Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ούριος άνεμος για τον παγκόσμιο τουρισμό και το 2015!!!


- Δείτε εδώ ολόκληρο το Βαρόμετρο του Τουρισμού του  UNWTO
- Δείτε εδώ τα στατιστικά
- Ελλάδα (+22,7%), Ιαπωνία ( +29,4% ) και Ταϊβάν (+23,6%), καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης μεταξύ των 50 μεγαλύτερων προορισμών το 2014
- Άνοδος το 2013 για την Ελλάδα μίας θέσης στην παγκόσμια κατάταξη αφίξεων και δύο θέσεων στις εισπράξεις ( 16η από 17η, και 19η από 21η).

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφθασε 1.138 εκατομμύρια το 2014, σημειώνοντας αύξηση 4,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το τελευταία Βαρόμετρο του (UNWTO) Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. 
Για το 2015, ο UNWTO προβλέπει ο διεθνής τουρισμός θα αυξηθεί κατά 3% έως 4%, συμβάλλοντας περαιτέρω στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Ο αριθμός των διεθνών τουριστών (που διανυκτερεύουν) ανήλθε σε 1.138 εκατομμύρια το 2014, 51 εκατομμύρια περισσότερα από ό, τι το 2013. Με μια αύξηση της τάξης του 4,7%, αυτό είναι το πέμπτο συνεχόμενο έτος με τουριστική ανάπτυξηάνω  του μέσου όρου, από την οικονομική κρίση του 2009. 
"Κατά τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εκπληκτικά ισχυρή και ανθεκτική οικονομική δραστηριότητα και θεμελιώδης συντελεστής της οικονομικής ανάκαμψης με τη δημιουργία δισεκατομμύριων δολαρίων εισοδήματος και τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Αυτό ίσχυε για προορισμούς σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα για την Ευρώπη, καθώς η περιοχή αγωνίζεται να βγει από μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της ιστορίας της ", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.
Κατά περιφέρεια, η Αμερική (+ 7%) και η Ασία - Ειρηνικός (+ 5%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ η Ευρώπη (+ 4%), η Μέση Ανατολή (+ 4%) και η Αφρική (+ 2%) σημείωσαν μικρότερες, αλλά σημαντικές αυξήσεις.

To 2015
Για το 2015, ο UNWTO προβλέπει οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις να αυξάνονται μεταξύ 3% και 4%. Ανάλογα με την περιοχή, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρότερη στην Ασία και τον Ειρηνικό (+ 4% έως + 5%) και την Αμερική (+ 4% έως + 5%), ακολουθούμενη από την Ευρώπη (+ 3% έως + 4%). Οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά + 3% έως + 5% στην Αφρική και κατά + 2% έως + 5% στη Μέση Ανατολή. «Εμείς αναμένουμε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2015, καθώς η παγκόσμια οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Από τη θετική πλευρά, οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σε ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2009. Αυτό θα μειώσει το κόστος των μεταφορών και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με την ανύψωση της αγοραστικής δύναμης και την ιδιωτική ζήτηση σε οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες από τις χώρες εξαγωγής πετρελαίου που έχουν προκύψει ως ισχυρές αγορές πηγή τουρισμού, »πρόσθεσε ο κ Rifai. 
Η θετική προοπτική για το 2015 επιβεβαιώνεται από το Δείκτη Εμπιστοσύνης UNWTO. 
Η Ευρώπη εδραιώνει τη θέση της ως η πιο "επισκέψιμη" περιοχή στον κόσμο , με πάνω από το ήμισυ των διεθνών τουριστών στον κόσμο, η οποία "είδε" μια αύξηση  22 εκ. αφίξεων το 2014, φθάνοντας συνολικά τα 588 εκατ. Χάρη σε αυτά τα αποτελέσματα, ο τουρισμός έχει συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. 
Η Βόρεια Ευρώπη και η Νότια - Μεσογειακή Ευρώπη, οδήγησαν την ανάπτυξη (τόσο σε + 7%), ενώ τα αποτελέσματα ήταν πιο μέτρια στην Δυτική Ευρώπη (+ 2%). 
Οι αφίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παρέμειναν στάσιμες μετά από τρία χρόνια ισχυρής ανάπτυξης. 
Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ασία και τον Ειρηνικό (+ 5%) αυξήθηκε κατά 13 εκατομμύρια - 263 εκατομμύρια. 
Η καλύτερη επίδοση σημειώθηκε στη Βορειοανατολική Ασία και τη Νότια Ασία (τόσο σε + 7%). Αφίξεις στο Ωκεανία αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία (+ 2%) σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. 
Η Αμερική ήταν η καλύτερη σε επίδοση περιοχή σε σχετικούς όρους, με την αύξηση του 7%, χαιρετίζοντας την επιπλέον 13 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες και αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 181 εκατ. Η αύξηση προήλθε από τη Βόρεια Αμερική (+ 8%), όπου το Μεξικό σημείωσαν διψήφια αύξηση, και την Καραϊβική (+ 7%). Αφίξεις στην Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική (τόσο σε + 6%), αυξήθηκε στο διπλάσιο το ποσοστό που καταγράφηκε το 2013 και πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. 
Ο διεθνής τουρισμός στη Μέση Ανατολή (+ 4%) δείχνει σημάδια ανάκαμψης με καλά αποτελέσματα σε περισσότερους προορισμούς. Η περιοχή προσέλκυσε ένα επιπλέον 2 εκατομμύρια αφίξεις, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αριθμός των διεθνών τουριστών Αφρικής εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2%, που ισοδυναμεί με αύξηση της τάξης του ενός εκατομμυρίου αφίξεων. Η περιοχή έφθασαν τα 56 εκατ τουρίστες. 
Ενώ οι αφίξεις στη Βόρεια Αφρική ήταν αδύναμη (+ 1%), η υποσαχάρια Αφρική είδε αριθμός των διεθνών τουριστών αυξάνονται κατά 3%, παρά το ξέσπασμα Ασθένεια ιού Έμπολα σε μερικές χώρες της Δυτικής Αφρικής. 

Κίνα
Ο συνολικός αριθμός των ταξιδιών στο εξωτερικό από την Κίνα εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 11.000.000, φθάνοντας συνολικά στα 109.000.000 το 2014. Οι δαπάνες ήταν κατά 17% κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014, ένα ισχυρό αποτέλεσμα, αλλά πιο αργά από ό, τι τα προηγούμενα έτη (40% το 2012 και 26% το 2013, αντίστοιχα). 
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου του κόσμου από το 2012, με συνολική δαπάνη των ΗΠΑ 129 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013. 
Μεταξύ των άλλων δύο κύριες αναδυόμενες αγορές, η Ρωσική Ομοσπονδία (-6%) έχασε σαφώς δύναμη το 2014, ενώ η Βραζιλία εξακολουθεί να αυξήθηκε κατά 2%, παρά την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του ρεάλ της Βραζιλίας και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. 
Πέρα από την πρώτη δεκάδα, ορισμένες μικρότερες αναδυόμενες αγορές είδαν δαπάνες αυξάνονται σημαντικά, με τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Κατάρ όλες οι αυξήσεις αναφοράς του 30% ή άνω. 
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ανάκαμψη της Γαλλίας (+ 11%), της Ιταλία (+ 6%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (+ 4%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου