Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις χώρες της ΕΕ στον τομέα του «Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού» αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανοίγοντας σήμερα το πρωϊ τις εργασίες σχετικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμών της ΕΕ.
Ειδικότερα, στη διάσκεψη για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητήθηκαν βασικά θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τομέα ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας. Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, η δυναμική που έχει και τα οφέλη που μπορεί να αποδώσει στην οικονομία και την κοινωνία, η συμβολή του στην βελτίωση περιφερειακών περιοχών και τοπικών οικονομιών, η δυνητική συνεισφορά του στην τόνωση της απασχόλησης. Ακόμα, έγιναν αναφορές σε πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για διευκόλυνση της εφαρμογής πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξη των άμεσων και έμμεσων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό. Η διάσκεψη αποτέλεσε «πλατφόρμα» για την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, σχετικά με τον παράκτιο τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, το γιώτινγκ, τη διαχείριση των ακτών, τα θαλάσσια clusters, την θαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά και την συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η προώθηση του αειφόρου θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού στην ΕΕ, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού από άλλες περιοχές του κόσμου.
Επισημαίνεται ότι η ΕΕ (σύμφωνα με Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) στοχεύει στην τόνωση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στο τομέα. Η συγκεκριμένη στρατηγική σκιαγραφεί πρωτοβουλίες της ΕΕ για να βοηθήσει τις παράκτιες περιφέρειες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν ζητήματα που εστιάζουν : σε επίπεδο γνώσης, στην ευμετάβλητη ζήτηση, στον υψηλό βαθμό εποχικότητας, στην έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και καινοτομιών και στις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
10 ΜΕΤΡΑ
Τα προτεινόμενα μέτρα για αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων συνοψίζονται στα εξής :
1) δημιουργία οδηγού στο διαδίκτυο για ευκαιρίες χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
2) προώθηση διαλόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με χειριστές κρουαζιερόπλοιων, λιμενικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους ,
3) ανάπτυξη της θαλάσσιας διάστασης σε τουριστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ,
4) υποστήριξη των διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών και δικτύων, καθώς και εξειδικευμένων στρατηγικών,
5) προώθηση καινοτομιών στη διαχείριση με τη χρήση της ΤΠΕ,
6) βελτίωση της διαθεσιμότητας των δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, 7) προώθηση του οικοτουρισμού και δημιουργία συνδέσμων ανάμεσα σε βιώσιμες δράσεις,
8) προώθηση στρατηγικών για την καταπολέμηση της μόλυνσης και των αποβλήτων,
9) έναρξη έρευνας για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών και τη δημιουργία στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους,
10) διεξαγωγή έρευνας για την εύρεση καινοτόμων πρακτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μαρίνες και την ανάπτυξή τους.
Επισημαίνεται ότι για τον τομέα «Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού» υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικές αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και όλες οι προσεγγίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της στόχευσης της ΕΕ που είναι : «Η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό» και της προώθησης της ανάπτυξης ενός βιώσιμου, υπεύθυνου και ποιοτικού τουρισμού. Η Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ εστίασε σε αυτό ενώ έδωσε βαρύτητα και στο ζήτημα της προσβασιμότητας στον τουρισμό.
Οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Τουρισμού χαρακτηρίστηκαν από Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους ιδιαίτερης σημασίας για την προώθηση των στόχων της συνεχούς ανάπτυξης, της ποιοτικής αναβάθμισης και της αειφορίας του Ευρωπαϊκού τουρισμού.
Προσερχόμενη στην εκδήλωση η κυρία Κεφαλογιάνη δήλωσε στην «Δημόσια Τηλεόραση» τα εξής: Ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Διάσκεψη για τη Θαλάσσια και παράκτια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θαλάσσια πολιτική είναι οριζόντια πολιτική της Προεδρίας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Ελλάδα, η Ευρώπη, βλέπει ότι ο τουρισμός, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Ο κλάδος, εκπροσωπεί το 10% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου προϊόντος και απασχολεί 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Έχει δυναμική να μπορέσει στο επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ευρωπαική οικονομία στην ανάπτυξή της και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ελληνική προεδρία αναπτύσσει τις πολιτικές εκείνες που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ευρώπη που είναι άλλωστε ο πρώτος παγκόσμιος τουριστικός προορισμός να παραμείνει στην πρώτη θέση εμπλουτίζοντας όμως τις πολιτικές της και δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους ευρωπαίους να έχουν απασχόληση και εισόδημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου