Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

ΣΕΤΕ: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομιών


"Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αποτελεί η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των 14ων κύριων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. 
Είναι προφανές ότι για το, κατά γενική ομολογία, υψηλό τίμημα συνυπολογίστηκαν τα ρεκόρ που σημείωσε ο ελληνικός τουρισμός την τελευταία διετία και η διαγραφόμενη δυναμική του με βάση τον Οδικό Χάρτη 2021".
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, και συνεχίζει: " Είναι σημαντικό ότι ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις του ΣΕΤΕ, για μακράς διάρκειας μίσθωση με ανταγωνιστικές χρεώσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των υποδομών, θα επιτρέψουν τη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ελληνικού ταξιδιωτικού και τουριστικού προϊόντος που συστηματικά προωθεί ο ΣΕΤΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι θετικό το γεγονός ότι δεν προβλέπεται αύξηση από τα 14,5 € ανά επιβάτη, που ισχύει σήμερα, έως την ολοκλήρωση των επενδύσεων για την ανάπτυξη των υποδομών, ενώ το προσδιορισμένο από τη Σύμβαση επίπεδο συνολικών χρεώσεων μετά την ολοκλήρωση και πιστοποίηση των αναβαθμίσεων, έως τα 20 € ανά επιβάτη, είναι συγκρίσιμο με σύγχρονα αεροδρόμια της εγγύτερης στην Ελλάδα περιοχής της Τουρκίας και της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία). Έχοντας ως δεδομένο ότι ένας ανάδοχος ανέλαβε και τις 2 ομάδες αεροδρομίων (7 αεροδρόμια έκαστη), απαιτείται σύσταση και οργάνωση κατάλληλα στελεχωμένης Εποπτικής Ρυθμιστικής Αρχής για τις χρεώσεις των αεροδρομίων, η οποία θα ελέγχει και θα εξασφαλίζει τη πιστή εφαρμογή της Σύμβασης. Παράλληλα, γίνεται περισσότερο επιτακτική από ποτέ η επέκταση του χρόνου παραχώρησης του αεροδρομίου της Αθήνας, η οποία θα επιτρέψει την αναγκαία μείωση του επιπέδου των χρεώσεών του, με παράλληλη διατήρηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μία τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα πλέον και καλύτερα οργανωμένα, σε σχέση με το παρελθόν, περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας έντονα και ευδιάκριτα ανταγωνιστικής ελληνικής αγοράς αερομεταφορών".
Και καταλήγει η ανακοίνωση του Συνδέσμου: 
" Οι παραπάνω συνδυαστικές ενέργειες πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να μεγιστοποιηθεί και να κεφαλαιοποιηθεί η τουριστική δυναμική της χώρας, αλλά και η συνέχιση της φετινής εντυπωσιακής ανάκαμψης της πρωτεύουσας της. 
Ο ΣΕΤΕ και ο τουριστικός κόσμος της χώρας προσβλέπουν σε ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία με την κοινοπραξία FRAPORT AG – SLENTEL Ltd. προς όφελος της περαιτέρω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου