Στην αναστολή των διαπραγματεύσεων για κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους πολίτες προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της κατάληψης της Κριμαίας, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος της έκτακτης συνεδρίασης υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν το θέμα από το 2007, καθώς η Μόσχα επιθυμεί οι πολίτες της να έχουν πρόσβαση στα κράτη-μέλη της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται έκδοση άδειας εισόδου.
«Η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διμερείς συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές για τα θέματα που αφορούν την έκδοση άδειας εισόδου [βίζας] καθώς και για μια νέα συμφωνία», αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί.
Υπό το φως των γεγονότων που φέρνουν την ΕΕ ενώπιον κρίσης ιστορικών διαστάσεων, όπως αναγνώρισαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών, επίκειται η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Η σχετική προαναγγελία έγινε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο χωρίς να δοθεί επί του παρόντος ακριβής ημερομηνία.
Tην ανάγκη να προτείνει η ΕΕ ένα ολοκληρωμένο και πρακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ουκρανία υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.
Ενημερώνοντας τους ομολόγους του σχετικά με την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας του επέδωσε επίσημη επιστολή υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, με την οποία δηλώνει την ετοιμότητα του Κιέβου για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι ως προς την εσωτερική κατάσταση στην Ουκρανία «έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε το πλήρες περιεχόμενο της inclusiveness» που «δεν έχει διάσταση μόνο πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική, αλλά και περιφερειακή». Οπως υπογράμμισε, η ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες ήταν ένα λάθος που προκάλεσε ανησυχία στην Ανατολική Ουκρανία και πρέπει να διορθωθεί.
Ως προς την κρίση στην Κριμαία, είπε ότι συμφωνεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάγερ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση ιστορικών διαστάσεων, τονίζοντας ότι ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι το μείζον ζήτημα, και το πλαίσιο είναι πάντα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να μείνει ανοιχτή η δυνατότητα του διαλόγου και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε με την πρόταση συγκρότησης διερευνητικής αποστολής και ομάδας διεθνούς ομάδας επαφής με ρωσική συμμετοχή.
Προσερχόμενος νωρίτερα στη συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είχε δηλώσει ότι «η Ευρώπη περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Και επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο προς τη Ρωσία, ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες είναι εντελώς απαράδεκτες, όσο και προς την ουκρανική κυβέρνηση, ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόταση της Γερμανίας να δημιουργηθεί μία «αποστολή πραγματογνωμοσύνης» στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, στην οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμμετέχουν η ΕΕ, η Ουκρανία, η Ρωσία και ο ΟΑΣΕ.
Ο Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να οδηγηθεί στο περιθώριο των εξελίξεων. «Πρέπει να φανούμε πολιτικά ικανοί», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να μην παρασυρθούμε στην άβυσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης».
Απο αρχαιοτάτων χρόνων έτσι γίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ξεσπάει κάποιο επεισόδιο όλοι ξαφνικά θυμούνται τα μάτια της ωραίας Ελένης
και το "διεθνές δίκαιο" που οι ίδιοι τηρούν κατά γράμμα...!!!
Πάλι καλά που τελειώνει ο χειμώνας και η Ε.Ε. δεν κινδυνεύει με "αναστολή" του Φυσικού Αερίου...
Νεκτάριος Κ.