...για την αδήλωτη εργασία
- Χαμηλή η παραβατικότητα στα ξενοδοχεία!!!
Στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 371 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%). Σε σύνολο 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,07%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 5.967.319 €. Οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.
Πρόκειται για την αυστηροποίηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της χαμηλής παραβατικότητας σε ξενοδοχεία και γενικώς καταλύματα με εστιατόρια, αφού σε σύνολο 1184 εργαζόμενων, βρέθηκαν 26 αδήλωτοι (ποσοστό 2.20%) και σε ξενοδοχεια, μοτελ και παρόμοια καταλύματα χωρίς εστιατοριο σε σύνολο 338 εργαζόμενων βρέθηκαν 3 αδήλωτοι, ποσοστό 0.89%.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση για τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», τόνισε: «Ξεκινήσαμε μέσα στο καλοκαίρι μία πρωτοφανή «εκστρατεία» με σκοπό την πάταξη του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Δεν μείναμε, όμως, στα λόγια και τις πολιτικές ρητορείες όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Προχωρήσαμε σε πράξεις και ενέργειες, καλά μελετημένες και σχεδιασμένες. Όπως είναι γνωστό, επιβάλαμε το μεγαλύτερο, ιστορικά, πρόστιμο (10.550 ευρώ) σε όσους δεν δηλώνουν και δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους. Διασφαλίσαμε, επίσης, ότι αυτό θα επιβάλλεται άμεσα και επιτόπια. Ταυτόχρονα, σε όλη την επικράτεια ξεκίνησαν από τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας σαρωτικοί, εκτεταμένοι αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι".
Kαι συνέχισε: " Επίσης, η «Εργάνη» Σεπτεμβρίου παρουσίασε το μεγαλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-63.212 τον αριθμό-όχι μόνο για όλο το 2013 αλλά σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια, αποτυπώνοντας το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης των εργοδοτών. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα για πρώτη φορά μετά από 4 συνεχόμενα χρόνια πτώσης, παρουσίασαν αύξηση τα έσοδα του ΙΚΑ. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική που ασκήθηκε όλο αυτό το διάστημα με τα υψηλά πρόστιμα και τους εκτενείς ελέγχους, έπιασε τόπο και δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Ωστόσο, η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θα πρέπει να είναι συνεχής. Γι’ αυτό και η πολιτική βούληση του υπουργείου Εργασίας θα παραμείνει αταλάντευτη και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εκτεταμένα, αδιάκοπα και με την ίδια ένταση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές του υπουργείου Εργασίας συνεχίζονται με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Στις 5 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση, θα παρουσιαστούν και θα δουν το φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά, αναλυτικά και με απόλυτη ακρίβεια, τα στοιχεία της ιδιωτικής μισθωτής οικονομίας. Όπως αυτά απορρέουν από το πρωτοποριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της χώρας".
Από τους 583 συνολικά εργαζόμενους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 57,81%, ενώ οι γυναίκες 42,19%. Το μερίδιο των αδήλωτων ανδρών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των ανδρών εργαζομένων αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,34%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων γυναικών καταλαμβάνει ποσοστό 2,77%.
Από
τους 18.974 εργαζόμενους που
απασχολούνταν συνολικά στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 16.499 είναι ημεδαποί, (ποσοστό 86,95%), ενώ οι 2.475
αλλοδαποί (ποσοστό 13,05%).
Το ποσοστό των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε
σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 2,67%, ενώ αντίστοιχα το
ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών
εργαζομένων είναι 5,78%. Οι αδήλωτοι
ημεδαποί εργαζόμενοι στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων αντιστοιχούν σε
ποσοστό 75,47%, ενώ οι αδήλωτοι
αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 24,53%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου