- Νέο μοντέλο σε αντικατάσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας
"Είμαστε εδώ για να στείλουμε μήνυμα. Ένα μήνυμα ενότητας και ύπαρξης ως δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Ήταν καιρός να βγούμε από την σιωπή μας, την σιωπή της δυναμικής του κλάδου μας και ήδη το επιμελητήριο μας έχει βάλει σε αυτή την νέα ρότα, την ελληνική ξενοδοχεία. H 2η γενική συνέλευση δίνει δυναμική που ορισμένους ιθύνοντες θα πρέπει να αρχίσει να τους προβληματίζει έντονα". Με τα πολύ ...εύγλωτα αυτά λόγια άνοιξε την τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κ. Λεβέντης, ο οποίος υπογράμμισε:
"Ο τουρισμός έχει δυναμική και η προσπάθεια στο επιμελητήριο μας είναι τεκμηριωμένα να το αποδείξουμε προκειμένου να το απαιτήσουμε από τους πολιτικούς μας, που θέλουν να δημιουργήσουν την νέα Ελλάδα, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος και δυστυχώς κάτω από το σημερινό παγκόσμιο οικονομικά αλλά και αναπτυξιακά ασφυκτικό περιβάλλον. Σήμερα η ξενοδοχεία είναι ένας από τους σημαντικότερους τροφοδότες λογαριασμούς της εθνικής οικονομίας και λειτουργεί όλο τον χρόνο στηρίζοντας την οικονομία σε τοπικό περιφερειακό και κατ επέκταση εθνικό επίπεδο με όλα τα θετικά αποτελέσματα στην επίδραση σε άλλους παραγωγικούς φορείς και στην στήριξη στην απασχόληση".
Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: "
Αναρωτηθήκατε τι κάνουμε εμείς ως μονάδες σ αυτό το πάζλ της επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια.
Αναρωτηθήκατε την διαφορετικότητα με τους άλλους κλάδους που κοστολογούν το προϊόν τους και το τιμολογούν στην διάθεση των πελατών τους.
Αναρωτηθήκατε γιατί ο τουρισμός στην θεωρία της πολιτικής εδώ και δεκαετίες είναι ο πυλώνας , η ατμομηχανή και αλλά υπερθετικά ενώ στην εφαρμογή της πολιτικής είναι ένα απ όλα τ άλλα …….. Μήπως αναρωτηθήκατε γιατί εμείς δεν κοστολογούμε το προϊόν των υπηρεσιών που πουλάμε , τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων, γιατί η τιμή της διάθεσης που θα προέκυπτε δεν εξαρτάται από μας αλλά από την προσφορά και την ζήτηση της αγοράς που σήμερα κινείται στα πλαίσια του αθέμιτου ανταγωνισμού και ακολουθεί τις ανάγκες ρευστότητας της κάθε επιχείρησης. Γιατί εμείς είχαμε συμβιβαστεί με το να ακούμε την θεωρία του πυλώνα και της ατμομηχανής και να μας συμπεριφέρονται στην εφαρμογή της πολιτικής ως επιχειρούντες εκ του ασφαλούς.
Οι ξενοδόχοι κάτω από την σημερινή οικονομική συγκυρία στηρίξαμε τα τελευταία χρόνια με τις τιμολογιακές πολιτικές που ακλουθήσαμε την οικονομία προσαρμόζοντας αυτές σε οριακά επίπεδα για την λειτουργία των επιχειρήσεων μας. Εγώ προσωπικά αυτή την προσαρμογή την καταγράφω ως «επιδότηση» της οικονομίας. Επιδοτούμε και τον πρωτογενή και τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα της οικονομίας. Τους επιδοτούμε και βάζουμε και στόχους προσέλκυσης επισκεπτών χωρίς να μετράμε την ψαλίδα έσοδα-δαπάνες. Και ενώ οι επιχειρήσεις μας , που είναι εργαλεία της δουλειάς μας και όχι βίλες που διαμένουν οι ξενοδόχοι και οι φιλοξενούμενοι τους, το υπουργείο Οικονομίας και οικονομικών τις αντιμετωπίζει ως βίλες ιδιωτών με πισίνες. Επιμελητηριακά έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και αναμένουμε την αποδοχή αν θέλουν να ισχυρίζονται ότι ο τουρισμός είναι η πρόταση εξόδου να στηρίξει την οικονομία είτε αυτός προέρχεται από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό. Και για του λόγου το αληθές με έχουν αναγκάσει να σκέπτομαι να αγοράσω 3 -4 τρακτέρ για να με αντιμετωπίσουν ως ειδική κατηγορία επαγγελματία, για να έχω φθηνό πετρέλαιο να οργώνω το ξενοδοχείο μου για να το ζεσταίνω για τις κρύες μέρες του χειμώνα στο Πήλιο και 3-4 σκάφη το καλοκαίρι για να έχω χωρίς φόρους πετρέλαιο"
Και κατέληξε: "Πρέπει να αντιληφθούν οι αποφασίζοντες ότι η ανάπτυξη στον τουρισμό δεν έρχεται σφίγγοντας την θηλιά στον ξενοδόχο. Από την μια μεριά έχουμε το ανελέητο φορομπηχτικό σύστημα για να συμβάλουμε και εμείς στην διόρθωση των διαχρονικών λαθών των άλλων από την άλλη παρακολουθούμε την πλάτη του τραπεζικού συστήματος που έχει θησαυρίσει στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν , από την τουριστική δραστηριότητα υποβαθμίζοντας τις αξίες των υποδομών μας, να είναι σήμερα το μοναδικό σύστημα που στηρίζετε επισήμως για να μην καταρρεύσει η οικονομία. Και όχι μόνο να στηρίζετε αλλά να στηρίζετε για να γίνει ποιο δυνατό για να μπορεί να κάνει την τελική αλλά προφανώς επιλεκτική επέλαση …. χωρίς να υπολογίζει ότι τα θύματα τους είναι αυτά που επιδοτούν την οικονομία της χώρας είναι αυτά που επιδοτούν τον τουρισμό να γίνει αναπτυξιακός όχι για μας αλλά και για του άλλους κλάδους είναι αυτά που κρατούν τις τοπικές οικονομίες στην περιφέρεια. 4 Αυτή την θηλιά ποιος θα την σταματήσει….. Αυτό είναι το ζητούμενο ,αυτό είναι το έμμεσο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να επιχειρούμε. Ποιος θα αναλάβει την πολιτική υπευθυνότητα να πει ναι στον τουρισμό ναι στην ανάπτυξη αλλά όχι με πνιγμένους ξενοδόχους και κατ επέκταση με καταστραμμένη ξενοδοχεία . Πως με όλα τα παραπάνω θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας Φέτος η χειμερινή τουριστική περίοδο εξελίσσετε αρνητικά, ενώ οι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα για την εξέλιξη του εσωτερικού τουρισμού στη χώρα μας είναι αρνητικές. Η οικονομική κρίση, τα φορολογικά και άλλα μέτρα που συρρικνώνουν τα εισοδήματα των Ελλήνων ,το μη δομημένο σύγχρονα ελληνικό κράτος αποτελούν τις κυριότερες αιτίες καθίζησης του εσωτερικού τουρισμού. Η κατάργηση κοινωνικών προγραμμάτων που θα έδιναν στήριξη στις κοινωνικές ομάδες αλλά και στα ξενοδοχεία ιδιαιτέρως στα χαμηλής κατηγορίας τείνουν προς εξαφάνιση . Απαντήστε στην πρόταση του επιμελητηρίου να υλοποιήσουμε εμείς ως ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ένα νέο μοντέρνο μοντέλο που θα αντικαταστήσει την απόφαση της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που ήταν ο μεγαλύτερος tour operator εσωτερικού τουρισμού. Να σημειωθεί ότι και τους προμηθευτές υπηρεσιών έχουμε ως μέλη μας και το νομικό πλαίσιο ως επιμελητήριο διαθέτουμε. Όσο τα μεγέθη του εισερχόμενου τουρισμού να μην μπορούν να συγκριθούν με αυτά του εσωτερικού, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να δούμε τον εσωτερικό τουρισμό σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σαν την στόχευση που από κοινού πρέπει να αποφασίσουμε πολιτεία και φορείς. Η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού απειλεί την βιωσιμότητα των ξενοδοχείων ενώ η αποκαλούμενη «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας κινείται με δύο «ταχύτητες» και αυτό πρέπει να σταματήσει προκειμένου να αποφευχθούν οι 2 ταχύτητες οι οποίες θα δημιουργήσουν στρεβλώσεις στην Ελληνική ξενοδοχεία.
Ειδικότερα, παρόλο που την τελευταία τετραετία από το 2009 έως και το 2012 οι αφίξεις ξένων τουριστών κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,5% (μέσος όρος), την ίδια ώρα, οι αφίξεις εσωτερικού κατρακύλησαν στο -23%, σε εθνικό επίπεδο, γιατί τοπικά σε ορισμένες περιοχές που έχουν άμεση εξάρτηση από τον εσωτερικό ξεπερνάει το 45% , γεγονός που έχει άμεση απεικόνιση στη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου