Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση Σκουρλέτη με εργαζόμενους στα επισιτιστικά επαγγέλματα


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με πρωτοβάθμια σωματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ). 
Οι εκπρόσωποι των σωματείων διατύπωσαν μια σειρά από αιτήματα, με έμφαση σε αυτά της προστασίας των ανέργων. Κύριο ζήτημα από την πλευρά τους ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον περιορισμό στην επιδότηση ανεργίας, λόγω των προϋποθέσεων που ισχύουν σήμερα. 
Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε για σαφείς απαντήσεις στα αιτήματά τους μέχρι το τέλος του μήνα.
Ακόμη ο κ. Πάνος Σκουρλέτης και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ράνια Αντωνοπούλου, συναντήθηκαν με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Πατούλη. Στη συνάντηση εκφράστηκε η διάθεση συνεργασίας για την προώθηση όλων των ζητημάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησαν την προώθηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς και τη συνδρομή του υπουργείου για την υλοποίηση και τη διατήρηση σειράς προγραμμάτων, τα οποία σχετίζονται με την υποστήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού στους δήμους. 
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε τα τραγικά αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν στην εκτίναξη της ανεργίας, αποτελέσματα με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία των Δήμων. 
Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να δοθεί μία νέα ώθηση σε όλο το πλέγμα δράσεων ενίσχυσης των ανέργων, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα από τα σχετικά προγράμματα. Αναφορικά με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, η αναπληρώτρια υπουργός κ. Ράνια Αντωνοπούλου επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός του από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, θέση την οποία συμμερίστηκαν και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ. 
Η κα. Αντωνοπούλου κάλεσε σε συνεργασία τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα ζητήματα: 
• Της επικαιροποίησης της κατανομής των θέσεων εργασίας αυστηρά με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο. Επιδίωξη του υπουργείου είναι στο μέλλον να ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια για την κατανομή των θέσεων, και συγκεκριμένα αυτά της φτώχειας και της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.
• Της δημιουργίας νέων μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων, για την ανατροφοδότηση των πληροφοριών, ώστε να καταστεί περισσότερο κοινωνικά αποδοτική η υλοποίησή τους. 
• Της θέσπισης διαδικασίας καταγραφής και διευθέτησης τυχόν ενστάσεων που υποβάλουν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα
• Της δημιουργίας μηχανισμού που θα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από τους ωφελούμενους αναφορικά με την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και για τυχόν δυσλειτουργίες στην εκτέλεση του προγράμματος. 
Οι παραπάνω προτάσεις βρήκαν σύμφωνους τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και αποφασίστηκε από κοινού η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλα τα ζητήματα υλοποίησης του προγράμματος. Η κ. Αντωνοπούλου προσδιόρισε την έναρξη του αναθεωρημένου προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου