Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση εργοδοτικών εισφορών βάζουν οι δανειστές


Ισχυρές ενστάσεις στο ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξέφρασε ο επικεφαλής της ομάδας των δανειστών από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας ανέφερε ο κ. Κοστέλο απαντώντας στις πληροφορίες για επικείμενη αύξησή τους στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένονται οι προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας οποτεδήποτε και πιθανόν μέσα στο Δεκέμβριο για να ξεκινήσει η συζήτηση. 
Μέχρι να ξεκινήσει βέβαια η διαπραγμάτευση, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. δεν απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, δηλώνοντας πως «δεν έχουμε “κόκκινες γραμμές” στη συζήτηση» και θα δούμε την ελληνική πρόταση «στο σύνολό της».
Εσπευσε βέβαια να βάλει φρένο στις όποιες κυβερνητικές προσδοκίες, ξεκαθαρίζοντας πως «προφανώς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. 
Αλλά πρέπει να δούμε το σύνολο της μεταρρύθμισης σε συνδυασμό και με τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδημάτων». 
Ο κ. Κοστέλο, που αποκάλυψε πως η Ε.Ε. έχει παράσχει βοήθεια στο υπουργείο Εργασίας, παραδέχτηκε ότι υπάρχει και δημοσιονομική πτυχή στη μεταρρύθμιση, παράλληλα με τη διαρθρωτική, και υπογράμμισε ότι, ενώ το συνταξιοδοτικό σύστημα οφείλει να δίνει κίνητρα για παραμονή στην εργασία, το ελληνικό σύστημα παρέχει αντικίνητρα. Ο εκπρόσωπος των θεσμών παραδέχθηκε, βέβαια, ότι πάρα πολλές οικογένειες έχουν ως μοναδικό εισόδημα μία σύνταξη, «οπότε θα πρέπει να εξετασθεί και αυτό το θέμα». 
Σε κυβερνητικό επίπεδο πάντως, και παρά την άκαρπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, έχει τεθεί ως εθνική «κόκκινη γραμμή» η μη μείωση των κύριων συντάξεων και επισημαίνεται σε όλους τους τόνους ότι θα δοθεί μάχη προκειμένου αυτό να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Tόμας Χάντελ και μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, ότι και στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα προωθήσει τη δική της μεταρρύθμιση «πέραν των μνημονίων, για ένα σύστημα βιώσιμο, δίκαιο, που οι αναγκαίες εξοικονομήσεις δεν θα γίνουν από μία ακόμα μείωση των συντάξεων αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος». 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σύνολο της πρότασης θα παρουσιαστεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας στον πρωθυπουργό, ενώ εκκρεμεί και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν έχει οριστεί, καθώς ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα συνεχίσει τον διεθνή κύκλο επαφών του, με ταξίδι στο Βερολίνο. 
Σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών Εργασίας, υπουργό του Λουξεμβούργου Νίκολα Σμιτ, θα ακολουθήσει κοινή συνάντηση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και του κ. Σμιτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ έχει προγραμματιστεί και σύσκεψη στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.
Το... πανηγυρικό κλίμα αναμένεται να διακοπεί το μεσημέρι, οπότε έχει προγραμματιστεί ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, από τον αρμόδιο υπουργό, για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. 
Πηγή: http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου