Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία η 2η Γ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου

 
- Ενδιαφέρον (;) για ίδρυση ελληνικής τουριστικής τράπεζας  κατά το αυστριακό πρότυπο
- Θετικά τα νέα για την Ελλάδα το 2013 από τη ρωσική αγορά
- 1.700 ξενοδόχοι στην 2η Γενική Συνέλευση

- Δείτε την εισαγωγική τοποθέτηση του πρόεδρου του Ξ.Ε.Ε. κ. Γεώργιου Αλ. Τσακίρη


Με την συμμετοχή περισσοτέρων από 1.700 ξενοδόχων, αριθμός που ξεπερνά σημαντικά την προσέλευση των ξενοδόχων στην περυσινή 1η ετήσια γενική συνέλευση, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η 2η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, με εισαγωγικό χαιρετισμό του προέδρου κ. Γεώργιου Αλ. Τσακίρη και ομιλία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιου Λιάσκου.
Ο κ. Γ. Τσακίρης τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ξενοδοχεία, καταγγέλοντας το υπουργείου Πολιτισμού για την πλήρη αδιαφορία του στο μείζον και φλέγον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση για την καλή συνεργασία προς όφελος του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα ο κ. Τσακίρης, σε συνεννόηση με τον κ. Βρούτση ανακοίνωσε τη λύση του θέματος με τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ των πολύ μικρών ξενοδοχείων.

Στα συμπεράσματα της μεγαλύτερης εκδήλωσης του ελληνικού τουρισμού καταγράφηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, ότι ο τουρισμός παρά τους κραδασμούς που υπέστη από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το 2012. 
Όπως αποτυπώθηκε από τη σύνθεση των στοιχείων του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, της Τραπέζης της Ελλάδας και της εταιρείας Quantos οι δαπάνες των ξένων τουριστών το 2012 ανήλθαν στα 10,024 δις. ευρώ μειούμενες σε ποσοστό 5% σε σχέση με το 2011. 
Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα πτώση ύψους 7% παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις αλλοδαπών τουριστών φθάνοντας τις 141 εκατ., ενώ οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 15,5 εκατ., σημειώνοντας μείωση 6% συγκριτικά με το 2011.
Στην βασική ομιλία ο γενικός γραμματέας Αναστάσιος Λιάσκος αναφέρθηκε στη σημασία του Τουρισμού για την εθνική οικονομία και υπογράμμισε την προσωπική του δέσμευση ότι το υπουργειο θα έρχεται αρωγός σε κάθε θέμα που αφορά τον Τουρισμό και τα προβλήματα των επιχειρήσεων και φορέων.  
Στα αξιοσημείωτα   η παρουσίαση της λειτουργίας του  πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας για τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΕΗΤ ΒΑΝΚ Wolfgang Kleeman του, και η δυνατότητα αντιγραφής της στην Ελλάδα, καθώς και η ομιλία του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας Evgeny Pisarevskiy, ο οποίος μετέφερε έναν άνεμο αισιοδοξίας για την κίνηση προς την χώρα μας το 2013


Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι ..."παρ’ όλα αυτά, οι πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ενώ συρρικνώθηκε έτι περαιτέρω η σεζόν". 

Σύμφωνα με έρευνα πεδίου του ΙΤΕΠ που παρουσιάστηκε στη 2η Γενική Συνέλευση , μολονότι οι πληρότητες τον μήνα Αύγουστο ανέβηκαν σε ποσοστό 0,10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, τον Μάιο, εξαιτίας και της πολιτικής αβεβαιότητας, έπεσαν σε ποσοστό 6,20%. Την υψηλότερη κάθοδο σε πληρότητες στον δυνατό μήνα του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή τον Αύγουστο, εμφάνισαν τα νησιά του Αιγαίου με ποσοστό 5,52% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ τον Μάιο την υψηλότερη μείωση εμφάνισε η Αθήνα με -23,38%, λόγω της αβεβαιότητας του προορισμού, και την ακολούθησαν από κοντά τα νησιά του Αιγαίου με ποσοστό -21,05%, γεγονός που αποδίδεται στα ακριβά ναύλα. Τον Μάιο του 2011 οι πληρότητες των ξενοδοχείων συνολικά και κατά μ.ό. έφθασαν το 45,29%, ενώ τον Αύγουστο στο 77,86%, εξέλιξη που καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι προορισμοί της Αττικής, της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.


Υψηλά περιθώρια ανόδου έχει ο ελληνικός τουρισμός, δεδομένης της χαμηλής μέσης πληρότητας ουκ ολίγων ξενοδοχειακών μονάδων ακόμη και τον μήνα Αύγουστο. 
Υπογραμμίζεται ότι πληρότητες-ρεκόρ εμφανίζουν τα νησιά Ιονίου (90,91%), η Κρήτη με 89,06% και τα Δωδεκάνησα με 86,93% (-3,27%).  

Τα οικογενειακά καταλύματα (1-20 δωμάτια) κινήθηκαν σε μέσες πληρότητες ύψους 67,4% τον Αύγουστο του 2012 (-1,82%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Τα μικρά ξενοδοχεία (21-50 δωμάτια) τον ίδιο μήνα κινήθηκαν με μέσες πληρότητες 73,51% και οριακή αύξηση 1,32%, τα μεσαία (51-100 δωμάτια) με πληρότητες 73,24% τον Αύγουστο (0,44%), τα μεγάλα (101 δωμάτια και πάνω) με πληρότητες 82,4% και οριακή ποσοστιαία μείωση (0,25%). Την υψηλότερη συρρίκνωση στις μέσες πληρότητες τους τον Μάιο είχαν τα μεσαία ξενοδοχεία με ποσοστιαία πτώση 13,53%. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των ξενοδοχείων σήμερα ανέρχεται στα 9.670 με δυναμικότητα 771.271 κλινών, εμφανίζοντας αύξηση 82% σε σχέση με το 1990. Εξ αυτών, το 29,2% είναι 2 αστέρων ξενοδοχεία, το 25,1% είναι 4 αστέρων, το 23,8% είναι 3 αστέρων, το 7,1% είναι 1 αστέρος και 5 αστέρων είναι το 14,7%. Υπογραμμίζεται ότι το 1990 μόνο το 4,8% των ξενοδοχείων ήταν 5 αστέρων. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, το επίπεδο των ξενοδοχείων στη χώρα σε σχέση με την Ευρώπη είναι εξαιρετικά υψηλό. Σχετική έρευνα του Επιμελητηρίου κατέδειξε υψηλό ποσοστό κάλυψης των κριτηρίων παροχής υπηρεσιών των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με το κοινό σύστημα κατάταξης hotel stars union, που εφαρμόζεται σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Τσακίρης προσθέτει ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από την πολιτεία, κάνοντας το προϊόν πιο ανταγωνιστικό. Επίσης, διαπιστώνεται ότι, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών στα ξενοδοχεία, τόσο καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν αυτά.

Ακόμη, γίνεται εύκολα διακριτό ότι ξενοδοχεία που φιλοξενούν κυρίως Έλληνες τουρίστες αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής ύφεσης και, συνακόλουθα, της πτώσης της εσωτερικής τουριστικής ζήτησης. Τέλος, σε πρώτη φάση, η άμβλυνση της εποχικότητας μπορεί να επιτευχθεί με την προσέλκυση τουριστών ηλικίας 55 ετών και άνω, δίνοντας παράλληλα ώθηση στον πολιτιστικό τουρισμό.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε αναλυτικά στα εξής θέματα:
- Αιγιαλός
-  Μελέτη ρύθμισης δανείων
- ΦΠΑ εστίασης
- Πετρέλαιο
- Θαλάσσιος τουρισμός
- Μείωση αεροπορικών δρομολογίων προς την Αθήνα
- Διαδικασία καταγγελιών για παραπλανητική διαφήμιση
- Αξιολόγηση ξενοδοχείων
- Marketing Greece

Τέλος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες του Επιμελητηρίου για την προώθηση λύσεων στα φλέγοντα θέματα του Τουρισμού , ενώ ανακοίνωσε και τις λεπτομέρειες του ελληνορωσικού φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Επειδή η ομιλία του έχει πολύ "ζουμί" θα επανέλθουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου