Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Μέση Ανατολή: Αξιόλογη «δεξαμενή» εξερχόμενου Τουρισμού

- Ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς επιλέγουν ταξιδιώτες από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία 

- Στις 14 διανυκτερεύσεις ο μέσος όρος διάρκειας των ταξιδιών 

- Στα 200 ευρώ η μέση δαπάνη ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση 


Σε μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές εξερχόμενου τουρισμού εξελίσσεται η αγορά της Μέσης Ανατολής, η οποία το οκτάμηνο του 2015 σημείωσε αύξηση 9%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της World Travel Monitor®, η οποία συντάχθηκε από την IPK International για λογαριασμό της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου...

«Η Μέση Ανατολή εξελίσσεται σε μια προσοδοφόρα αγορά εξερχόμενου τουρισμού, ιδίως για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, με αξιόλογες δυνατότητες ανάπτυξης κατά τα προσεχή έτη», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Martin Buck, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Messe Berlin και Διευθυντής του τομέα Ταξιδιών & Logistics της έκθεσης ΙΤΒ. 
Η Σαουδική Αραβία αποτελεί μία προσοδοφόρα ταξιδιωτική αγορά εξερχόμενου τουρισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με νέους, εύπορους ταξιδιώτες να επιλέγουν ακριβά ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς. Εκτός, όμως από την αραβική αγορά μία εξίσου ελκυστική αγορά εξερχόμενου τουρισμού στην περιοχή αποτελούν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Από τις δύο αυτές αγορές προκύπτει ένα υψηλό ποσοστό εύπορων ταξιδιωτών που πραγματοποιούν διεθνή ταξίδια, ενώ εξίσου υψηλό (περίπου 50%) είναι και το μερίδιο των νεότερων ταξιδιωτών κάτω από την ηλικία των 34 ετών. Επιπλέον, κοντά στο ένα τρίτο από τα ταξίδια πραγματοποιούνται από οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους. Περισσότερο από το 30% των εξερχόμενων ταξιδιών από την περιοχή αφορούν μετανάστες με άδεια παραμονής και εργασίας στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι κυρίως ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς. 
Το 2014, περίπου τα δύο τρίτα των εξερχόμενων ταξιδιών από τα Εμιράτα αφορούσαν ταξίδια και επισκέψεις σε πόλεις, ταξίδια του μέλιτος ή ταξίδια με άξονα την υγεία. Σε μία προσπάθεια να ξεφύγουν από την αποπνικτική, καλοκαιρινή ζέστη οι ταξιδιώτες από τα Εμιράτα πραγματοποιούν περίπου το 60% των διεθνών ταξιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έναντι 40% κατά τη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, πρόκειται για μακρινά ταξίδια, με μέσο όρο διάρκειας τις 14 νύχτες, ενώ σχεδόν το 30% πραγματοποιεί 16 και πάνω διανυκτερεύσεις. 
Οι ταξιδιώτες από τα ΗΑΕ χαρακτηρίζονται ως αρκετά «σπάταλοι», με τη μέση δαπάνη ανά άτομο ανά διανυκτέρευση να κυμαίνεται σε περίπου 200 ευρώ. Ως εκ τούτου, το μέσο κόστος ενός ταξιδιού ανά άτομο ανέρχεται σε περίπου € 2.800. 

Τα ψώνια, η διασκέδαση και η υγεία στο επίκεντρο 

Το σύνολο σχεδόν των κατοίκων των ΗΑΕ έχουν περίπου 30-40 ημέρες τον χρόνο διαθέσιμες για διακοπές και συχνά πραγματοποιούν δύο ή τρία ταξίδια ετησίως, συμπεριλαμβανομένου ενός μακρινού διεθνούς ταξιδιού. 
«Η εξερχόμενη ταξιδιωτική αγορά οδηγείται από παράγοντες όπως ο πολιτισμός, η ψυχαγωγία, η προσβασιμότητα και η επιθυμία για ταξίδια σε πόλεις», εξήγησε ο Ramzi Maaytah, συνεργάτης της IPK International στη Μέση Ανατολή. 
 Ένα υψηλό ποσοστό νέων ζευγαριών και οικογενειών ταξιδεύουν με σκοπό τη διασκέδαση, τα ψώνια και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Τα ταξίδια που σχετίζονται με την υγεία κερδίζουν ολοένα «έδαφος», ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τους Άραβες που ταξιδεύουν για ιατρικούς σκοπούς, συχνά συνοδεύει μεγάλος αριθμός μελών της οικογενείας τους. Επιπλέον, οι Άραβες ταξιδιώτες συχνά κάνουν κράτηση για διαμερίσματα με παροχή υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα και η καθαριότητα. Ωστόσο, παρατηρείται μια ενδιαφέρουσα τάση για επίσκεψη σε μακρινούς προορισμούς που προσφέρουν ισλαμική φιλοξενία,όπως είναι η Μαλαισία και η Ινδονησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου