Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

WTTC: Well-placed but with key risks η Ελλάδα


-  Η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία, την Ιταλία,την Ελβετία και την Ιρλανδία κατατάσσονται σ στην κατηγόρια “well-placed but with key risks” σύμφωνα με την έκθεση , όπου αναφέρεται ότι αν και η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και η χωρητικότητα είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρώπης , η πλεονεκτική τους θέση ίσως κινδυνέψει την επόμενη δεκαετία αν η αυξημένη ζήτηση δεν συνδυαστεί με ανάλογες επενδύσεις.

Τα ταξίδια και ο τουρισμός αποτελούν την κινητήρια δύναμη των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες. Φυσικά οι χώρες που αναμένουν αύξηση του αριθμού των επισκεπτών πρέπει να διασφαλίσουν την καταλληλότητα των υποδομών, εφόσον επιθυμούν να αποκομίσουν επιπρόσθετα οφέλη . 
Σύμφωνα με την έκθεση του World Travel Tourism Council (WTTC) που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και προέκυψε από την μελέτη 41 χωρών ο τουρισμός είναι το κλειδί για την έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση στην ευρωζώνη όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, υποστηρίζοντας 33,5 εκατ θέσεις εργασίας και συνεισφέροντας με σχεδόν 1,6 τρις ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ή ενισχύοντας κατά 9,3 τοις εκατό το ευρωπαϊκό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Παρ’ όλες την προβλέψεις που αποκαλύπτουν πως ο τουριστικός κλάδος αναπτύσσεται ραγδαία πολλές ευρωπαϊκές χώρες ίσως δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση . “Το ταξίδι και ο τουρισμός είναι ένας απο τους σημαντικότερους τομείς της Ευρώπης. Παράγει πλούτο , δημιουργεί θέσεις εργασίας και είναι το κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη των χωρών που έχουν πληγεί από την ύφεση και την κρίση στην ευρωζώνη . Ο κλάδος μας προβλέπεται να δημιουργήσει 5 εκατ. θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει στο ΑΕΠ με 500δις δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια .
Ο τουριστικός τομέας αναμένεται να αναπτυχθεί τουλάχιστον με την ίδια ταχύτητα που αναπτύσσεται κάθε ευρωπαϊκή οικονομία “ αναφέρει ο David Scowsill πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC . Η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία, την Ιταλία,την Ελβετία και την Ιρλανδία κατατάσσονται σ στην κατηγόρια “well-placed but with key risks” σύμφωνα με την έκθεση, όπου αναφέρεται ότι αν και η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και η χωρητικότητα είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρώπης , η πλεονεκτική τους θέση ίσως κινδυνέψει την επόμενη δεκαετία αν η αυξημένη ζήτηση δεν συνδυαστεί με ανάλογες επενδύσεις.
Οι άλλες δύο κατηγορίες στην έκθεση WTTC είναι η “well placed “ όπου εντάσσονται η Αυστρία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προφέρονται υψηλής ποιότητας άλλα και μεγάλης χωρητικότητας υποδομές οι όποιες αναμένονται να διατηρηθούν ή ακόμα και να αυξηθούν το διάστημα 2015-2025 . Τελευταία κατηγορία είναι η “medium or high risk” όπου η Αλβανία ,η Βοσνία ,η Μολδαβία , η Κροατία , η Σερβία και η Σλοβακία κινδυνεύουν να απολέσουν την ανταγωνιστικότητα τους λόγω των χαμηλού επιπέδου υποδομών. “Αυτό τονίζει την ανάγκη για έξυπνες επενδύσεις , καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και δημιουργικές επιλογές χρηματοδότησης .Η εξάλειψη των εμποδίων για την ανάπτυξη των υποδομών θα διασφαλίσει το οτι ο κλάδος του ταξιδιού και του τουρισμού να θα παραμείνουν ισχυρή και ανταγωνιστική θέση” πρόσθεσε ο κ. Scowsill
Πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου