Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Οι Γερμανοί αναθεωρούν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια

 - Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι δημιουργούν ανασφάλεια 

- «Μεγάλος χαμένος» η Αίγυπτος, ακολουθεί η Τουρκία


Οι Γερμανοί καταναλωτές, ειδικά οι οικογένειες, αναθεωρούν τα σχέδια των διακοπών τους για το επόμενο καλοκαίρι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, με το 20% να δηλώνουν ότι σκέφτονται ακόμη και να αλλάξουν προορισμό, σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα της GfK για το περιοδικό fvw. 
Ως «μεγάλος ασθενής» εμφανίζεται η Αίγυπτος, ενώ το 18% των συμμετεχόντων επαναπροσδιορίζουν τα σχέδιά τους να επισκεφθούν την Τουρκία...


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 24 Νοεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.011 καταναλωτών, η επιλογή προορισμών που βρίσκονται μακριά από μουσουλμανικές χώρες όπως είναι η Αίγυπτος και η Τουρκία, είναι υπέρ της Ισπανίας και της Ελλάδας. 
Στην ερώτηση «Πόσο πιθανό θεωρείτε την αλλαγή της ταξιδιωτικής σας συμπεριφοράς μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι;», ποσοστό 20% των συμμετεχόντων στην έρευνα είπαν ότι θα αλλάξουν τον προγραμματισμό τους, ενώ το 17% δήλωσαν αναποφάσιστοι. Ωστόσο, το 42% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν βλέπουν κανένα λόγο για να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των σχεδίων τους. Στις οικογένειες η έρευνα έδειξε ότι το 30% θα αλλάξει σίγουρα προορισμό. 
Στην έρευνα της GfK οι Γερμανοί καταναλωτές που συμμετείχαν ρωτήθηκαν σχετικά με τα σχέδιά τους και τις απόψεις τους για μια σειρά από προορισμούς, όπως: η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ και η Καραϊβική. 
Ο «μεγάλος χαμένος» θεωρείται η Αίγυπτος, πιθανότατα λόγω των αυξημένων ανησυχιών μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου στη χερσόνησο του Σινά στις 30 Οκτωβρίου, από βόμβα που τοποθέτησαν ισλαμιστές τρομοκράτες. Ποσοστό 22% των Γερμανών είπαν ότι θα αλλάξουν χώρα, ενώ μόνο το 18% δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν εκεί, ανεξάρτητα από το περιστατικό.
Ερωτηθείς σχετικά με την Τουρκία, το 18% των συμμετεχόντων είπαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψουν προς τον προορισμό, ενώ το 29% δήλωσαν ότι δεν θα αφήσουν τον εαυτό τους να επηρεαστεί από τα πρόσφατα γεγονότα, όπως η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και η επακόλουθη απαγόρευση των ταξιδιών που επιβλήθηκε από τη Μόσχα. 
Τα ΗΑΕ είχαν, επίσης, ένα σχετικά υψηλό ποσοστό απόρριψης του 16%. Αντίθετα, άλλοι προορισμοί εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Καραϊβική με μόλις το 8% με 10% των Γερμανών να δηλώνουν ότι δεν θα ταξιδέψουν στις χώρες αυτές, επηρεαζόμενοι από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. 
Οι προορισμοί αυτοί εμφανίζουν επίσης υψηλότερα ποσοστά μεταξύ εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα αλλάξουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, με επικεφαλής την Ισπανία με 50%, επόμενη την Ελλάδα με 39% και τρίτη την Καραϊβική με 27%. 
Οι τάσεις αυτές ήταν ακόμη πιο ισχυρές μεταξύ των γερμανικών οικογενειών. Σχετικά με τον προγραμματισμό τους, το 26% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θα μεταβούν στην Αίγυπτο και το 21% πως θα ξανασκεφτούνε τις διακοπές τους στην Τουρκία. Αντίθετα, μόνο το 13% είπαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψουν στην Ισπανία. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την τάση που καταγράφεται από τους τουριστικούς πράκτορες από το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη οποία οι κρατήσεις εμφανίζονται σε γενικές γραμμές υποτονικές, τόσο για τον χειμώνα, όσο και για το επόμενο καλοκαίρι, με εξαίρεση την κρουαζιέρα και των διακοπών σε μακρινούς προορισμούς. Μετά από μια ανάκαμψη τον Οκτώβριο, οι νέες κρατήσεις ήταν κάτω από τα επίπεδα του περασμένου έτους και ορισμένοι διευθυντές ταξιδιωτικών οργανισμών παραδέχονται διψήφια πτώση. Ειδικότερα, αδύναμη ήταν η ζήτηση για την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου