Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

+13,7% οι εισπράξεις από τον Τουρισμό...


...στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 

 - Αποκαλυπτικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος 

"Oι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 14,7%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 6,5%". 
Mε τις δύο αυτές προτάσεις η Τράπεζα της Ελλάδος καταδεικνύει την συμβολή του Τουρισμού στα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2013. 
Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε τον Αύγουστο πλεόνασμα 1,2 δισεκ. ευρώ, κατά 412 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Αυγούστου του 2012, κυρίως λόγω της ανόδου του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και της εμφάνισης ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, στο οποίο είχε καταγραφεί πλεόνασμα τον Αύγουστο του 2012, ενώ αυξήθηκε και το εμπορικό έλλειμμα. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.
Η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Αυγούστου είναι η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, κυρίως λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων. Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε, καθώς συνεχίστηκε η άνοδος των εισπράξεων από εξαγωγές και η μείωση της δαπάνης για εισαγωγές. Οι εξελίξεις αυτές όμως δεν αντιστάθμισαν την επιδείνωση των ισοζυγίων καυσίμων και πλοίων, με αποτέλεσμα το συνολικό εμπορικό έλλειμμα να αυξηθεί.  

Ιανουάριος- Αύγουστος 2013

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,6 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3,7 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,9 δισεκ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,1 δισεκ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 961 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ειδικότερα, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος του στην σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών όλων των κατηγοριών και κατά τα λοιπά στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 6.2%. Εκτός από τις εξαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες έχουν την πιο σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αυτή, μεγάλη είναι και η συμμετοχή των κλάδων των τροφίμων και ποτών, των μετάλλων και των μη μεταλλικών ορυκτών. Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται, στον μεγαλύτερο βαθμό, στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και την εμφάνιση καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες, έναντι καθαρών πληρωμών την αντίστοιχη περίοδο του 2012, εξελίξεις που αντιστάθμισαν τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 13,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 14,7%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος περιορίστηκαν κατά 6,5%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 682 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 3,7 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 2,1 δισεκ. ευρώ από ό,τι το οκτάμηνο του 2012.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων του τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου