Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ξεκίνησαν ξανά τα ...stop sales!!!


- Πολύ θετικό δημοσίευμα της WSJ 
- «Say Greeeeeece!» λέει η Die Zeit

Ξεκίνησε ξανά η αποστολή stop sales από τα ξενοδοχεία προς τα συνεργαζόμενα πρακτορεία και tour operators, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά την δυναμική του ελληνικού Τουρισμού.
Το απόλυτο πάγωμα των κρατήσεων φαίνεται να περνά οριστικά στο παρελθόν και τώρα το στοίχημα για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, είναι να καλύψει τις απώλειες που υπήρξαν.
Σε ένα πολύ θετικό δημοσίευμά της για τον ελληνικό Τουρισμό, η WSJ αναφέρει ότι " Οι τουρίστες επιστρέφουν στην Ελλάδα μαζικά, καθησυχάζοντας τους φόβους ότι οι έλεγχοι στην κυκλοφορία κεφαλαίων και οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας θα υπονόμευαν έναν από τους λίγους επιτυχημένους τομείς της χώρας στο μέσον την καλοκαιρινής περιόδους, αναφέρει η Wall Street Journal. Οι κρατήσεις ξενοδοχείων που υπέστησαν πλήγμα στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς η χώρα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, έχουν ανακάμψει αφότου η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε μία προσωρινή συμφωνία με τους πιστωτές της στις 13 Ιουλίου".
Και συνεχίζει: "Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες στο μεταξύ αναφέρουν ότι οι κρατήσεις τους εμφανίζουν ανανεωμένη ορμή. “Αντιμετωπίζουμε την κρίση αρκετά καλά” αναφέρει στη WSJ ο Άρης Ίκκος διευθυντής ερευνών στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και στις αρχές του Ιουλίου, οι κρατήσεις ξενοδοχείων ήταν μειωμένες κατά 20% ετησίως, σημειώνει, “αλλά έκτοτε υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις μίας αύξησης και εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο ή ελαφρώς πιο πάνω από τα περυσινά επίπεδα”. Ο τουρισμός είναι μία από τις βασικές πηγές εσόδων της ρημαγμένης από την ύφεση ελληνικής οικονομίας, σημειώνει το δημοσίευμα. Πέρυσι, συνεισέφερε άμεσα 17 δισ. ευρώ ή 9,5% του ΑΕΠ και περίπου 45 δισ. ευρώ σε έμμεσα οφέλη από δαπάνες σε καταστήματα, εστιατόρια, τουριστικά αξιοθέατα και αλλού, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ. 
Οι ελπίδες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε ακόμη μία καλή τουριστική χρονιά, διαψεύστηκαν όταν κλιμακώθηκε η ελληνική κρίση χρέους τον Ιούνιο. Μετά από εβδομάδες έντασης με τους πιστωτές, η κυβέρνηση διεξήγαγε δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει να δεχθεί τις σκληρές μεταρρυθμίσεις λιτότητας με αντάλλαγμα νέα οικονομική βοήθεια. Το δημοψήφισμα έφερε τις συνομιλίες με τους πιστωτές της χώρας σε προσωρινή διακοπή, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει capital controls που είναι σε ισχύ από τις 29 Ιουνίου. Παρότι οι ταξιδιώτες συγκρατήθηκαν στα τέλη Ιουνίου εν μέσω αβεβαιότητας για την πρόσβαση σε μετρητά, οι ανησυχίες τους φαίνεται να έχουν υποχωρήσει μετά τη συμφωνία διάσωσης. Ενώ κάνει δύσκολη τη ζωή για τους περισσότερους Έλληνες, η κρίση αποτελεί “δώρο” για χιλιάδες ταξιδιώτες που αναζητούν μία πολυτελή εμπειρία διακοπών στην Αθήνα ή σε δημοφιλή ελληνικά νησιά: Οι τιμές για πολυτελή καταλύματα έχουν σημειώσει πτώση έως και 15% ετησίως, σύμφωνα με διεθνείς ταξιδιωτικούς πράκτορες. Τα πολυτελή ξενοδοχεία σε Αθήνα, Μύκονο και Κρήτη είναι γεμάτα έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η Aegean Airlines, έχει αυξημένες πτήσεις προς την Αθήνα από την υπόλοιπη Ευρώπη κατά 30% για τους καλοκαιρινούς μήνες και δέκα νέες παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα φέτος. Η ΑΒΤΑ, η μεγαλύτερη ταξιδιωτική ένωση της Βρετανίας, που αντιπροσωπεύει το 90% των tour operators της χώρας και το 80% των ταξιδιωτικών πρακτόρων, ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές κρατήσεις τον Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά 2% σε ετήσια βάση".

Η Die Zeit
Προβάλλοντας την Ελλάδα ως έναν μοναδικό στον κόσμο τόπο διακοπών η γερμανική εφημερίδα Die Zeit καλεί τους αναγνώστες της να επισκεφθούν τη χώρα και να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους. «Φανταστείτε ο πλανήτης να πρέπει να συρρικνωθεί τόσο πολύ που να χωρά πλέον μόνον έναν μικρό τόπο διακοπών στον οποίο πρέπει αναγκαστικά να ταξιδεύει κανείς συνέχεια. Ποιος θα έπρεπε να είναι αυτός ο τόπος; Εμείς πιστεύουμε η Ελλάδα!» Με αυτά τα λόγια η γερμανική εφημερίδα Die Zeit εξυμνεί την Ελλάδα σαν ταξιδιωτικό προορισμό, καλώντας τους αναγνώστες της να την επισκεφτούν αυτό το καλοκαίρι. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η Ελλάδα αναπνέει πολιτισμό (…) και είναι ο τέλειος συνδυασμός της θάλασσας, της παιδείας, της φιλοσοφίας και της ηλιοθεραπείας». Σύμφωνα με την Zeit, μπορεί η χώρα να περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, οι τουρίστες να βλέπουν και να βιώνουν την κρίση, ενώ ορισμένοι γερμανοί τουρίστες φοβούνται ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. 
Ωστόσο, δεν συντρέχουν λόγοι να μην επισκεφθεί κανείς τη χώρα, όπως τονίζει η εφημερίδα, αντιθέτως είναι και μια ευκαιρία να στηρίξει κανείς την Ελλάδα. «Αυτό το καλοκαίρι συνοδεύουμε την Ελλάδα» «H Ελλάδα αναπνέει πολιτισμό (…) και είναι ο τέλειος συνδυασμός της θάλασσας, της παιδείας, της φιλοσοφίας και της ηλιοθεραπείας» 
 «H Ελλάδα αναπνέει πολιτισμό (…) και είναι ο τέλειος συνδυασμός της θάλασσας, της παιδείας, της φιλοσοφίας και της ηλιοθεραπείας» 
Όπως γράφει στη συνέχεια η Die Zeit, αυτό το ειδικό καλοκαίρι «θέλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα, μαζί με εσάς, τους αγαπημένους αναγνώστες» της ηλεκτρονικής και έντυπης έκδοσης της εφημερίδας. 
«Γι΄ αυτό σας παρακαλούμε: στείλτε μας την καρτ-ποστάλ σας από την Ελλάδα. 
Γράψτε μας ποια εμπειρία, ποια στιγμή, ποια συνάντηση με τους οικοδεσπότες σας σας έκανε ιδιαίτερα ευτυχισμένους. Μάθατε κάτι καινούριο; 
Διευρύνατε το ελληνικό λεξιλόγιό σας; Αγκαλιάσατε τους Έλληνες ή σας αγκάλιασαν; 
Ποια φωτογραφία αποτυπώνει καλύτερα τα καλοκαιρινά συναισθήματά σας; 
Και ποιο βιντεοσκοπημένο μήνυμα απευθύνετε στους αναγνώστες μας;» Στη συνέχεια η εφημερίδα καλεί τους αναγνώστες της να ανεβάσουν τις φωτογραφίες και τα μηνύματά τους μέσω twitter και με το hasthtag #PostcardFromGreece, να στείλουν mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας ή και συμβατικές καρτ-ποστάλ. 
Η Zeit Online θα δημοσιεύει καθημερινά στην ιστοσελίδα της μια επιλογή των φωτογραφιών και μηνυμάτων που θα λαμβάνει, ενώ η έντυπη έκδοση της εφημερίδας θα δημοσιεύσει στο τέλος του καλοκαιριού τα highlights των φωτογραφιών και εντυπώσεων των αναγνωστών της. 
Πηγές: capital.gr, dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου