Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού


"Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα ο Τουρισμός αποδεικνύεται στη σημαντικότερη πηγή εσόδων, στηρίζοντας πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και επιφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες μέσω της δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας, σύμφωνα πάντα με τη "γλώσσα" των αριθμών, τη μόνη αληθινή και αξιόπιστη".
Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μπρεντάνος για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.
Και συνεχίζει ο κ. Μπρεντάνος:
"Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ξεπέρασαν τις αισιόδοξες προβλέψεις και τον αριθμό-στόχο των 25 εκατομμυρίων. 
Αυξημένες κατά 2 εκατομμύρια, σε σύγκριση με την πολύ καλή χρονιά του 2014, αγγίζουν φέτος τον αριθμό ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων, ενώ τα τουριστικά έσοδα εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 14,5 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας μία επιπλέον μονάδα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας. 
Ο τουρισμός θα λέγαμε ότι αποτελεί «ανάσα» για την ελληνική οικονομία και τον βασικό μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. 
Με άλλα λόγια, ο τουρισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για την έξοδο της Ελλάδας από τη σημερινή οικονομική κρίση. 
Όμως η άνοδος των οικονομικών μεγεθών του κλάδου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό. 
Η επιτυχία της τελευταίας τριετίας δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική «σκακιέρα». Δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες για ακόμη καλύτερες προοπτικές και μεγαλύτερα επιτεύγματα. Κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής συμβολής του τουρισμού στην πρόοδο της διεθνούς κοινότητας. 
 Τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει ο τουρισμός για αύξηση των εσόδων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και γενικότερα τις δυνατότητες που παρέχει στην ανάπτυξη και την ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών, επιχειρεί να τονίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, επιλέγοντας ως θέμα της φετινής, 36η επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού το «One billion tourists, one billion opportunities - Ένα δισεκατομμύριο τουρίστες (που είναι ο αριθμός των τουριστών παγκόσμια κάθε χρόνο), ένα δισεκατομμύριο ευκαιρίες». 
Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδας (ΣΕΕΔΔΕ), με αφορμή τον εορτασμό της 36ης επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζει τη συμβολή των μικρών τουριστικών καταλυμάτων στη φιλοξενία των ξένων επισκεπτών της χώρας μας, σημειώνοντας ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού. Ένα κομμάτι ενεργό στη γενική προσπάθεια αναβάθμισης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στη γενική προσπάθεια ανάτασης της χώρας.
Η ΠΟΞ
Μήνυμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας τουρισμού
"Στην τρέχουσα, τόσο δύσκολη όσο και σύνθετη συγκυρία για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, το βαθύτερο μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού – «Ένα δισεκατομμύριο τουρίστες, ένα δισεκατομμύριο ευκαιρίες», δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Η συνεισφορά του τομέα Τουρισμού και Ταξιδιών στο ΑΕΠ, στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, στην απασχόληση, στη διάχυση εισοδήματος, στην παραγωγή, σε σειρά άλλων κλάδων της οικονομίας και παραγωγικών δραστηριοτήτων, αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται παγκοσμίως. 
Για την Ελλάδα και ειδικά σε αυτό το περιβάλλον της βαθιάς κρίσης, ο τουρισμός έχει αποδείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι αποτελεί πολύτιμο πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Προσφέρει δε ευκαιρίες και στηρίγματα στις προσπάθειες εξόδου από την κρίση και επιστροφής της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. Η ξενοδοχειακή επιχείρηση είναι η ραχοκοκαλιά της τουριστικής οικονομίας. Είναι, ζωντανό «κύτταρο» του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού ιστού. 
Είναι ένα από τα κομβικά επίκεντρα κάθε τόπου, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην κατανάλωση, στη δημιουργία εισοδήματος και ανάπτυξης. Πολιτεία και ιδιωτικός τομέας, πρέπει να συνεργαστούν άμεσα και διεξοδικά, στην εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που αφενός μεν θα θωρακίσουν και θα υποστηρίξουν την ελληνική Ξενοδοχία, αφετέρου δε, θα μεγιστοποιήσουν τη συνεισφορά του κλάδου, διαχέοντας τα οφέλη της, σε ακόμα μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και της κοινωνίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου