Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΙPK: Οι Ευρωπαίοι λένε ναι στα ταξίδια…

…αναζητούν, όμως, νέους ασφαλείς προορισμούς 

- Στο +13% ο ευρωπαϊκός εξερχόμενος τουρισμός την περίοδο 2009-2014 

Νέα αύξηση σε ποσοστό 2,8% εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ο ευρωπαϊκός εξερχόμενος τουρισμός το 2016. Οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό και το επόμενο έτος, ενδέχεται, ωστόσο, λόγω των αναταραχών και των συνεχών συγκρούσεων που καταγράφονται σε κάποιες περιοχές, να προσανατολιστούν σε νέους πιο ασφαλείς προορισμούς. Βεβαίως, σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι εμπειρογνώμονες του τουρισμού για το θέμα της προσφυγικής κρίσης και του πιθανού αντίκτυπού της στον τομέα των εξερχόμενων ταξιδιών, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι όποιες επιπτώσεις. 
Αυτά είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα του 23ου Φόρουμ για το Παρατηρητήριο του Παγκόσμιου Τουρισμού (World Travel Monitor), που πραγματοποιήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, όπου παρουσιάστηκε η τελευταία έρευνα της IPK World Travel Monitor®, που εκδίδεται αποκλειστικά για την έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου...


Ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιών των Ευρωπαίων αυξήθηκε κατά περίπου 4,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της World Travel Monitor®. Πρόκειται για συνέχεια της αυξητικής πορείας του ευρωπαϊκού εξερχόμενου τουρισμού, ο οποίος το 2014 παρουσίασε άνοδο κατά 3%. Συνολικά, ο ευρωπαϊκός εξερχόμενος τουρισμός αυξήθηκε κατά 13% από το 2009 έως το 2014, φθάνοντας στα 444.000.000 εξερχόμενα ταξίδια το περασμένο έτος. Ωστόσο, η ζήτηση για διαφορετικούς προορισμούς, παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση το τρέχον έτος, με ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να «πάσχουν» ιδιαίτερα. 
«Πολλοί προορισμοί αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα φέτος, κρατώντας μακριά τους ταξιδιώτες, σε κάποιες περιπτώσεις και μαζικά. Οι Ευρωπαίοι τουρίστες επιλέγουν ασφαλέστερους προορισμούς, ενώ παρατηρείται ακόμη και μετατόπιση στη ζήτηση από τα διεθνή ταξίδια στις διακοπές στη χώρα τους», λέει σχετικά ο Dr Martin Buck, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Messe Berlin. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφεται ισχυρότερη ζήτηση για προορισμούς εντός της Ευρώπης. 
Ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 5% από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τη συνολική αύξηση 2,4% το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του UNWTO. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το 85% περίπου των διεθνών ταξιδιών των Ευρωπαίων προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της World Travel Monitor®. Με το «βλέμμα» στραμμένο στο επόμενο έτος, η IPK εκτιμά, μέχρι στιγμής, ότι θα σημειωθεί άνοδο κατά 2,8% στον ευρωπαϊκό εξερχόμενο τουρισμό, με βάση τον Ευρωπαϊκό Ταξιδιωτικό Δείκτη Εμπιστοσύνη, που μετρά τις ταξιδιωτικές προθέσεις για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον δείκτη αυτό, το 70% των Ευρωπαίων εμφανίζουν και για το 2016 το ίδιο ενδιαφέρον για ταξίδια όπως εφέτος. Ωστόσο, μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον στο Ηνωμένο Βασίλειο (2%), την Ισπανία (6%), την Πολωνία (4%) και τη Γερμανία (3%), ένδειξη πως στις χώρες αυτές παρατηρείται οικονομική ανάπτυξη. Σε αντίθεση, οι Γάλλοι εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι αναφορικά με τις προθέσεις τους για ταξίδια το 2016, ενώ μειωμένο ενδιαφέρον παρατηρείται στη Ρωσία και την Ιταλία (κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες). 
Τους εμπειρογνώμονες του τουρισμού απασχόλησαν, στο πλαίσιο των εργασιών του 23ου Φόρουμ για το Παρατηρητήριο του Παγκόσμιου Τουρισμού, οι επιπτώσεις στην ταξιδιωτική βιομηχανία της Ευρώπης από την προσφυγική κρίση. 
Μιλώντας σχετικά, ο Rolf Freitag, πρόεδρος της IPK International, είπε ότι η προσφυγική κρίση δεν έχει αρχίσει ακόμη να επηρεάζει τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών. Ωστόσο, ως προειδοποίηση για την ταξιδιωτική βιομηχανία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Freitag, να ληφθεί η μείωση των επισκεπτών που καταγράφηκε στη φετινή, παγκοσμίου φήμης Oktoberfest, του Μονάχου, η οποία είχε 400.000 λιγότερους επισκέπτες και τα έσοδα του τουρισμού ήταν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η εκδήλωση συνέπεσε με την αιχμή των αφίξεων προσφύγων στην πόλη. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στη φετινή Oktoberfest μειώθηκε σε 5,9 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 6,3 εκατομμύρια το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου