Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Δύο σημαντικά προβλήματα για τον ελληνικό Τουρισμό!!!


- Stop sales και βιομετρική visa, θα δημιουργήσουν προβλήματα στην κίνηση του 2015!!!  

Αν υποθέσουμε ότι αφήνουμε πίσω μας τις εκλογές και όλα όσα αυτές έφεραν και στην τουριστική καθημερινότητα, και δεδομένου ότι η εξέλιξη των κρατήσεων είναι θετική, όπως σας έχουμε ενημερώσει ( εδώ ) και βέβαια γνωρίζετε και εσείς πρωτογενώς σε ατομικό επίπεδο, καλό είναι, δεδομένου ότι η σαιζόν είναι προ των πυλών πια, να δούμε καποια θεματάκια ( sic ) που θα δημιουργήσουν σίγουρα προβλήματα.
Το πρώτο είναι τα stop sales που έχουν πάρει την μορφή χιονοστιβάδας, ειδικά σε συγκεκριμένους προορισμούς, από τους ξενοδόχους προς τους tour operators που συνεργάζονται.
Είναι λογικό σε μια -διαφαινόμενη- καλή χρονιά και περισσότερες κρατήσεις να υπάρχουν, και αρκετοί μεμονωμένοι πελάτες να ταξιδέψουν και ο ξενοδόχος να θέλει να κρατήσει μερικά δωμάτια για να τα πουλήσει ακριβότερα και να βγάλει κάποια "σπασμένα".
Δεν είναι λογικό όμως να στέλνουν πολλά ξενοδοχεία stop sales από Ιούνιο, μέχρι τέλη Σεπτέμβρη!!!
Τότε τι νόημα έχει η συνεργασία με τον tour operator;
Θυμίζω ότι παλαιότερα μόλις μια χρονιά πήγαινε καλά, οι ξενοδόχοι ανέβαζαν υπερβολικά τις τιμές και την επόμενη χρονιά, έψαχναν με το "κυάλι" τα συμβόλαια των t.o's.
Καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές, και στο πλαίσιο αυτό οι τοπικές ενώσεις ξενοδόχων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και ο ΣΕΤΕ να ασχοληθούν με το θέμα, πριν πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Το δεύτερο πρόβλημα, είναι ότι από τον Απρίλη θα ξεκινήσει -αμετάκλητα απ' ότι φαίνεται- η νέα διαδικασία θεωρήσεων βίζας Σένγκεν για τους Ρώσους τουρίστες, με βιομετρικά στοιχεία!!!
Πρόκειται για ένα κλασικό ελληνικό αυτογκόλ, της γραφειοκρατίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που εμφανίστηκε στις σχετικές συζητήσεις βασιλικότερο των Βρυξελλών!!!
Όταν ξεκίνησε λοιπόν η συζήτηση για την έκδοση visa με βάση τα βιομετρικά στοιχεία του αιτούντος, ξεκίνησε και η συζήτηση για παρατάσεις, που θα έληγαν τον Οκτώβρη του 2015, ώστε να υπάρχει η σχετική άνεση χρόνου.
Το πρώτο αίτημα παράτασης λοιπόν, γιατί απαιτείται ομοφωνία, κατατέθηκε από την Πολωνία και αφορούσε στην χορήγηση θεωρήσεων visa σε κινέζους τουρίστες.
Τότε λοιπόν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωατερικών καταψήφισαν το σχετικό αίτημα, με αποτέλσμα να μην δοθεί η παράταση αυτή.
Ακολούθως και όταν το πρόβλημα έγινε γνωστό στην ελληνική πολιτική ηγεσία, δόθηκε η εντολή σε ανώτατο επίπεδο, να επιδιωχθεί η λήψη παράτασης για τους Ρώσους τουρίστες.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν το έπραξαν γνωρίζοντας ότι δεν επρόκειτο να περάσει, λόγω του προηγηθέντος ελληνικού βέτο. Για καλή μας τύχη όμως, υπέβαλλαν σχετικό αίτημα οι Ιταλοί , με το οποίο συντάχθηκαν οι Ισπανοί και εμείς, χωρίς ωστόσο να περάσει λόγω του βέτο των βόρειων χωρών.
Η νέα διαδικασία θεώρησης βίζας για τους Ρώσους θα προβλέπει την υποχρεωτική προσέλευση στο προξενείο μόνο την πρώτη φορά που θα υποβάλλεται αίτηση για βίζα. Τα βιομετρικά στοιχεία VIS θα διατηρούνται για πέντε χρόνια και θα αντιγράφονται κατά την υποβολή των επόμενων αιτήσεων βίζας. 
Οι ρωσικοί t.o's έχουν τονίσει πως η ξαφνική έναρξη εφαρμογής της θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της τουριστικής αγοράς, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε πολλούς δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών, ζητώντας να γνωστοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης. Παράλληλα, τονίζουν πως σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν υιοθετήσει βιομετρικά στοιχεία στη θεώρησης βίζας, άλλες χώρες κατάφεραν να γίνουν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί απλοποιώντας τις διαδικασίες θεώρησης visa.
Ως εκ τούτου μέσα στον Απρίλη θα υπάρξει και αυτό το πρόβλημα στην χειμαζόμενη αγορά της Ρωσίας.
Τα περιθώρια ελιγμών αν δεν είναι ανύπαρκτα, είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Αν μπορέσει η πολιτική ηγεσία να κάνει κάτι...
Εμείς πάντως ενημερώσαμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου