Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Χρυσοφόρος ο Σεπτέμβριος για...


...τον κυπριακό Τουρισμό 

- Ο καλύτερος που καταγράφηκε ποτέ ως προς τις αφίξεις τουριστών 
- Η αύξηση ανήλθε στο 14%, με το θετικό σερί να επεκτείνεται για τρίτο μήνα καθώς τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος σημείωσαν ρεκόρ 

Τον καλύτερο Σεπτέμβριο στα χρονικά της ως προς τις αφίξεις τουριστών διένυσε φέτος η Κύπρος. Η αύξηση ανήλθε στο 14%, με το θετικό σερί να επεκτείνεται για τρίτο μήνα, καθώς τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος σημείωσαν ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο 2015 ανήλθαν σε 360.899, σε σύγκριση με 316.602 τον Σεπτέμβριο 2014. Η ικανοποίηση είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα, καθώς με τα τελευταία στοιχεία τόσο για τις αφίξεις όσο και για τα έσοδα, διασκεδάζονται με τον καλύτερο τρόπο οι ανησυχίες που υπήρχαν από την αρχή του έτους, λόγω της κάθετης πτώσης της ρωσικής αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητικά τα στοιχεία», ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τόσο για τις αφίξεις όσο και για τα έσοδα αναμένει τη χρονιά να κλείσει με θετικό πρόσημο. 
Την ίδια στιγμή, σε επικοινωνία της «Σ» με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), μας εκφράστηκε τόσο η ικανοποίηση όσο και η ανακούφιση σε σχέση με τα αποτελέσματα όσων άπτονται καθημερινά του τουρισμού. 
Αύξηση 7,4% 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ετήσια βάση για τους πρώτους εννέα μήνες η αύξηση στις αφίξεις φθάνει στο 7,4%. 
Αναλυτικά, τον Σεπτέμβριο του 2015 σημειώθηκε αύξηση 32,0% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 109.951 τον Σεπτέμβριο του 2014 σε 145.166 τον Σεπτέμβριο του 2015), 99,9% αύξηση από το Ισραήλ (από 7.383 σε 14.756), 34,7% αύξηση από τη Γερμανία (από 9.534 σε 12.840) και 27,9% αύξηση από την Ελλάδα (από 9.382 σε 12.001 φέτος). 
Αντίθετα, σημειώθηκε μείωση 17,0% στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία (75.391 τον Σεπτέμβριο του 2015 σε σύγκριση με 90.866 τον Σεπτέμβριο του 2014) και 5,9% μείωση από τη Σουηδία (15.951 σε σύγκριση με 16.947 πέρυσι). 
Για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 2.203.599 σε σύγκριση με 2.051.483 την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σημειώνοντας αύξηση 7,4%. 
Αγωνία για τα έσοδα 
Την ίδια στιγμή, αισιοδοξία επικρατεί και ως προς το θέμα των εσόδων, ότι τελικά θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο βάσει των αυξημένων αφίξεων. 
Τα έσοδα από τον τουρισμό, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015, είναι μειωμένα κατά 2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, όμως η ψαλίδα αναμένεται να κλείσει με βάση τους αριθμούς των αφίξεων που δημοσιεύτηκαν χθες. 
Σε σχέση με τα έσοδα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αν ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος αποδειχθούν εξίσου καλοί μήνες όπως και ο Ιούλιος, «τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κλείσει η χρονιά με θετικό πρόσημο» στα έσοδα. 
Προσπάθεια κάλυψης της Transaero 
Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος με την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «αναμένουμε με αγωνία τα στατιστικά στοιχεία για τα έσοδα τα οποία ακολουθούν περίπου τρεις μήνες αργότερα, για να δούμε αν και οι δύο πυλώνες -αφίξεις και έσοδα- συνάδουν. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί για να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τις αφίξεις από τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και πώς διαμορφώνεται το σκηνικό από τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας, που μας επηρεάζει κυρίως για τη νέα τουριστική χρονιά», σημείωσε. 
Επιπλέον, ο Υπουργός είπε ότι «αναμένουμε να δούμε τις αφίξεις Οκτωβρίου ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα» με τη ρωσική αεροπορική εταιρεία Transaero και τις αφίξεις από τη Ρωσία. 
Σε σχέση με το θέμα της Transaero, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και με τους οργανωτές ταξιδίων κοιτάζουμε ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν για αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό ιδιαίτερα για το 2016», προσθέτοντας ότι υπάρχουν συμφωνίες του Υπουργείου Μεταφορών με τις ρωσικές Αρχές, τόσο για αερογραμμές που πετούν τακτικά όσο και για ναυλωμένες πτήσεις. «Η προσπάθεια κάλυψης του 2016 με άλλες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζεται», πρόσθεσε. 
Ικανοποιημένος ο ΚΟΤ 
Σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο ΚΟΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων και τονίζει ότι θα συνεχίσει, χωρίς εφησυχασμό και σε στενή συνεργασία με όλους τους τουριστικούς εταίρους, τη σκληρή και μεθοδευμένη εργασία. 27η πιο ασφαλής η Κύπρος Δράσεις που προωθούν την ασφάλεια των τουριστών διεκπεραίωσαν οι φορείς που απαρτίζουν τις επτά ομάδες της συντονιστικής πλατφόρμας για θέματα ασφάλειας των τουριστών, οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία. 
Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο από τον Μάρτιο, «σε μια συντονισμένη προσπάθεια να βελτιωθεί περαιτέρω η ήδη πολύ καλή θέση της Κύπρου στα θέματα ασφάλειας των τουριστών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΟΤ. «Η Κύπρος κατατάσσεται 27η σε θέματα ασφάλειας, από 140 χώρες που συγκρίθηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης του World Economic Forum για το 2013», προστίθεται. 
Χαιρέτισαν οι Βρετανοί 
Τα αποτελέσματα που έχει ήδη επιφέρει η προσπάθεια χαιρέτισαν Βρετανοί αξιωματούχοι της διπλωματικής αποστολής στην Κύπρο, με τον Περιφερειακό Προξενικό Διευθυντή Ουίλιαμ Μίντλετον να αναφέρει ότι ήδη παρά την αύξηση κατά 16% των Βρετανών επισκεπτών στην Κύπρο, μέχρι στιγμής φέτος η Ύπατη Αρμοστεία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολύ λιγότερες περιπτώσεις για προξενική βοήθεια, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής Λίντα Μπερνς ανέφερε ότι «είμαι ικανοποιημένη που οι εταίροι μας έχουν κατορθώσει τόσα πολλά σε τόσο μικρή χρονική περίοδο και προσβλέπουμε στη συνεχιζόμενη συνεργασία μας σ' αυτόν τον σημαντικό τομέα». 
Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν 
Τροποποίηση της νομοθεσίας με περιορισμό στα 9 micrograms αλκοόλης ανά 100 milliliters αναπνοής για νέους οδηγούς, επαγγελματίες οδηγούς, μοτοσυκλετιστές και ποδηλάτες, προσφορά ασθενοφόρου από το Υπουργείο Υγείας στο κέντρο της Αγίας Νάπας σε 24ωρη βάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με χορηγία του ΚΟΤ, οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, αλλαγή του ορίου ηλικίας που επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ από 17 σε 18, και αυστηρότερες κατευθυντήριες οδηγίες για το δικαίωμα στην πώληση αλκοόλ συγκαταλέγονταν μεταξύ των δράσεων που υλοποιήθηκαν εντός του 2015, από τις ομάδες για την πρόσβαση στο αλκοόλ, την οδική ασφάλεια, αλλά και την υγεία. 
Σε σχέση με την ασφάλεια παραλιών και λουομένων, δόθηκαν από τον ΚΟΤ χορηγίες σε τοπικές Αρχές για, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση αναπήρων σε παραλίες, ναυαγοσωστικούς πύργους, σήμανση, ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, μηχανές καθαρισμού, κάδους απορριμμάτων, ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, ενώ και η ναυαγοσωστική ομοσπονδία και οι όμιλοι υποστηρίχθηκαν οικονομικά για τη διενέργεια εκστρατειών πρόληψης και μεταξύ άλλων την έκδοση τρίπτυχου για την ασφαλή κολύμβηση. 
Κλοπές και παρενοχλήσεις 
 Στο μεταξύ και τα θέματα ασφάλειας των τουριστών σε σχέση με τις κλοπές και τις παρενοχλήσεις απασχόλησαν ομάδα εργασίας της πλατφόρμας. 
Στις δράσεις που υλοποιήθηκαν συγκαταλέγονται η παραγωγή κώδικα συμπεριφοράς για θέματα ασφάλειας των τουριστών από τον ΚΟΤ, περιορισμός της έκτασης της πλατείας Αγίας Νάπας για ευκολότερο έλεγχο και περιπολίες, προσφορά εφαρμογής σε έξυπνα τηλέφωνα από την Αστυνομία φιλικής προς τον χρήστη με δυνατότητα ανακοινώσεων για θέματα ασφάλειας, ενώ η Αστυνομία εξέδωσε επίσης τρίπτυχα στην αγγλική γλώσσα, με συμβουλές για την προστασία των τουριστών από τις κλοπές και την καταπολέμηση επιθέσεων εναντίον γυναικών. 
Σε ό,τι αφορά τα θέματα μεταφορών, εκδόθηκε οδηγός για τις υπηρεσίες ταξί στην Κύπρο στην αγγλική γλώσσα, από τις 22 Σεπτεμβρίου επιτράπηκε η ελεύθερη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, ενώ κυκλοφόρησε και δεκάλογος για τον καλό οδηγό ταξί από τον ΚΟΤ. 
Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους ξένων Πρεσβειών στην Κύπρο στα τέλη Ιουνίου. 
ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου