Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΙΟΒΕ: Ο Τουρισμός σώζει -μέχρι στιγμής- την παρτίδα!!!


-Δείτε εδώ όλη την μελέτη 

Ο Τουρισμός και το "αδύναμο" ευρώ, αποτελούν δύο πολύ σημαντικά "όπλα" της Ελλάδος, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε το ΙΟΒΕ.
Το ΙΟΒΕ «βλέπει» αύξηση εξαγωγών 4,5% φέτος, ενώ κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους κοινοτικούς, αφού όπως επισημαίνει το Ίδρυμα στην τριμηνιαία έκθεσή του, όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, η λήψη των περισσότερων επενδυτικών αποφάσεων, ιδίως των επιχειρηματικών εντός και εκτός Ελλάδας, θα αναβάλλεται.
Ευνοήτως, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της διαδικασίας. 
Παρ' όλα αυτά στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στις βασικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας, είναι αρκετά πιθανή η εκδήλωση υψηλής επενδυτικής δραστηριότητας, σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ.
Ειδικά για τον Τουρισμό υπογραμμίζει η μελέτη:
Η ώθηση στην ελληνική οικονομία κατά την τελευταία διετία από τον τομέα του Τουρισμού δεν εμφανίζ ει προς το παρόν σημάδια υπαναχώρησης κατά το τρέχον έτος. Α πό την άλλη πλευρά, τα περιθώρια διεύρυνσης της δραστηριότητάς του είναι σαφώς περιορισμένα σε σύγκριση με πριν δύο χρόνια, καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις του τομέα έχουν πλησιάσει τα όρια της λειτουργικής τους δυναμικότητας. Σε κάθε περίπτ ωση, είναι δυ νατό να δημιουργηθούν φέτος στον Τουρισμό, όπως και πέρυσι, πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, αποτρέποντας την ανάκαμψη της ανεργίας. Τη ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών εγχωρίως και ευρύτερα, ελληνικών εξαγωγών, από χώρες εκτός της Ευρωζώνης ευνοεί η πρωτοφανή ς από το 2008 υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Βοηθητικό παράγοντα για τις εξαγωγές αγαθών εκτός Ευρωζώνης θα αποτελέσει η ήπια, ωστόσο υψηλότερη της περυσινής, ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ινστιτούτου Νίκος Βέττας η χώρα χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως και ο στόχος θα είναι πως θα έρθουν περισσότερες επενδύσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αδύναμο στοιχείο της εφαρμογής του προγράμματος εδώ και χρόνια ήταν η υστέρηση των επενδύσεων και η υστέρηση στις εξαγωγές αγαθών. Πάντως με αύξηση των συνολικών επενδύσεων στα τέλη του περασμένου έτους, για πρώτη φορά σε τριμηνιαία βάση, μετά από επτά χρόνια, η υποχώρηση των επενδυτικών δαπανών στο σύνολο του 2014 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από 10%.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι φέτος θα καταγράψουν άνοδο 4,5%, καθώς αναμένεται ότι θα ευνοηθούν αφενός από τη διαφαινόμενη συνέχιση της καλής πορείας του τουρισμού και αφετέρου από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών εκτός της ευρωζώνης από τη χαμηλή ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Ωστόσο το ΙΟΒΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υποτονική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, βασικό εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων και στην κρίση στις οικονομίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, προβλήματα τα οποία ενδέχεται να μετριάσουν την ανοδική δυναμική των ελληνικών εξαγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου