Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Τέλος το "πορτοκαλί βιβλίο" και θετικό ισοζύγιο εργασίας


Θετικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων το Μάρτιο αλλά και το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη. Ειδικότερα, το Μάρτιο οι προσλήψεις ήταν περισσότερες απο τις απολύσεις κατά 14.567 θέσεις. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης, το πρώτο τρίμηνο το συνολικό ισοζύγιο/προσλήψεων απολύσεων είναι επίσης θετικό, κατά 40.876 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν χαθεί 8.838 θέσεις μισθωτής εργασίας». Παράλληλα με τροπολογία του Γιάννη Βρούτση καταργείται το "πορτοκαλί βιβλίο", που ήταν μια γραφειοκρατική υποχρέωση που δημιουργούσε πλήθος θεμάτων. 
Με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για άλλη μία φορά προωθούμε διατάξεις με σαφή στόχευση την μείωση των διοικητικών βαρών, την απλούστευση των διαδικασιών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις. 
Συγκεκριμένα, καταργείται με διάταξη, μετά από 20 χρόνια, το «πορτοκαλί» βιβλίο καταχώρησης νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού για 196.695 επιχειρήσεις.
Πλέον, κανένας εργοδότης δεν χρειάζεται να τηρεί το συγκεκριμένο βιβλίο που για χρόνια αποτέλεσε αιτία σοβαρών δικαστικών διενέξεων και τριβών με τις υπηρεσίες του υπουργείου. Όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι υπηρεσίες μας για το διασταυρωτικό και ελεγκτικό έργο τους περιέχονται στην «Εργάνη». 
Επίσης, με διάταξη μας δίνουμε τη δυνατότητα στο προσωπικό της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α), ελεγκτικού οργάνου του ΙΚΑ, να ελέγχει όχι μόνο περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας αλλά και αδήλωτης. Διευρύνουμε, δηλαδή, το πεδίο των ελέγχων της ΕΥΠΕΑ στα πρότυπα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), ενισχύουμε και εναρμονίζουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους στον διαρκή αγώνα της πάταξης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Άλλωστε, με το νέο- σαφώς ευνοϊκότερο- θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον που έχει πλέον διαμορφωθεί, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να επικαλείται καμία δικαιολογία ώστε να προβαίνει σε καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων. Μετά και τη γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες στην οποία, προσφάτως, προβήκαμε σαν υπουργείο, δείξαμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τους συνεπείς επιχειρηματίες και την νόμιμη και αξιοπρεπή εργασία». 

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Μάρτιο, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής: «Η ολοκλήρωση ενός πλήρους χρόνου εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις υποβάλλουν πλέον με ψηφιακό τρόπο τις κάθε είδους μεταβολές του προσωπικού τους, ανέδειξε την κρίσιμη χρησιμότητα αυτού του καινοτόμου συστήματος. Από την 1η Μαρτίου 2013 – οπότε και λειτούργησε ουσιαστικά για πρώτη φορά το σύστημα «Εργάνη» - οι εργοδότες έχουν απαλλαγεί απο την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας στις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΟΑΕΔ, με το τεκμαρτό όφελος της μείωσης γραφειοκρατίας να ανέρχεται στα 60 εκ ευρώ ετησίως. Κυριότερα, όμως, η ψηφιακή αποτύπωση των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας καθώς και η ικανότητα συλλογής μεγάλου αριθμού δεδομένων της αγοράς εργασίας, ανοίγει μια μεγάλη «βεντάλια» νέων δυνατοτήτων στην άσκηση πολιτικής για την απασχόληση. Τόσο για την αξιόπιστη ανίχνευση των τάσεων της αγοράς εργασίας, όσο και για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια συνεχώς εξελισσόμενη και πολυδύναμη πληροφοριακή υποδομή, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η στρατηγική και επιχειρησιακή ικανότητα παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας για τα επόμενα – και καλύτερα για την ελληνική οικονομία - χρόνια. 
Τώρα, σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», είναι αξιοσημείωτο ότι και οι τρεις πρώτοι μήνες του 2014 παρουσιάζουν -ύστερα από πολλά χρόνια - συνεχόμενα θετικά ισοζύγια προσλήψεων/απολύσεων, υποδηλώνοντας μια διαφαινόμενη τάση ανάκαμψης της αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2014 οι προσλήψεις ήταν περισσότερες απο τις απολύσεις κατά 14.567 θέσεις μισθωτής εργασίας. Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς το συνολικό ισοζύγιο/προσλήψεων απολύσεων είναι επίσης θετικό, κατά 40.876 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν χαθεί 8.838 θέσεις μισθωτής εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου