- ΣΑΑΕ: Να πάρει θέση η υπουργός Τουρισμού
- ΗΑΤΤΑ: Βόμβα στα θεμέλια του Τουρισμού
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προτεινόμενο διπλασιασμό του συντελεστή ΦΠΑ υπηρεσιών διαμονής, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Α. Ρέτσος, δήλωσε τα εξής:
«Ο Ξενοδοχειακός κλάδος, όπως και ολόκληρος ο τουριστικός κόσμος, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του αλλά και τη βαθιά ανησυχία του για την ενδεχόμενη αύξηση από το 6,5% στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής.
Το σκεπτικό και η σκοπιμότητα αυτού του μέτρου δεν αντέχει σε καμία κοινά αποδεκτά λογική. Όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του τουριστικού τομέα, οι επιπτώσεις σε βάθος 12 και 24 μηνών θα είναι καταστροφικές, όχι μόνον για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την εθνική οικονομία και για όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από την τουριστική δραστηριότητα.
Η εφαρμογή του μέτρου, το 2015, θα προκαλέσει απώλεια 2 μονάδων στο ΑΕΠ, με απώλειες 2,6 εκατ. αφίξεων και 1,6 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων καθώς και τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά.
Και το 2016, ο “λογαριασμός” θα αυξηθεί περαιτέρω. Αυτά με στόχο να εισπραχθούν περίπου 300 εκατ. Ευρώ.
Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αιφνίδια το μέσο πακέτο για την Ελλάδα κατά 5%, την περίοδο ακριβώς που ξεκινά ο κύριος όγκος κρατήσεων και ενώ οι τιμές με τους tour operators έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια από το καλοκαίρι. Προκαλείται, επομένως, ένα βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, στην πιο κρίσιμη περίοδο, ενώ ακυρώνονται και οι ελπίδες ανάκαμψης του εσωτερικού τουρισμού, που είχαν αναπτερωθεί φέτος.
Καλούμε την κυβέρνηση, ακόμα και αυτήν την ύστατη στιγμή, να μην προχωρήσει στη βάναυση ανακοπή της δυναμικής πορείας του πλέον ελπιδοφόρου τομέα της οικονομίας και να προλάβει τη ζημιά που, μακροπρόθεσμα, θα κληθεί εκ νέου να πληρώσει πολλαπλάσια η ελληνική οικονομία και κοινωνία».
ΗΑΤΤΑ: Βόμβα Κυβέρνησης στον τουρισμό
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο σύνολο της τουριστικής αγοράς η πρόταση για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.
Μια τουριστική χώρα που σέβεται τη «βαριά βιομηχανία» της πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η οργανωμένη παγκόσμια τουριστική αγορά λειτουργεί ετεροχρονισμένα, δηλαδή οι συμφωνίες και τα συμβόλαια υπογράφονται τουλάχιστον ένα χρόνο πριν για ένα χρόνο μετά. Επομένως είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή για τέτοιου είδους συζητήσεις και αποφάσεις που έχουν σημαντικό ρίσκο.
Δεδομένου ότι η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα επηρεάσει το σύνολο του τουριστικού πακέτου, η Ελλάδα θα φανεί για ακόμα μία φορά αναξιόπιστη στην παγκόσμια αγορά και βέβαια σε μειονεκτική θέση απέναντι στους ανταγωνιστές της, τη στιγμή που ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικονομία με έσοδα και απασχόληση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και όχι μόνο στον τουρισμό.
Αντί η Κυβέρνηση να συζητά την αύξηση του ΦΠΑ στην διαμονή θα έπρεπε, λαμβάνοντας υπόψη τα έμπρακτα οφέλη που είχε από τις μειώσεις ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και εστίαση, να σχεδιάζει μείωση του ΦΠΑ και σε άλλα συστατικά του τουριστικού πακέτου (π.χ. τουριστικά γραφεία, λεωφορεία, ακτοπλοΐα) και όχι να δίνει τη χαριστική βολή στον τουρισμό γκρεμίζοντας ό, τι χτίστηκε με πολύ μεγάλη δυσκολία.
Ο ΣΑΑΕ
Ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιριών – (ΣΑΑΕ) τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ των απόψεων του ΣΕΤΕ, σχετικά με την απερίσκεπτη και φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων.
Θεωρούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πισωγύρισμα στις προσπάθειες που γίνονται από όλους τους επαγγελματίες του Τουρισμού και πιστεύουμε ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της.
Καλούμε πρώτιστα την υπουργό Τουρισμού, αλλά και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα υπουργεία να λάβουν άμεσα και ξεκάθαρα θέση, με ότι αυτή τους η θέση συνεπάγεται.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες όλοι κρίνονται.
Όσο περισότερο αυξάνεται ο ΦΠΑ τόσο περιισότερο μειώνεται το καθαρό κέρδος,ή αυξάνονται οι τιμές πωλήσεων,με αποτέλεσμα το πισογύρισμα της οικονομίας ιδιωτικής και κρατικής,με αποτέλεσμα μειώση εργατικού δυναμικού ξενοδοχείων αυξάνοντας περισότερο την ανεργεία.
ΑπάντησηΔιαγραφή