Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Κινητικότητα στην τουριστική εκπαίδευση


- Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού 
- ΕΠΑΣ Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Σπάρτη

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο είχε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη. 
Παρόντες στη συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο Τουρισμού, ήταν οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αιγαίου κ.κ Ευρυπίδης Στεφάνου και Πάρης Τσάρτας αντίστοιχα και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Τουρισμού και πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Χάρης Κοκκώσης. 
Αντικείμενο της συνεργασίας των δυο υπουργών ήταν η δημιουργία προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στον τουρισμό για ξένους φοιτητές. Επίσης συζητήθηκαν οργανωτικά και θεσμικά ζητήματα, αναφορικά με το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών. 
Αποφασίστηκε να υπάρξει και νέα συνάντηση, εντός του Σεπτεμβρίου, όπου θα ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα.
Η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του συντονισμού των δράσεων των δυο υπουργείων για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και είναι η δεύτερη που γίνεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου. 
Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη επισήμανε τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού και την ανάγκη ανάπτυξης σπουδών σε πανεπιστημιακό επίπεδο, σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. 
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε «πως μετά και από αυτή τη συνάντηση είμαστε πολύ κοντά στην πρώτη, πολύ σημαντική εκδήλωση της εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων». 

Εισαγωγή καταρτιζομένων στα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού 

Έως και τις 15 Σεπτεμβρίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εισαγωγή σπουδαστών στα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού. Η σχετική προκήρυξη, που έχει αναρτηθεί στα κατά τόπους εκπαιδευτήρια και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, αφορά την εισαγωγή 625 καταρτιζομένων στα 8 ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού που λειτουργούν σε Αλεξανδρούπολη, Ανάβυσσο, Αργος, Γαλαξίδι, , Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Ρόδο. 
Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στα κατά τόπους ΙΕΚ του Υπουργείου είναι οι εξής: "Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)", "Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλαστικής" και "Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας". 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr 

ΕΠΑΣ Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων στην Σπάρτη

Σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, από το τρέχον σχολικό έτος προσετέθη στο πρόγραμμα σπουδών της Επαγγελματικής Σχολής ΕΠΑΣ Σπάρτης στο Παρόρι, ειδικότητα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής τουριστικής αγοράς. 
Οι μαθητές των ΕΠΑΣ το πρωί πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας. Η αμοιβή των ασκούμενων μαθητών ανέρχεται στο 75% του κατώτατου ημερομισθίου που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και για τα τέσσερα εξάμηνα πρακτικής άσκησης, που αντιστοιχεί σε 17,12 € την ημέρα. 
Η πρακτική άσκηση των μαθητών επιδοτείται με 11 € για κάθε ημέρα πρακτικής άσκησης, τα δε χρήματα καταβάλλονται είτε στον εργοδότη είτε απευθείας στους μαθητές. 
Οι σπουδαστές λαμβάνουν επίσης δωρεάν βιβλία, επίδομα σίτισης και στέγασης καθώς και αναβολή στράτευσης. 
Οι εγγραφές των υποψηφίων άρχισαν την 25η Αυγούστου και πρόκειται να ολοκληρωθούν τη 10η Σεπτεμβρίου 2014. Στο τμήμα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων είναι προγραμματισμένο να εισαχθούν 25 μαθητές/τριες. 
Λόγω όμως της αθρόας προσέλευσης υποψηφίων από την πρώτη κιόλας ημέρα των εγγραφών, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί και δεύτερο τμήμα. 
Πληροφορίες: Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας ΟΑΕΔ Σπάρτης-Τμήμα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων τηλ.: 27310 27997

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου