Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ασία/Ειρηνικός: «Κινεί τα νήματα» στον εξερχόμενο τουρισμό


- Στο +5% ο εξερχόμενος τουρισμός στην περιοχή το 8μηνο, στο +6,1% οι προβλέψεις για το 2016 

Κορυφαία τουριστική αγορά παραμένει η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, παρουσιάζοντας για φέτος, μέχρι στιγμής, αύξηση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον εξερχόμενο τουρισμό, παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται στην κινεζική οικονομία. Ακόμη πιο δυναμική αύξηση γύρω στο 6,1% αναμένεται το επόμενο έτος, σύμφωνα με την ΙΤΒ World Travel Trends Report, την οποία διεξήγαγε η IPK International για λογαριασμό της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου...
Ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιών από την Ασία-Ειρηνικό αυξήθηκε κατά περίπου 5% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της World Travel Monitor®, σε συνέχεια, μάλιστα, της ανόδου κατά 6,5% που εμφάνισε το 2014. Συγκριτικά, ο αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 4,5% κατά τη διάρκεια του οκταμήνου του 2015. Μιλώντας σχετικά ο Rolf Freitag, πρόεδρος της IPK International, σχολίασε: «Τα πολύ αξιόπιστα αυτά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού δείχνει μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι το σύνολο των αγορών εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως, αν και με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με το 2014».
Ο εισερχόμενος τουρισμός προς και εντός της Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και κατά το τρέχον έτος, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών στην περιοχή να εμφανίζουν αύξηση κατά 4,3% το οκτάμηνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO). 
Σε επίπεδο υπο-περιφερειών, η Ωκεανία (+ 6,6%) οδηγεί την ανάπτυξη, ακολουθούμενη από τη Νοτιοανατολική Ασία (+ 5,6%), όπου η Ταϊλάνδη εμφανίζει ισχυρή ανάκαμψη μετά τα άσχημα αποτελέσματα του περασμένου έτους. Ακόμη αυξημένες κατά 4,2% εμφανίζονται οι αφίξεις στη Νότια Ασία και κατά 3,2% στη Βόρειο-Ανατολική Ασία, με την Ιαπωνία να εξακολουθεί να παρουσιάζει εξαιρετική ανάπτυξη. 
Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σημασία της Ασίας-Ειρηνικού ως μοχλό ανάπτυξης για την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία. Από το 2007, ο συνολικός αριθμός των εξερχόμενων ταξιδιών από κατοίκους της περιοχής (με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) αυξήθηκε κατά 65% σε ένα σύνολο 170 εκατομμυρίων ταξιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της World Travel Monitor®. Η αύξηση αυτή ήταν περισσότερο από διπλάσια από τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς το διάστημα 2007 - 2014. 
Οι βασικές τάσεις στην αγορά εξερχόμενου τουρισμού στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, περιλαμβάνουν άνοδο των κοντινών διακοπών, των διακοπών «ήλιου και θάλασσας», των ταξιδιών πόλεων, σε συνδυασμό με τη μετάβαση σε «up-market» ξενοδοχεία και υψηλότερη κατά μέσο όρο δαπάνη. 
Για το επόμενο έτος, η IPK προβλέπει μια αύξηση 6,1% στα εξερχόμενα ταξίδια στην Ασία και τον Ειρηνικό, με βάση τον Ταξιδιωτικό Δείκτη Εμπιστοσύνης, που μετρά τις ταξιδιωτικές προθέσεις για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον δείκτη, το 70% των ταξιδιωτών στην Ασία και τον Ειρηνικό εκφράζουν την επιθυμία να συνεχίσουν να ταξιδεύουν και το 2016, τουλάχιστον όσο και φέτος, ενώ ένα 27% εκφράζει μεγαλύτερη επιθυμία για ταξίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κίνα προβλέπεται διψήφια αύξηση το 2016. 
Ο Δρ Martin Buck, ανώτερος αντιπρόεδρος της Messe Berlin, επικεφαλής του τομέα Ταξιδιών & Logistics της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου, σχολίασε: «Τα πολύ θετικά αυτά στοιχεία δείχνουν ότι η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού παραμένει η κορυφαία αγορά για την ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία τα οποία καταγράφουν αύξηση των τάσεων για εξερχόμενα ταξίδια από την Κίνα το επόμενο έτος. Μπορούμε, λοιπόν, να προσβλέπουμε σε μια ακόμη δυνατή χρονιά για την Ασία και τον Ειρηνικό στον τομέα του εξερχόμενου τουρισμού». 
Τα αποτελέσματα και τα ευρήματα της έκθεση ΙΤΒ World Travel Trends Report βασίζονται σε παρουσιάσεις και συζητήσεις κατά το ετήσιο Φόρουμ για το Παρατηρητήριο του Παγκόσμιου Τουρισμού (World Travel Monitor) που πραγματοποιήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου