το μηνυμα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή