Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό για τις κρατήσεις


- Στον πάγο οι κρατήσεις για Ελλάδα  από ΗΠΑ
- Καλύτερα τα δεδομένα από Ευρώπη

Στάση αναμονής δείχνουν να τηρούν οι Αμερικανοί ταξιδιώτες προς τη χώρα μας εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων (capital controls) και υπό τη βαριά σκιά της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ, που ακόμη και σήμερα, μετά τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων δανειστών, της Δευτέρας, δεν παύει να υπάρχει.
Την ίδια στιγμή παράγοντες της αμερικανικής τουριστικής βιομηχανίας και πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι, η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε τελικά να καταστήσει την Ελλάδα έναν ταξιδιωτικό προορισμό «πρώτης ευκαιρίας» και προτρέπουν τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στη χώρα μας, ενισχύοντας την τουριστικής της βιομηχανία. 
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ισχυρότερες και πιο σταθερές οικονομίες λαμβάνουν πάντα το ισχυρότερο και πιο σταθερό ποσοστό του διεθνούς και εσωτερικού τουρισμού», υποστηρίζει ο William D. Frye, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Τουριστικού Management στο πανεπιστήμιο Niagara της Νέας Υόρκης.
Και, δυστυχώς, σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι όροι «ισχυρός και σταθερός» δεν μπορούν να περιγράψουν την κατάσταση στην Ελλάδα.
Πράγματι, η συνεχής κάλυψη από τα ΜΜΕ της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας, στον τέλος της υψηλής καλοκαιρινής περιόδου.
Σύμφωνα με στοιχεία οργανισμών και επιχειρήσεων συλλογής δεδομένων, από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα οι κρατήσεις κατέρρευσαν.
Κατά τη διάρκεια προς και μετά το τέλος του δημοψηφίσματος, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 23%, σύμφωνα με τον πάροχο ταξιδιωτικών δεδομένων στο διαδίκτυο Sojern.
Εντός της Ευρώπης, οι ταξιδιώτες από χώρες με ισχυρότερες οικονομίες έδειξαν να ανησυχούν περισσότερο για το ταξίδι στην Ελλάδα, εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας την οποία διεξήγαγε η online μηχανή αναζήτησης GoEuro.com και στην οποία έλαβαν μέρος 22.500 διεθνείς ταξιδιώτες.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση δείχνει να επηρεάζει την άποψη που έχουν για τη χώρα μας οι Γερμανοί πολίτες που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα κατά την τελευταία πενταετία, σε ποσοστό 72%.
Από την άλλη πλευρά, η άποψη των Ισπανών για τη χώρα μας παραμένει αμετάβλητη, σε ποσοστό 93%.
Στις Η.Π.Α., οι πωλητές ταξιδιών και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που προωθούν την Ελλάδα δηλώνουν ότι δέχονται από τους πελάτες τους ερωτήσεις σχετικά με το αν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες και να κάνουν αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ στη χώρα μας.
Ωστόσο, στο σύνολό τους υποστηρίζουν ότι δεν αντιμετωπίζουν θέμα ακυρώσεων.
«Συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να έχουν μαζί τους περισσότερα μετρητά», σημειώνει η Dora Bitsos, γενική διευθύντρια του ταξιδιωτικού ηγέτη Apollo Bock στην Ομάχα, στην πολιτεία της Νεμπράσκα, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι στιγμής, ο οργανισμός δεν έχει δεχθεί ακυρώσεις για ταξίδια στην Ελλάδα. «Ό,τι κι αν γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα ταξίδια θα παίξουν τελικά μεγάλο ρόλο στην ελληνική οικονομία και θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας», λέει η κα. Bitsos, της οποίας μέλη της οικογένειάς της διαμένουν στη χώρα μας. Η ίδια δεν πιστεύει στο ενδεχόμενο ενός Grexit, όπως αποκαλείται η ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη. Άλλωστε, το «Όχι» στο δημοψήφισμα που αποφάσισαν οι Έλληνες πολίτες, δεν σημαίνει «Όχι» στην Ευρώπη, αλλά στα μέτρα λιτότητας, όπως τονίζει.
Σύμφωνα με την κα. Bitsos, oι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρώπη και το Ευρώ, αλλά επιζητούν καλύτερες και πιο δίκαιες διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, μια πιθανότητα είναι η χώρα να επιστρέψει στο νόμισμα που είχε πριν την είσοδό της στην Ευρωζώνη, δηλαδή στη δραχμή. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, καθώς το δολάριο θα είναι ισχυρότερο έναντι του νέου νομίσματος.
Η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δραχμής είναι 1 προς 340 και δολαρίου/δραχμής 1 προς 309, σύμφωνα με τον Christopher Vecchio, στρατηγικός αναλυτής στο DailyFX. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συναλλαγματική ισοτιμία δραχμής/δολαρίου έφτασε το 2000 στο υψηλότερο ποσοστό 1 προς 410. «Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να επαναληφθεί, δεδομένου ότι η Ελλάδα επιστρέφοντας στη δραχμή θα βρεθεί στα πρόθυρα μιας νομισματικής κρίσης, εάν δεν περιβάλλεται, ήδη, από αυτή», λέει ο κ. Vecchio. Συμπληρώνει δε πως «έστω και εάν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, το δολάριο είναι πιθανό να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική, έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος». «Η ελληνική έξοδος από το ενιαίο νόμισμα θα ήταν αναμφίβολα ένα αρνητικό γεγονός για την Ευρωζώνη στο σύνολό της», σημειώνει ο κ. Vecchio. Προσθέτει δε ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η ελληνική κρίση θα παρασύρει στην αστάθεια την Ευρωζώνη».
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του Global Business Travel Association, Mike McCormick σημειώνει ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν βγει από την Ευρωζώνη, θα μπορούσαμε να δούμε τα ταξίδια προς τη χώρα, τόσο τα ταξίδια αναψυχής, όσο και τα επαγγελματικά να αυξάνονται, με τους ταξιδιώτες να επωφελούνται των ευνοϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών και των χαμηλότερων τιμών.
Πάντως, ό,τι κι αν γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική κρίση στη χώρα μας, τα ταξίδια θα παίξουν τελικά σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το 2014, η άμεση συμβολή της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 13 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 7% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το World Travel & Tourism Council.
«Ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την Ελλάδα είναι να συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε εκεί, είτε για επαγγελματικά ταξίδια είτε για διακοπές», προτρέπει ο κ. McCormick.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου