Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Αυτή είναι η αλήθεια για τις κρατήσεις !!!


Από εμάς έχετε συνηθίσει, αρκετές δεκαετίες
τώρα, να διαβάζετε αλήθειες, χωρίς "χαϊδέματα  αυτιών" και "δεύτερες σκέψεις".
Η πορεία της χώρας προς τις εκλογές, ούτε ευχάριστη είναι, ούτε ανέφελη.
Κανείς δεν ήθελε τις εκλογές την περίοδο αυτή, και λιγότερο από όλους οι ξενοδόχοι και γενικά οι άνθρωποι του Τουρισμού.
Με αφορμή λοιπόν την αρνητική αυτή εξέλιξη, έχει ξεκινήσει μια γκρίνια και μια μιζέρια, που ούτε λογική είναι, ούτε χρειάζεται, ούτε βοηθάει πουθενά.
Τουναντίον...
Και επειδή μπορεί να χρειάζεται πολλά ο κλάδος του Τουρισμού, αλλά αυτό που δεν χρειάζεται είναι η γκρίνια, και επειδή πληκτρολογοσπρώχτες (σ.σ. κατά το παλιότερο μολυβοσπρώχτες), γράφουν διάφορες ανοησίες για δραχμές, για δεύτερες σκέψεις tour operators και πάει λέγοντας, σας αποκαλύπτουμε σήμερα, ποια είναι η συνολική εικόνα των κρατήσεων, η οποία προκύπτει εύκολα και από ειδήσεις των ημερών για επιμέρους αγορές.
Αλλά σίγουρα η συνολική εικόνα είναι χρήσιμη.
Λοιπόν έχουμε και λέμε: οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή στα μέσα Ιανουαρίου τρέχουν σε ετήσια βάση με μια μέση αύξηση 10% από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Και να θυμίσουμε για όσους το "ξεχνούν" (sic) ότι το 2014 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό Τουρισμό.
Σε απλά λόγια η Ελλάδα για το 2015 "πουλάει τρελλά"!!!
Αυτό που έχει συμβεί και πρέπει να τονισθεί, είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των κρατήσεων έχει μειωθεί από το Νοέμβρη που ξεκίνησαν οι κρατήσεις και ήταν στο +25%, και από τον Δεκέμβρη που ήταν στο +15%.
Ως εκεί όμως.
Και αυτό το +10% υπάρχει σε μια περίοδο που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί δυστυχώς σε όλα τα αρνητικά δημοσιεύματα του πλανήτη, και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό.
Άλλωστε αν δει κανείς τα τελευταία στοχεία της Αυστρίας, της Ολλανδίας, αλλά και των ΗΠΑ, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό.
Και βέβαια επειδή ίσως κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ...
Παράλληλα και η ροή των προκαταβολών είναι σχετικά ομαλή.
Στην εικόνα αυτή  πρέπει να προστεθούν μια σειρά λόγοι, που επιδρούν θετικά στην αυξημένη τουριστική κίνηση φέτος για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξουν άλλοι έκτακτοι παράγοντες...
Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:
1. Υποχώρηση του ευρώ, που κάνει την ευρωζώνη φθηνότερη για τουρίστες από Αγγλία, ΗΠΑ , αλλά και άλλες χώρες
2. Σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου, τόσο για το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, όσο και για τις αεροπρικές εταιρίες, που θα προσθέσουν πτήσεις
3. Σημαντική ανατίμηση της τουρκικής λίρας
4. Αυξανόμενος φόβος για ταξίδια σε ισλαμικές χώρες
5. Αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού συνολικά
Ο μόνος αρνητικός παράγοντας για την χώρα μας, αν μπορεί κανείς να τον πεί έτσι είναι η επανάκαμψη της Αιγύπτου.
Ενδεικτικός είναι ο χθεσινός τίτλος "Ελλάδα: δεν υπάρχουν απώλειες λόγω εκλογών", του γερμανικού touristik aktuell, που προβάλει δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη για τις προοπτικές της φετινής χρονιάς.

Ο άγνωστος Χ, δηλαδή η Ρωσία!!!
Η μόνη αγορά που θα έχει σημαντικό πρόβλημα για το 2015 θα είναι η ρωσική.
Και η απουσία Ρώσων τουριστών θα φανεί κυρίως στα άκρα της σαιζόν.
Φανταστείτε ότι πέρυσι με το ρούβλι στα 0,45 ευρώ και χωρίς εμφανή οικονομικά προβλήματα στη Ρωσία, υπήρχε ανάσχεση του τουριστικού ρεύματος.
Εφέτος με το ρούβλι στο 0,80, με δεκάδες tour operators να έχουν πτωχεύσει, με την ρωσική οικονομία να περνά τον πιο βαθύ χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών και την τιμή του πετρελαίου να έχει καταβαραθρωθεί, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μαντική ικανότητα.
Αν και δεν μπορεί κανείς να κάνει ακριβείς προβλέψεις, η ρωσική αγορά θα σημειώσει φέτος μεγάλη πτώση, πολύ μεγαλύτερη το 20% που προβλέπου κάποιοι.
Ήδη οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά αυτοί, που έχουν και σημαντικά συμβόλαια υπογεγραμμένα, όπω είναι ο όμιλος Μήτση έχουν αλλάξει προσανατολισμό, στρεφόμενοι στην Δυτική Ευρώπη.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι πάντως, είναι ότι αν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και δεν γίνουμε πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα, και το 2015 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά.
Και όπως πολύ εύστοχα λέει ο Ανδρέας Ανδρεάδης "το πρόβλημα δεν είναι οι εκλογές, που γίνονται σε κάθε δημοκρατική χώρα, αλλά ο τρόπος που τις διαχειριζόμαστε".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο οποίος αφενός διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη ροή των κρατήσεων, αφετέρου όμως υπογραμμίζει ότι αν υπάρξει πολιτική αστάθεια και συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, θα υπάρξει...  







2 σχόλια:

  1. Στο μόνο πράγμα που δεν συμφωνώ, είναι η αναφορά σου στις προκαταβολές. Δυστυχώς έχουν σχεδόν παγώσει!

    Στάθης HATTA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρομερα ελπιδοφορο αρθρο Παμε γερα λοιπον για ενα κερδοφορο 2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή