Με αφορμή την εντεινόμενη φημολογία περί αύξησης των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αλλά και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με ανακοινλωσεις τους, τονίζουν ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε καν για σκέψη αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ. Τυχόν εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, θα επιτείνει τη μείωση της κατανάλωσης και θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών (ξενοδοχειακών) επιχειρήσεων, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζει την αύξηση των κρατικών εσόδων, που για την κυβέρνηση φαίνεται πως αποτελεί το μείζον ζητούμενο. Η όποια ωφέλεια εκτιμά το ΥΠΟΙΚ ότι μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, είμαστε σίγουροι ότι θα εξανεμιστεί από τον κίνδυνο απώλειας της μίας μονάδας που, εκτιμάται ότι, ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει φέτος στο Α.Ε.Π. της χώρας.
Αντίθετα, συνεχίζει η ΠΟΞ, η οριζόντια μείωση κατά μια μονάδα του βασικού συντελεστή ΦΠΑ, θα έδινε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία, θα σηματοδοτούσε την απαρχή λήψης αποφάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, θα δρούσε υποβοηθητικά στην αύξηση της καταβαραθρωμένης κατανάλωσης και θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (ξενοδοχείων).
Σημειωτέον ότι η παρατηρούμενη σήμερα ελκυστικότητα και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εξαγώγιμου μέρους του ελληνικού τουρισμού (περίπου 80% του συνόλου), οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του ΦΠΑ που αφορά τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Ως αποτέλεσμα, το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι αφίξεις αλλοδαπών από τα κυριότερα αεροδρόμια σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 4,2% (στοιχεία ΥΠΑ - επεξεργασία ΣΕΤΕ), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι δε εκτιμήσεις για το συνολικό αποτέλεσμα της φετινής χρονιάς με βάση τον αριθμό των κρατήσεων μέχρι σήμερα, προβλέπουν άνοδο έως και 10%. Ενδεχόμενη μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης (και πιθανώς και άλλων τουριστικών υπηρεσιών) στον ανώτερο συντελεστή 23%, όχι μόνο θα ανέκοπτε την ανοδική αυτή κίνηση, αλλά θα οδηγούσε και σε αναστροφή της τάσης μεσομακροπρόθεσμα, υπονομεύοντας έτσι και τη μακροχρόνια δυναμική του τουρισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τα έσοδα, αλλά και για την απασχόληση στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Το ΞΕΕ απο την πλευρά του επισημαίνει: "Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ενώνει τη φωνή του με όλους τους φορείς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη επιβάρυνση που θα επιφέρει στο τουριστικό πακέτο ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση. Είναι γνωστό ότι η εστίαση συνιστά σημαντικό μέρος της δαπάνης του τουρίστα και παίζει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό κόστος των διακοπών, διαμορφώνοντας την τελική εικόνα που έχει ο τουρίστας για το αν είναι φθηνός ή ακριβός ένας προορισμός. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι οι τουρίστες ήδη διαμαρτύρονται για την ακρίβεια του καφέ και του φαγητού, είναι βέβαιο ότι επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση θα πλήξει καίρια τον τουρισμό.
Έχοντας επίγνωση της εξαιρετικά κρίσιμης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, το Ξ.Ε.Ε. συνιστά στην αρμόδια πολιτική ηγεσία να μην επιβαρύνει φορολογικά τον τομέα του τουρισμού, όπου η χώρα παρουσιάζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και διαθέτει τη δυναμική να προσφέρει άμεσα έσοδα στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου