Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η ελληνική κουζίνα κατακτά τη ρωσική πρωτεύσουσα!!!


Αδιαμφισβήτητα η Ελληνική διατροφή, αποτελεί μία απο τις πλέον διαδεδομένες παγκοσμίως. 
Η Ελληνική κουζίνα είναι νόστιμη, υγιεινή και trendy! 
Απο το "γαϊτανάκι" των ακολούθων της, δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν και οι κάτοικοι της Μόσχας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται με γεωμετρική πρόοδο την Ελλάδα, γεύονται τις τοπικές κουζίνες και τα προιόντα της. 
Κι όμως η εκπροσώπηση της Ελληνικής εστίασης στη Ρωσική πρωτεύουσα μέχρι πρότινως ήταν ασθενική. 
Οι διάφορες προσπάθειες κατέληγαν στο κενό, καθώς δεν υπήρχε η κουλτούρα και το κοινό που θα μπορούσε να τις υποστηρίξει. 
Η φετινή χρόνία όμως επέφερε σημαντικές αλλαγές.
Τα καταστήματα που προσφέρουν φαγητό με ελληνική "χρώμα" αυξήθηκαν σημαντικά.
Το ελληνικό ταχυφαγείο, τείνει να γίνει σημαντικός παίκτης στην εγχώρια αγορά και προσδοκεί να εκθρονίσει τα ταχυφαγεία ασιατικού τύπου, που είχαν και το μεγαλύτερο μερίδιο.
Η ελληνική στριφτή πίτα ( η οποία έτσι και παρουσιάζεται) πωλείται απο περισσότερα μέρη και οι Ρώσοι επιχειρηματίες της εστίασης ανακαλύπτουν τον πλούτο της Ελληνικής κουζίνας και επενδύουν σε αυτή.
Αυτό αντιλήφθηκε και ο Kyrill Gusev, ιδιοκτήτης του ομίλου εστιατορίων Restaurant Syndicate και επέλεξε την ναυαρχίδα του, ένα καράβι 70 μέτρων, δεμένο στον ποταμό Μόσχοβα, για ελληνικό εστιατόριο.
Για την ακρίβεια ταβέρνα όπως ο ίδιος την αποκαλεί.
Το ονόμασε ''Ehal Greka Tserez Reku'', που σημαίνει ο ''Ελληνας πέρασε το Ποτάμι'', φράση παρμένη απο έναν Ρώσικο γλωσσοδέτη που πραγματεύται τις περιπέτειες ενός Ελληνα στο ποτάμι με έναν κάβουρα!
Κάλεσε έναν ικανότατο Ελληνα σέφ τον Γιάννη Κοτζιά για να στήσει το μενού και να εκπαιδεύσει τον Ρώσο σεφ Andrey Evteev, και βρήκε τον "άνθρωπο κλειδί" Γιάννη Κωφόπουλο, Ελληνα εστιάτορα και καλλιτέχνη που έχει μετακομίσει στη Μόσχα, για να "τρέξει" το project.
Πρόσφατα, τον περασμένο Αυγουστο, ο Kyrill Gusev και η ομάδα του Restaurant Syndicate διοργάνωσαν ένα γαστρονομικό ταξίδι, με οδηγό τον Γιάννη Κωφόπουλο και συνοδοιπόρο τον εξαιρετικής αντίληψης Σεφ του εστιατορίου Andrey Evteev. Οι δύο τους ταξίδεψαν περί τα 2000χλμ εντός της Ελλάδας, επισκέφτηκαν περίπου 20 εστιατόρια, 10 παραδοσιακές αγορές και πολλά καταστήματα, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τον Βόλο και τα Γιάννενα.
Κύριο ζητούμενο της έρευνας τους, ήταν η μοντέρνα δημιουργική Ελληνικη κουζίνα.
Και πραγματικά εκπλάγησαν απο το πόσο ποιοτικά και νόστιμα μενού συνάντησαν στο διάβα τους. Αποκόμισαν σημαντικές όπως μας εξομολογήθηκαν εμπειρίες, γνωρισαν σημαντικούς φορείς της Ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης, έμαθαν μυστικά της Ελληνικής κουζίνας και φυσικά συνταγές, πολλές συνταγές οι οποίες θα στελεχώσουν το μενού της ερχόμενης περιόδου, για το εστιατόριο “Ehal Greka Tserez Reku. “ Πρόκειται μάλιστα να καλέσουν και αρκετούς σεφ με τους οποίους γνωρίστηκαν στο ταξίδι τους, προκειμένου αυτοί, να παρουσιάσουν διάφορες τοπικές κουζίνες, στα φεστιβάλ που ετοιμάζει το εστιατόριο. Εκλεισαν σημαντικές συμφωνίες για την εισαγωγή εξαιρετικών Ελληνικών προιόντων, ωστε να μπορούν να δημιουργούν πάντα, εξαιρετικής ποιότητας πιάτα.
Ο Ελληνας λοιπόν, πέρασε το ποτάμι της Μόσχας και πρόκειται να διαδωσει την Ελληνική κουζίνα στην επικράτεια της και όχι μόνο. Εμείς ευχόμαστε "να ναι μακρύς ο δρόμος" αν και η επιτυχία του εστιατορίου, το οποίο λειτουργεί ήδη απο τον περασμένο Μάιο, είναι δεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου