Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

«Hipster» προορισμοί, η νέα εναλλακτική πρόταση διακοπών

- Το Βερολίνο στους κορυφαίους «hipster» ευρωπαϊκούς προορισμούς


Νέα πρόταση διακοπών, μια εναλλακτική προσέγγιση ή μόδα των καιρών; Μάλλον κάτι απ’ όλα είναι οι «Hipster προορισμοί», που τελευταία κερδίζουν διαρκώς έδαφος, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ταξιδιωτών που χαρακτηρίζονται, μάλλον, για την «ελεύθερη φύση» τους.


Παραδοσιακές τουριστικές περιοχές και αξιοθέατα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ταξιδιωτών σε ευρωπαϊκές πόλεις. Ωστόσο, τελευταία, παρατηρείται μια διάθεση προς εξερεύνηση underground και ανεπιθύμητων μέχρι πρόσφατα, περιοχών, τις οποίες επανέφεραν στο προσκήνιο, νέοι επαγγελματίες, μεταφέροντας εκεί τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Γειτονιές που, πλέον, φιλοξενούν pop-up εστιατόρια, καφετέριες vintage και γκαλερί, που έχουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα και πολιτισμό και, πλέον, θεωρούνται αρκετά trendy. 
Τέτοιες hipster γειτονιές έχουν διαδοθεί σε πολλές πόλεις παγκοσμίως, ενώ μερικοί από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς «hipster προορισμούς», είναι το Kreuzberg του Βερολίνου, η Περιφέρεια VII στη Βουδαπέστη και η Mieraielain στη Ρίγα. Οι Millennials είναι οι κύριοι επισκέπτες των hipster περιοχών, που ανακαλύπτουν τα αγαπημένα τους «φαγάδικα», εξερευνούν τα καλλιτεχνικά στέκια και τις αγορές, περισσότερο από ότι επισκέπτονται μουσεία και ιστορικά μνημεία. Καθώς πολλοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο, «παλεύουν» με τις συνέπειες του συνωστισμού των τουριστών, η υπόσταση και μόνο των εναλλακτικών αυτών περιοχών, έχει συμβάλει στο να ξεχωρίσουν, πλέον.
Ταξιδιωτικοί οδηγοί και ιστοσελίδες όπως το Vayable, έχουν, ήδη, μπει στο κλίμα, προσφέροντας hipster περιηγήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, που συχνά παρέχονται από τους κατοίκους της ίδιας περιοχής, ώστε όλα να δείχνουν απολύτως αυθεντικά. Κάποιοι on line ταξιδιωτικοί οδηγοί όπως το Likealocal και το Travelsofadam, έχουν επίσης δημιουργήσει φόρμες για τους προορισμούς αυτούς, ενημερώνοντας καθημερινά για τη συνεχώς μεταβαλλόμενη hipster σκηνή. 
Ξενοδοχεία «boutique» έχουν αρχίσει να ανοίγουν σε περιοχές hipster, ωστόσο, οι αλυσίδες ξενοδοχείων είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, λόγω της «ανεξάρτητης φύσης» των ταξιδιωτών που επιλέγουν αυτές τις εναλλακτικές περιοχές. Μία από τις εξαιρέσεις, αν και μεγάλη μονάδα, είναι το Rival Hotel στο Södermalm στη Στοκχόλμη, το οποίο έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί στο κτίριο ενός παλιού κινηματογράφου. 
Το Airbnb και οι συνεργάτες του έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προώθηση των περιοχών αυτών σε τουρίστες, καθώς πολλά ξενοδοχεία παρουσιάζουν ελλείψεις επομένως οι ιδιωτικές ενοικιάσεις είναι συχνά η μόνη επιλογή για διαμονή σε τοπικό επίπεδο. 
Οι hipster προορισμοί γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ενώ νέες περιοχές προστίθενται στοn «χάρτη» των hipster προορισμών, φιλοδοξώντας να γίνουν τα καινούρια εναλλακτικά «στέκια» των σύγχρονων ταξιδιωτών.

Oι κορυφαίοι hipster, ευρωπαϊκοί προορισμοί

Περιοχή

Χώρα
Dalston
Λονδίνο
Kreuzberg
Βερολίνο
District VII
Βουδαπέστη
Sodermalm
Στοκχόλμη
Norrebro
Κοπεγχάγη
Gracia
Βερκελώνη
Malasana
Μαδρίτη
Amsterdam Noord
Άμστερνταμ
Miera Iela
Ρίγα
Kalamaja
Ταλίν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου