- Η ομιλία της υπουργού στην Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Τουρισμό.
Για το 2014 βάζει ήδη στόχους το υπουργείο Τουρισμού σύμφωνα με την ομιλία της Όλγας Κεφαλογιάννη στη Βουλή. Όπως είπε χαραλτηριστικά η υπουργός "... Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη, ιδιαίτερα σημαντική θα έλεγα συγκυρία για τον Ελληνικό τουρισμό. Ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, ο ελληνικός τουρισμός κατακτά βήμα – βήμα, την πρωταγωνιστική θέση που του αναλογεί. Έχουν ήδη μπει οι βάσεις, για να αποκτήσει η χώρα μακροχρόνια, βιώσιμη, υγιή τουριστική ανάπτυξη. Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ο ελληνικός τουρισμός θωρακίζεται θεσμικά. Μέσα σε ένα χρόνο, διανύσαμε μια σημαντική απόσταση. Από την περίοδο της ηττοπάθειας, της μοιρολατρίας και του «αυτόματου πιλότου», περάσαμε στην περίοδο που σχεδιάζουμε, που αισιοδοξούμε για τον ελληνικό τουρισμό.
Με τη ξεκάθαρη πολιτική εντολή του Πρωθυπουργού ότι ο τουρισμός αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα, χαράξαμε ένα σχέδιο εθνικής στρατηγικής το οποίο εξυπηρετεί, συγκεκριμένους στόχους …
- την αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων τουριστών
- την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών,
- την προσέλκυση τουρισμού υψηλών απαιτήσεων,
- την αύξηση της απασχόλησης και του τουριστικού εισοδήματος.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι κόποι όλων αποδίδουν.
Και όταν λεω όλων κυριολεκτώ.
Και ως αντιπολίτευση, αλλά και ως Υπουργός Τουρισμού, έκανα εκκλήσεις για κοινωνική ειρήνη, συνεννόηση, συνεργασία. Ζητάγαμε να γίνει ο τουρισμός εθνική υπόθεση. Ένα κοινό στοίχημα για μια σημαντική εθνική επιτυχία. Σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, οι εργαζόμενοι, η ελληνική κοινωνία αλλά και η αντιπολίτευση σε ένα μεγάλο βαθμό έδειξαν να αντιλαμβάνονται όλοι την εθνική διάσταση που έχει ο ελληνικός τουρισμός. Και αυτό είναι ένα μεγάλο, ένα σημαντικό βήμα ωριμότητας. Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Δεν είναι καιρός ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για χαλάρωση. Είναι καιρός για πιο εντατικούς ρυθμούς, για πιο τολμηρές κινήσεις. Είναι καιρός για νέες συνθέσεις, για περισσότερα και γρηγορότερα βήματα. Στόχος για το 2012, ήταν να κλείσει η χρονιά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Να αποτελέσει ο τουρισμός μια ιστορία επιτυχίας της Ελλάδας και των Ελλήνων που μπορούν και αντιμετωπίζουν την κρίση. Να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και αλλάζει, όχι μόνο την εικόνα της αλλά τον τρόπο που σκέφτεται, που παράγει, που αντιδρά στην κρίση. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Το 2012 έκλεισε πολύ καλύτερα από ότι αρχικά αναμέναμε. Η πολιτική σταθερότητα με την ύπαρξη μιας ισχυρής κυβέρνησης που αποφάσισε να επενδύσει στον τουρισμό, η εφαρμογή ενός άμεσου σχεδίου για ταχεία ανάκαμψη, επέδρασαν καταλυτικά. Στόχος για το 2013, ήταν και είναι να πραγματοποιηθεί η «ολική επαναφορά» του Ελληνικού Τουρισμού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ο δεύτερος στόχος επιτυγχάνεται. Εφαρμόσαμε μια επιθετική πολιτική συνεχούς παρουσίας στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης με στόχο την αλλαγή της εικόνας που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης και την αντιμετώπιση όλων των αρνητικών στερεοτύπων. Παράλληλα, ξεκινήσαμε την προώθηση σημαντικών αλλαγών σε όλο το φάσμα της τουριστικής πολιτικής και με τη συνεργασία πολλών υπουργείων. Έτσι, το Υπουργείο Τουρισμού απέκτησε τον αναγκαίο επιτελικό και συντονιστικό του ρόλο. Επόμενος στόχος για το 2014, είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη. Να γίνει ο ελληνικός τουρισμός ένας ώριμος, σύγχρονος, κερδοφόρος κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Ανθεκτικός στις συγκυρίες, δυνατός στις κρίσεις, διαρκώς εξελισσόμενος. Για να επιτευχθεί και ο τρίτος στόχος στο σύνολο του, χρειάζεται συντονισμένη και σε βάθος δουλειά, μεγάλο μέρος της οποίας οφείλει να είναι θεσμικού χαρακτήρα".
Ειδικότερα για το υπό συζητηση νομοσχέδιο τόνισε: " Σε αυτή την κατεύθυνση, με αυτούς τους στόχους κινείται και το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα …
Διότι η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη άνοδος για τον ελληνικό τουρισμό, επιτυγχάνεται μέσω έξι κεντρικών κατευθύνσεων …
1η κατεύθυνση, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διευκόλυνση των επενδύσεων,
2η κατεύθυνση, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την εισαγωγή νέων ειδών τουριστικών εκμεταλλεύσεων,
3η κατεύθυνση, η διασφάλιση της ποιότητας στις τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες ,
4η κατεύθυνση, ο εμπλουτισμός της τουριστικής προσφοράς με τον εκσυγχρονισμό και την κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου ορισμένων ειδικών μορφών τουρισμού,
5η κατεύθυνση, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας,
6η κατεύθυνση, η βελτίωση της αποδοτικότητας των επιτελικών και εκτελεστικών δομών τουριστικής πολιτικής".
Και κατέληξε: "Το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα υπηρετεί όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις, ενώ οι παρεμβάσεις που υπολείπονται θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι προϊόν μεθοδικής επεξεργασίας, συστηματικής συνεργασίας με συναρμόδια υπουργεία και εξαντλητικής διαβούλευσης με κοινωνικούς και κλαδικούς φορείς. Διαμορφώνει ένα λειτουργικό και σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον. Προάγει ένα νέο και ουσιαστικά αναβαθμισμένο προϊόν. Διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα για την εγχώρια αλλά και διεθνή τουριστική επιχειρηματικότητα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου