...και στη "σκιώδη φιλοξενία"
- Και η HOTREC κατά της σκιώδους φιλοξενίας (Shadow Hospitality).
- Επιμήκυνση, νέες αγορές, επενδύσεις και θεματικός τουρισμός οι προτεραιότητες
- Σε διαβούλευση σύντομα ρυθμίσεις για τον αθέμιτο ανταγωνισμό
«Πόλεμο» εναντίον των παρανόμως ενοικιαζόμενων σπιτιών και διαμερισμάτων, ξεκινά η κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος και σύντομα σε διαβούλευση με τους φορείς του Τουρισμού, θα προχωρήσει στην λήψη νομοθετικών μέτρων.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η υπουργός αναπληρωτής Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας χθες στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΑ, ανακοίνωσε την πρόθεσή της αυτή, τονίζοντας ότι είναι σαφές πως οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, θα μπορούσαν να τηρούν το νόμο, αλλά δεν το κάνουν. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: "Οι εταιρίες αυτές, καταχωρώντας στους ιστοτόπους τους τα προς ενοικίαση διαμερίσματα και σπίτια, θα ήταν πολύ απλό να ζητούν και το σχετικό σήμα του Ε.Ο.Τ., αλλά δεν το κάνουν, και οι λόγοι είναι προφανείς...".
Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει σύντομα μέτρα τόσο για το φαινόμενο αυτό, όσο και για τα παράνομα καταλύματα.
Μάλιστα είναι εξαιρετική σύμπτωση το γεγονός ότι χθες η HOTREC (Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για τις παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την επεξεργασία συγκροτημένου σχεδίου δράσης κατά της λεγόμενης σκιώδους φιλοξενίας (Shadow Hospitality).
Επισημαίνεται ότι το οξύτατο πρόβλημα των παράνομων βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων σε τουρίστες αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση της HΟΤREC, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 – 24 Απριλίου.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος παρουσίασε, στο πλαίσιο της Γ.Σ., την πρωτοποριακή μελέτη του για τις επιπτώσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας στην Ελλάδα, καθώς και τις προτάσεις της ελληνικής ξενοδοχίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Δεδομένης της βαρύτητας του θέματος, η Hotrec, που πλέον χρησιμοποιεί τον όρο shadow hospitality (σκιώδης φιλοξενία) για αυτή την μορφή της παραοικονομίας στον τουρισμό, όπως προαναφέρθηκε αποφάσισε σε συνεργασία με τον W.T.O. να εκπονήσει ανάλογη μελέτη για τις επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τουρισμό, ενώ προγραμματίστηκε ιδιαίτερη συνάντηση όλων των μελών της Hotrec για την επεξεργασία συγκροτημένου σχεδίου δράσης κατά της σκιώδους φιλοξενίας.
Κατά τα λοιπά η κα. Κουντουρά στην σύντομη τοποθέτησή της στο ΔΣ του ΕΒΕΑ τόνισε πως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον Τουρισμό, επικεντρώνονται σε τέσσερεις τομείς:
- Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
- Προσέλκυση επενδύσεων
- Ανάπτυξη θεματικών μορφών Τουρισμού
- Επέκταση σε νέες αγορές.
Η κα. υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι τα τέλη Μαϊου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις για το ΕΣΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι με την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τη στιγμή αυτή στο υπουργείο, θα αναδειχθούν τα κενά και η κυβέρνηση θα αναλάβει, πάντα σε συνεργασία με τους φορείς του Τουρισμού, νομθετικές πρωτοβουλίες για την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Δίνοντας μάλιστα και είδηση είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία των σχετικών με΄τρων από τις υπηρεσίες του υπουργείου και σύντομα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.
Ο Κων. Μίχαλος
Προσφωνώντας την κα. Κουντουρά, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος τόνισε:
«Έχουμε την τιμή να έχουμε σήμερα μαζί μας την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.
Είναι αλήθεια ότι το περιβάλλον που διεξάγεται η σημερινή μας συνάντηση δεν είναι και η καλύτερη.
Η χώρα έχει εισέλθει από την εποχή της λιτότητας και της ύφεσης στην εποχή της αβεβαιότητας και της ασφυξίας.
Έλλειψη ρευστότητας.
Απώλεια καταθέσεων.
Πτώση του τζίρου.
Εσωτερική στάση πληρωμών.
Κίνδυνος για νέο κύμα πτωχεύσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Φήμες στην αγορά για προετοιμασία μεταφοράς έδρας μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Αγωνία για την επόμενη μέρα.
Σκηνικό ρήξης και έντασης με τους εταίρους μας.
Δυσφημιστικά σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ για την χώρα και την οικονομία. Δυσφημιστικά σχόλια που κάνουν κακό για την χώρα και κυρίως για τον εξωστρεφή κλάδο του τουρισμού.
Θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους εταίρους; Θα αποκατασταθεί η ρευστότητα; Θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ;
Θα ασκηθούν επιτέλους αναπτυξιακές πολιτικές; Όσο τα ερωτήματα αυτά παραμένουν χωρίς απάντηση τόσο η πραγματική οικονομία θα βυθίζεται και η απόγνωση θα απογειώνεται.
Παράλληλα, και ενώ η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, στο καθημερινό κυβερνητικό έργο δεν βλέπουμε αποφάσεις και πράξεις ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και βεβαίως και του κλάδου του τουρισμού.
Αν υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αυτό υπάρχει κυρίως για τον κλάδο του Τουρισμού.
Και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την κυβέρνηση, για να μην χαθεί αυτό το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τα ακόλουθα:
Γιατί καθυστερεί η ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ;
Γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα ούτε καν προς τις υγιείς επιχειρήσεις;
Γιατί καθυστερεί ο νέος επενδυτικός νόμος;
Ποια είναι η στρατηγική μας για την αξιοποίηση των πόρων από το Πακέτο Γιούνγκερ;
Πόσο θα διαρκέσει το αρνητικό διεθνές κλίμα για την Ελλάδα που πλήττει κυρίως τον Τουρισμό και το βλέπουμε το τελευταίο μήνα στις κρατήσεις;
Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για τις αναγκαίες υποδομές που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν;
Γιατί δεν προχωρά η συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια;
Υπάρχει εθνική στρατηγική και ποια είναι αυτή για την αναβάθμιση των λιμένων και των μαρίνων;
Υπάρχει πρόθεση στην κυβέρνηση να επεκτείνει χρονικά την μίσθωση του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος;
Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να μπει μια τάξη στο καθεστώς της παραοικονομίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο του τουρισμού;
Και κάτι ακόμα. Πού μας αφορά εδώ στην Αθήνα.
Υπάρχει εθνική στρατηγική για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος εδώ στην Αθήνα;
Τι γίνεται με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου;
Τι γίνεται με τάξη και την ασφάλεια που πρέπει να επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας;
Τι γίνεται με χώρους περιπάτου και πολιτισμού;
Ποιες αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις έχουμε σκοπό να οργανώσουμε για να κάνουμε ελκυστική στον τουρισμό και την Αθήνα;
Ποια η στρατηγική μας για τα Συνέδρια;
Θα αξιοποιηθεί επιτέλους το κέντρο του Ταε – Κβο – Ντο;
Τι γίνεται με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον τουρισμό;
Τα ερωτήματα πολλά και η ανάγκη για έργα και όχι λόγια πολύ περισσότερα.
Η νέα Υπουργός θεωρώ ότι έχει τη θέληση και την ευκαιρία να αφήσει έργο πίσω της. Ας την ακούσουμε και ας την βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας».
Για να δούμε τι θα δούμε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου