Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ITB και IPK International: Οι Ευρωπαίοι «ψηφίζουν» ναι στα ταξίδια πόλεων


- 70 εκατ. ταξίδια πόλεων το 2014 

- Περιορισμένης εποχικότητας οι διακοπές στην πόλη 

- «Κερδίζουν πόντους» τα ταξίδια μικρής διάρκειας 


Περί τα 70 εκατομμύρια ταξίδια πόλεων, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες από 400 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, πραγματοποίησαν το 2014 οι Ευρωπαίοι. 
Τα ταξίδια σε πόλεις, ένα σπορ για ευκατάστατους Ευρωπαίους, αυξάνουν με διπλάσιο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, έναντι των συνολικών διακοπών, με το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο να αναδεικνύονται σε κορυφαίες πόλεις-προορισμούς. 
Χαρακτηριστικό των ταξιδιών πόλεων, είναι η μικρή τους διάρκεια, η οποία κυμαίνεται από μία έως τρεις νύχτες, η περιορισμένη τους εποχικότητα και η υψηλή μέση δαπάνη, η οποία ανέρχεται σε 700 ευρώ, ανά άτομο, ανά ταξίδι.
Κερδίζει ολοένα «έδαφος» ο τουρισμός πόλεων, με τα ταξίδια σε πόλεις που πραγματοποίησαν οι Ευρωπαίοι από το 2007 να εμφανίζονται αυξημένα κατά 60%, έναντι των συνολικών ταξιδιών. Αυτό προκύπτει από έρευνα της World Travel Monitor®, που διεξήγαγε η IPK International, κατόπιν εντολής της διεθνούς έκθεσης τουρισμού του Βερολίνου ΙΤΒ.
Παραδοσιακά οι διακοπές στην πόλη κυριαρχούν στην αγορά με μερίδιο σχεδόν 75%, ενώ το ένα τέταρτο του συνόλου των ταξιδιών συνδυάζονται με επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, και μόνο 1% με επαγγελματικούς σκοπούς. 
Ο πιο δημοφιλής προορισμός για ταξίδια πόλεων μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών είναι η Γερμανία. Με σχεδόν 10 εκατομμύρια επισκέπτες το 2014, η Γερμανία αποτελεί κορυφαία επιλογή, ξεπερνώντας κορυφαίους προορισμούς για ταξίδια πόλεων, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Αυτή η αύξηση θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκίνησε, για παράδειγμα, από τα ελκυστικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξήχθη στη χώρα το 2006. 
Η Ιταλία και η Ισπανία είναι επίσης υψηλά στην κλίμακα δημοτικότητας για αυτής της κατηγορίας τα ταξίδια, ενώ η Αυστρία συναντάται στην έκτη θέση, με τον αριθμό των επισκεπτών της να έχει διπλασιαστεί από το 2007. 
Το Παρίσι και το Λονδίνο συναγωνίζονται στο «Champions League» του τουρισμού πόλεων, αποτελώντας μακράν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους μεμονωμένους Ευρωπαίους. Ωστόσο, το Βερολίνο (στην τρίτη θέση) έχει, επίσης, αφήσει πολλούς κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς πίσω του, χάρη στη συνεχή, άνω του μέσου όρου, ισχυρή ανάπτυξη. 
Από την τέταρτη έως και τη δέκατη θέση της κατάταξης συναντώνται η Βαρκελώνη, η Πράγα, το Άμστερνταμ, η Βιέννη, η Ρώμη, το Μόναχο και η Νέα Υόρκη. 
Οι διακοπές στην πόλη πραγματοποιούνται πλέον όλο το χρόνο. Σε σύγκριση με το 2007, όταν τα δύο τρίτα του συνόλου των ταξιδιών πόλης λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, μόνο το 52% των ταξιδιών γίνονται πλέον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το 48% τον χειμώνα. Οι πιο δημοφιλείς μήνες (κατά φθίνουσα σειρά) για τουρισμό πόλεων είναι ο Αύγουστος, ακριβώς μπροστά από τον Μάιο, ο Απρίλιος και ο Δεκέμβριος. 

«Ανεβαίνουν» τα μικρής διάρκειας ταξίδια  
Τα σύντομα ταξίδια είναι μια σημαντική τάση της αγοράς των ταξιδιών. Από το 2007, η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού πόλης μειώνεται συνεχώς, με το μερίδιο των σύντομων ταξιδιών που διαρκούν μία έως τρεις νύχτες να έχει ποσοστό μεγαλύτερο από 40% και παράλληλα να αυξάνεται σταθερά. Η αύξηση είναι σχεδόν διπλάσια από ότι για μεγαλύτερα ταξίδια στην πόλη. 
Οι ιδιωτικές κατοικίες έχουν γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση έναντι των ξενοδοχείων. Μάλιστα, παρά την αύξηση των κρατήσεων, τα ξενοδοχεία βιώνουν μια μείωση του μεριδίου τους σε επίπεδο διαμονή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα δύο τρίτα των επισκεπτών της πόλης εξακολουθούν να επιλέγουν για τη διαμονή τους κάποιο ξενοδοχείο. 
Τα ταξίδια πόλεων συνεχίζουν να είναι, ως επί το πλείστον, μια δραστηριότητα για ευκατάστατους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με το World Travel Monitor®, τα τέσσερα πέμπτα των τουριστών αυτής της κατηγορίας ανήκουν σε υψηλότερα εισοδήματα, μορφωτική και κοινωνική τάξη. Το 2014, η μέση δαπάνη ανά άτομο να ταξίδι πόλης ανήλθε σε περισσότερα από 700 ευρώ, ποσό το οποίο ανέρχεται σε περίπου 130 ευρώ τη βραδιά. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, κ.λπ. 
Ο Δρ Martin Buck, διευθυντής του τμήματος Ταξιδιών & Logistics της Messe του Βερολίνου, λέει σχετικά: «Τόσο οι γερμανικές, όσο και άλλες πόλεις του εξωτερικού έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικές τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας στους περισσότερους επισκέπτες την ευκαιρία απόδρασης από την καθημερινότητα για λίγες ημέρες. Άλλωστε, η τάση που παρατηρείται για σύντομα ταξίδια το αποδεικνύει αυτό». 
Σημειώνεται ότι, τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν σε ταξίδια σε πόλεις που έγιναν από Ευρωπαίους και είχαν διάρκεια διαμονής μία, τουλάχιστον, νύκτα. Δεν περιλαμβάνονται επαγγελματικά ταξίδια, ταξίδια που αφορούν σε επισκέψεις σε συγγενείς, ταξίδια για λόγους υγείας, κ.λπ. Όλα τα στοιχεία αναφέρονται στην οκταετία 2007-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου