...όσο και να προσπαθήσω δε νομίζω ότι θα τα γράψω καλύτερα από το Νίκο Σκουλά.
Το θέμα με τις συγχωνεύσεις σχολών στο πλαίσιο του προγράμματος "Αθηνά" και της τουριστικής εκπαίδευσης είναι μείζον και έχει δημιουργήσει πολύ συζήτηση.
Πήρα ένα μήνυμα από τον καλό φίλο Νίκο Σκουλά, που έχει ζήσει και αγαπά τον Τουρισμό, όσο λίγοι.
Και επειδή δεν μπορώ να γράψω καλύτερα από το Νίκο Σκουλά, σας παραθέτω το γράμμα, γνωρίζοντας προκαταβολικά ότι θα τα "ακούσω".
"Δες σε παρακαλώ τα συνημμένα για την πιθανή κατάργηση του ΤΕΙ Αθήνας. Μισοκαταλαβαίνω τα των συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων περιφερειακών ΤΕΙ που δεν έχουν φοιτητές, αν και αυτό μπορεί να αποδοθεί στην εγακατάλειψή τους από την Πολιτεία αλλά και από τους επαγγελματικούς φορείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αρνητική εικόνα στους υποψήφιους φοιτητές ώστε να μην τα προτιμούν.
Δεν κατανοώ όμως καθόλου την περίπτωση του ΤΕΙ Αθήνας που έχει φοιτητές και αξιόλογες ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Επίσης, υπάρχει το θέμα της ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΑΝ που στις καλές τους μέρες έχουν παράξει το 75% των καλών διευθυντών ξενοδοχείων που διακονούν σήμερα τον Τουρισμό. Αρχικά, ακούσαμε για την κατάργησή τους και την αντικατάστασή τους από μια άλλη ανώτερη σχολή στην Αθήνα…!!!!
Μετά την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Παιδείας και τις ασκηθείσες πιέσεις, διαρρέει η πρόθεση της διατήρησής τους στην παρούσα κατάσταση αν και υπάρχει Νόμος για την ανωτατικοποίησή τους που δεν εφαρμόστηκε.
Μα θα που πεις, εσύ τί έκανες στον καιρό σου;
Απαντώ: Παρότι προσπάθησα, και το ξέρεις, δεν κατάφερα να πείσω κανέναν. Οι αντιλήψεις της εποχής δεν ήσαν ευνοϊκές. Υποστηρίξαμε όμως και διατηρήσαμε το επίπεδο των δομών που είχαμε. Συνεχίζω να προσπαθώ ως ένας ενεργός πολίτης που νοιάζεται.
Γενικά, υπάρχει ένα θολό τοπίο στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση που δεν προμηνύει τίποτε καλό. Είναι αδιανόητο να κρατούν - η Πολιτεία και οι φορείς του τουρισμού - μια τέτοια στάση αδιαφορίας και προχειρότητας απέναντι στον ένα τομέα που μπορεί να ηγηθεί στην έξοδο από τη δεινή κρίση αλλά και στην ανάπτυξη.
Στόχος όλων μας, πιστεύω, πρέπει να είναι η δημιουργία ανώτατης 4ετούς εκπαίδευσης και μεταπτυχιακών σπουδών για τον τουρισμό και 3ετούς ανώτατης ξενοδοχειακής εκπαίδευσης (κατά τις προβλέψεις της Συνθήκης της Bologna) με παράλληλη, ενίσχυση υπαρχουσών δομών (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ΤΕΙ) και ανωτατικοποίηση των ΑΣΤΕ.
Όσο για τις μέσες σχολές κατάρτισης του ΟΤΕΚ, όπως τις καταντήσαμε, δεν εξυπηρετούν τίποτε.
Η λύση όμως δεν μπορεί να είναι «πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι». Γνωρίζω ότι ο Γιώργος Νικητιάδης είχε ένα σοβαρό πρόγραμμα αναδιοργάνωσής τους που έμεινε στο συρτάρι του Π. Γερουλάνου.
Ας το ξαναδούμε.
Δεν επιτρέπεται να είμαστε η μόνη τουριστική χώρα χωρίς ανώτατη τουριστική παιδεία και εκπαίδευση και χωρίς σοβαρές δομές κατάρτισης".
Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι.
Απλά για την ιστορία, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει σχετικά έγγραφα και επιστολές, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
Ας κινηθούμε...
Ο Νίκος Σκουλάς αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για τον Τουρισμό μας. Καλό θα είναι κάποιοι να τον ακούν πότε πότε.Ο Ξερολισμός, όπως είπε και ο Σαμαράς ανθεί παντού και ειδικά στον τουρισμό όπου οι "ειδήμονες" περισσεύουν -για να μην πώ οτι περιττεύουν. Ο Νίκος όχι μόνο εχει γνώση και πείρα , αλλά εχει και τη σεμνότητα να παρεμβαίνει σπάνια αλλά και καταλυτικά.Δεν εχω άποψη σε όσα λέει.Αυτο που λέω είναι: ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ. Κάτι ξέρει περισσότερο απο πολλούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝότης Μαρτάκης