Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τουρισμός και Ναυτιλία το ελληνικό πλεονέκτημα...


Τους τομείς της Ναυτιλίας και του Τουρισμού ως στρατηγικά πλεονεκτήματα στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, έθεσε το Συνέδριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Νοεμβρίου, στη Μ. Βρεταννία, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 ετών δράσης της. 
Μια νέα στρατηγική που θα διαφοροποιηθεί από το πρότυπο «ήλιος και θάλασσα» και θα αναζητήσει το ρόλο του πολιτισμού ως σημαντική πηγή για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ανάπτυξε στην ομιλία του ο Άγγελος Τσακανίκας, Διευθυντής Έρευνας του ΙΟΒΕ, στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου. 
Μεταξύ άλλων, έθεσε το κεντρικό ερώτημα για το ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μεσοπρόθεσμα ώστε να συμμετέχουμε στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας περισσότερο ως παραγωγοί και λιγότερο ως καταναλωτές. Ο τουρισμός και η ναυτιλία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στο αναπτυξιακό αυτό πρότυπο. Βαριά βιομηχανία ο τουρισμός με «εμπλουτισμό» του προσφερόμενου προϊόντος με πολιτιστικό περιεχόμενο, τόνισε ο κ. Τσακανίκας.
Το λόγο πήρε ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της TEMES S.A., ο οποίος παρουσίασε τη μονάδα του Costa Navarino στη Μεσσηνία ως ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, αειφόρου τουρισμού που θέτει τον σεβασμό στο περιβάλλον ως κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας του. Η διαφύλαξη του φυσικού πλούτου και της φυσιογνωμίας της περιοχής, η προώθηση της τοπικής κουλτούρας, δίνουν το πρότυπο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.
Τα δεδομένα του ελληνικού τουρισμού, ως μοχλού οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης παρουσίασε στην ομιλία του ο Γεράσιμος Φωκάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Iντιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος των Ξενοδοχείων «ΗΛΕΚΤΡΑ», καταλήγοντας στο συμπέρασμα της αναγκαιότητας επαναπροσανατολισμού της εκπαίδευσης για το «πολιτικό και επιχειρηματικό μάνατζμεντ στον τουρισμό» που θα πρέπει για μια χώρα όπως η δική μας να περιλαμβάνει πλέον με ιδιαίτερη έμφαση, συνέχεια και σταθερό ορίζοντα – και όχι συγκυριακά - τα στοιχεία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.
Στο θέμα της Περιβαλλοντικής μέριμνας στη βιομηχανία της κρουαζιέρας αναφέρθηκε ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Navigator Travel & Tourist Services Ltd και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ. Στο όραμα για μια πράσινη βιομηχανία κρουαζιέρας με μηδέν αποτύπωμα, επενδύοντας με συνέπεια σε καινοτόμες τεχνολογίες, συστημικές βελτιώσεις και επιχειρησιακή εκπαίδευση, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Στυλιανόπουλος.
Το συνέδριο συνεχίστηκε με τη δεύτερη θεματική ενότητα της Ναυτιλίας ως φορέα Πολιτισμού.
Την Ποντοπόρο Ναυτιλία ως πρότυπο ανάπτυξης παρουσίασε στην ομιλία του ο Γ. Φουστάνος, Συγγραφέας, Ιστορικός-Ερευνητής. Πρωταγωνιστή επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελεί η Ναυτιλία και η φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία της είναι ίσως το ιδανικό πρότυπο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο κ. Φουστάνος.
Συνεχίζοντας στην ενότητα της Ναυτιλίας, ο ομιλητής κ. Γ. Λύρας, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Paralos Maritime Corporation S.A. παρουσίασε τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ναυτιλίας. Η επιτυχία των σύγχρονων Ελλήνων στην εμπορική ναυτιλία, οφείλεται πρωτίστως και στην «παράδοση» όπως υποστήριξε στην ομιλία του ο Γ. Λύρας. Πολιτισμός είναι όλο το πλέγμα των σχέσεων, συναλλαγών και δραστηριοτήτων ενός έθνους, μιας χώρας, μιας επικράτειας. Είναι ο τρόπος ζωής, τόνισε ο Γ. Λύρας, για να χειροκροτηθεί θερμά από τους συμμετέχοντες.
Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Α. Γράτσου ο οποίος παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως κόμβου Ναυτιλίας και μεταφορών. Ένα αποτελεσματικό σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει τα ελληνικά λιμάνια με την Ευρώπη, όπως έχει ήδη ολοκληρωθεί, μπορεί να προσφέρει ταχύτερη εξυπηρέτηση μεταξύ Άπω Ανατολής και της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης, σημείωσε ο Α. Γράτσος. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την σπουδαιότητα της Ελλάδας στον τομέα της ναυπήγησης και επισκευής πλοίων. Αν οι άλλες χώρες μπορούν να κατασκευάσουν πλοία, γιατί όχι κι εμείς. Η ελληνική ναυτιλία έχει τεράστιες δυνατότητες και για την εκμετάλλευσή της αρκεί μόνο η διορατικότητα και μια νομοθεσία φιλική προς τις επιχειρήσεις, κατάληξε στην ομιλία του ο Α. Γράτσος.

Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε στον ελλαδικό χώρο έχουν κατατάξει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ στους πλέον δραστήριους περιβαλλοντικούς φορείς με διεθνή αναγνώριση, όπως μαρτυρεί μεταξύ άλλων και η συνεργασία της με την Europa Nostra. Αναγνώριση της προσφοράς και του έργου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ αποτελεί η βράβευσή της το 2012 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου