Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα δισεκατομμύριο τουρίστες, ένα δισεκατομμύριο ευκαιρίες !!!


Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρης Λοϊζίδης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού αναφέρει σε μήνυμά του την σημασία του Τουρισμού για την ανάπτυξη της Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι" η τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι εδώ και πολλά χρόνια από τις σημαντικότερες δυνάμεις της Κύπρου, αποτελώντας κομβικό πυλώνα ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας".
Το πλήρες μήνυμα του κ. Λοϊζίδη έχει ως εξής:
«Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού είναι αφιερωμένη στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στον κοινό διάλογο και προσπάθεια για διάσωση της παγκόσμιας φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. 
Οι φετινοί εορτασμοί, με κεντρικό σύνθημα "Ένα δισεκατομμύριο τουρίστες, ένα δισεκατομμύριο ευκαιρίες”, στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών και συνεπώς στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. 
Η διεξαγωγή πολυπολιτισμικού διαλόγου αποτελεί επίσης μια από τις σημαντικές συνεισφορές του τουριστικού τομέα στον εμπλουτισμό της πολιτισμικής πολυμορφίας, της ανθρωπολογικής μόρφωσης και στον συγκερασμό αντιλήψεων και πεποιθήσεων. 
Η ανάδειξη του τουρισμού σε καθοριστικό παράγοντα κοινωνικής και οικονομικής προόδου, τον καθιστά νευραλγικό τμήμα του διεθνούς εμπορίου. 
Όπως αναφέρει στη διακήρυξή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (WNTO), κάθε φορά που ταξιδεύουμε γινόμαστε μέρος ενός κινήματος που έχει τη δύναμη να επιφέρει πρόσθετες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην ποιότητα ζωής τοπικών κοινωνιών. 
Ο τουρισμός, με την ενεργοποίηση σημαντικών παραγωγικών δυνάμεων, συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αποτελεί κύρια συνισταμένη για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. 
Η τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι εδώ και πολλά χρόνια από τις σημαντικότερες δυνάμεις της Κύπρου, αποτελώντας κομβικό πυλώνα ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας. 
Η θάλασσα, το κλίμα, η πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την χώρα μας έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Οι τουριστικές μας εγκαταστάσεις και υποδομές που αναβαθμίζονται συνεχώς με τη συμβολή των επιχειρηματικών φορέων και τη συνεργασία του κράτους, καθιστούν το νησί μας ένα ελκυστικό και δημοφιλή προορισμό. 
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού, θα ήθελα να τονίσω τον σημαντικό ρόλο που είχαν και έχουν η τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου μας στην προσπάθεια για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και εισροής εσόδων. 
Η οικονομική κρίση που έπληξε και την κυπριακή οικονομία απέδειξε τις δυνατότητες και αντοχές της τουριστικής μας βιομηχανίας. 
Οι αφίξεις καταγράφουν μια αξιοσημείωτη αύξηση με άνοιγμα νέων αλλά και αναζωογόνηση παραδοσιακών μας αγορών οι οποίες παρέμεναν για χρόνια καθηλωμένες. Δυστυχώς, παραμένει η αναντιστοιχία μεταξύ αφίξεων και εσόδων, ως αποτέλεσμα του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος, του έντονου ανταγωνισμού και της διαφοροποίησης των αγορών προέλευσης των επισκεπτών μας. 
Αισιοδοξούμε ότι με τη συστηματική μελέτη και αξιοποίηση των νέων τάσεων, τη συνέχιση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε τομείς της δημόσιας διοίκησης και την αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού, συμβάλλοντας ακόμη πιο καταλυτικά στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη που θα ωθήσει την χώρα προς μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία». 
Φέτος συμπληρώνονται 36 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. 
Κύριος στόχος της Ημέρας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι η ανάδειξη της κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής περιβαλλοντικής και οικονομικής συμβολής του τουρισμού διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου