Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ασχετοσύνη ή πως βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας...;

Ακόμη δεν μπορώ να συνέλθω από την "πρόβλεψη" μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας για μείωση 5 δισ ευρώ στις τουριστικές εισπράξεις της χώρας το 2012. Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής: "Δραματικές στιγμές αναμένεται να ζήσουν τη φετινή σεζόν χιλιάδες επαγγελματίες που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται τα έσοδα από τον τουρισμό να υποστούν κατάρρευση-που ενδεχομένως να φθάσει και το 50%.Αυτό θα σημάνει σύμφωνα με γνώστες της αγοράς μια απώλεια τζίρου της τάξης των 5 και πλέον δισ. ευρώ". Και δύο παραγράφους μετά, τα ακόλουθα:" ...να είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης στα έσοδα, που μπορεί να φθάσει ακόμη και στο 15% σε σχέση με πέρυσι".  Και λίγο πιο κάτω το εξής: "...το ΙΤΕΠ εκτιμά ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το τρέχον έτος θα μειωθούν κατά 10%...". Δεδομένου ότι τα έσοδα της χώρας πέρυσι ήταν 10,51 δισ ευρώ, καταλαβαίνουμε τι λέμε και τι γράφουμε!!! 
Η μείωση (!!!) τελικά είναι 55%, 15% ή 10%;  
Και ποιοι "παράγοντες της αγοράς" κάνουν λόγο για μείωση στα έσοδα που θα "ξεπεράσει το 50%";
Και πως προκύπτει τεράστιος τίτλος "5 δισ ευρώ ζημιές στον Τουρισμό¨; 
Είμαστε με τα καλά μας; 
Για να καταλάβατε το μέγεθος της ασχετοσύνης δείτε εδώ τα περυσινά στοιχεία. 
Και αν αύριο γίνει μια αναδημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου σε διεθνές μέσο και αρχίσει πάλι η "πιπίλα" ότι κανείς δεν πάει στην Ελλάδα φέτος, θα φταίνε οι ξένοι ή ο κακός μας ο καιρός;
Για τ' όνομα του Θεού...
Σημειωτέον ότι το δημοσίευμα αυτό γίνεται σε μια περίοδο που ξένοι Tour operators και κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες, μοναχικοί καβαλλάρηδες, κάνουν προσπάθειες και ενέργειες επικοινωνίας κυρίως σε Αγγλία και Γερμανία για να αναστραφεί το κλίμα...

ΥΓ: Οι επίσημοι τουριστικοί φορείς εκφράζουν μια εκτίμηση ότι η σαιζόν θα είναι με "υψηλή" μονοψήφια υστέρηση αφίξεων και διψήφια "μεσαία" μείωση εισπράξεων, προς το παρόν, χωρίς να αποκλείουν οποιαδήπιτε άλλη εξέλιξη, είτε θετική, είτε αρνητική.
ΥΓ1: Χρειαζεται μεγάλη προσοχή και ευαισθησία όταν καταπιανόμαστε με τέτοια θέματα. Αυτά τα θέματα δεν προσφέρονται για δημιουργία εντυπώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου