Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Τρέχουν οι αφίξεις, φρενάρουν τα έσοδα!!!


- Ανακάμπτουν τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό
- + 10,5% οι εισπράξεις στο 5μηνο, +17% οι αφίξεις
- Εδώ τα στοιχεία

Ενώ οι αφίξεις συνεχίζουν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς, τα έσοδα φρέναραν τον Μάϊο, σύμφωνα με τα επίσημα στοχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών του Μαίου 2014, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 246 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 70 εκατ. το Μάιο του 2013, λόγω της αύξησης των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου αλλά και του ισοζυγίου εισοδημάτων και της εμφάνισης ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων, έναντι πλεονάσματος το Μάιο του 2013. 
Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών αντιστάθμισε μερικώς τις ανωτέρω εξελίξεις. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 345 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2013 λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κυρίως και δευτερευόντως πλοίων. 
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 190 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των «λοιπών» υπηρεσιών, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις κατασκευαστικές υπηρεσίες. 
Η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν μικρή, καθώς οι εισπράξεις δεν παρουσίασαν αξιόλογη άνοδο το Μάιο του 2014, αν και ο αριθμός των αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασε αύξηση κατά 12,6%.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 2,5 δισεκ. ευρώ, κατά 832 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων που υπεραντιστάθμισε την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος. Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα, η αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές κυρίως πλοίων, οι οποίες διπλασιάστηκαν, αλλά και καυσίμων αντιστάθμισαν τη μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών. Η τελευταία οφείλεται στη μείωση της δαπάνης για εισαγωγές, δεδομένου ότι, οι εισπράξεις από εξαγωγές λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, έμειναν σχεδόν στάσιμες. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 565 εκατ. ευρώ. 
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 834 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και λιγότερο στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. 
Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους, αυτές αυξήθηκαν κατά 10,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 17%, ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος αυξήθηκαν κατά 16,3%.  
Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 245 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους. 
Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 318 εκατ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013. 

Για να δούμε και τον Ιούνιο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου