Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Σχέδια για αύξηση του χειμερινού τουρισμού στη Μαγιόρκα

 

- 1,7 εκατ. τουρίστες τον Ιούλιο στο νησί 

 

Διατάξεις και μέτρα που να διασφαλίζουν ότι η τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή θα παραμένει ζωντανή όλο το χρόνο, προωθεί η νέα κυβέρνηση της Μαγιόρκας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής σχεδόν όλες οι προσπάθειες έχουν αποβεί άκαρπες και το ισπανικό νησί εξακολουθεί να «βουλιάζει» από κόσμο το καλοκαίρι και να ερημώνει κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου… 
Το ισπανικό νησί είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των καλοκαιρινών προορισμών. Δέχεται υπερβολικά πολύ κόσμο το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τον χειμώνα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η ζήτηση υπερκαλύπτει την προσφορά. Ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλου τύπου καταλύματα γεμίζουν ασφυκτικά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις παραλίες.

Τον Ιούλιο για παράδειγμα, περίπου 1,7 εκατομμύρια τουρίστες κατέκλυσαν το νησί των Βαλεαρίδων, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 300.000, σε σύγκριση με τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονταν το νησί την προηγούμενη πενταετία, κατά τη διάρκεια της αιχμής της τουριστικής περιόδου. 
Η σταθερή αύξηση του αριθμού των τουριστών κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, έχει προβληματίσει τις τοπικές αρχές, οι οποίες κάνουν προσπάθειες προκειμένου η Μαγιόρκα να προωθηθεί παράλληλα και ως πιθανός χειμερινός προορισμός. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στη σωστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και εγκαταστάσεων. 
Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που έχει θορυβηθεί με το ζήτημα του υπερπληθυσμού του νησιού το καλοκαίρι. Και οι ίδιοι οι παραθεριστές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις ασφυκτικά γεμάτες με κόσμο παραλίες. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι επιμένουν ότι οι προσπάθειες για μείωση της εισροής των τουριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο και την προώθησή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν θα επιφέρει «καρπούς», δεδομένου ότι οι τουρίστες θέλουν να επισκέπτονται ένα μέρος που μπορούν να απολαύσουν όλα όσα συμβολίζει το καλοκαίρι, τον ήλιο, τη θάλασσα και τη διασκέδαση στην παραλία. 
Σύμφωνα με τον Bernd Grundmann, έναν ταξιδιώτη γερμανικής καταγωγής, το νησί πυκνοκατοικήθηκε υπερβολικά κατά το πρόσφατο παρελθόν. Έχοντας υπάρξει τακτικοί παραθεριστές στο νησί, ο Bernd και η σύζυγός του Sylvia θυμούνται πώς γνωρίστηκαν πριν από 25 χρόνια στο πάλαι ποτέ ψαροχώρι, όταν ο τόπος είχε απλά αρκετό τουρισμό. Ο Bernd υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει, ήδη, το θέμα του μαζικού τουρισμού που παρατηρείται στο νησί. 
Η μεγάλη πρόκληση ήταν η ανεπάρκεια των αεροπορικών συνδέσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τα κλειστά μεγάλα ξενοδοχεία. 
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι είναι αντίθετοι με τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στον τουρισμό από το 2016, οι πιθανότητες να συνεργαστούν μεταξύ τους είναι πολύ μικρές. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Immaculada Benito, εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του αριθμού των παραθεριστών το 2016.
Ο υπουργός Τουρισμού, Biel Barcelo συμφωνεί ότι η κατάσταση στο νησί πρέπει να αλλάξει. Όπως λέει, οφείλουμε να επινοήσουμε τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσουμε παραθεριστές στο νησί ακόμη και κατά τη διάρκεια της off-season. Ο ίδιος αναφέρει ως προοπτική την ανάδειξη του νησιού σε κομβικό σημείο για αθλητικές δραστηριότητες, όπως ποδηλασία και πεζοπορία. Αυτό, βέβαια, δεν είναι μια νέα ιδέα, αλλά έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν χωρίς σημαντικά αποτελέσματα, που σημαίνει ότι η ιδέα αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί κάπως διαφορετικά. 
Τέλος, από την πλευρά του ο δήμαρχος της Pollenca, Miquel Angel March επιμένει ότι η ποιότητα του τουρισμού είναι πιο σημαντική από τους αριθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου