Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί στο χωριό του Αϊ-Βασίλη δεν έχει σήμα; … και άλλες ιστορίες τεχνολογίας


 - Η τεχνολογία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ 
- Γιορτές στο Ευγενίδειο... 

Φέτος τα Χριστούγεννα περάστε μία ημέρα με την οικογένεια ή τους φίλους σας ανακαλύπτοντας νέα πράγματα, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας! 
Με το ημερήσιο εισιτήριο μπορείτε να «παίξετε» με τα διαδραστικά εκθέματα και να παρακολουθήσετε το ειδικό αφιέρωμα στην Τεχνολογία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ένα Διαδραστικό Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι, στο οποίο τα παιδιά προσπαθούν να ανακαλύψουν: «Γιατί στο χωριό του Αϊ-Βασίλη δεν έχει σήμα;». 
Το αφιέρωμα «Γιατί στο χωριό του Αϊ-Βασίλη δεν έχει σήμα… και άλλες ιστορίες τεχνολογίας» θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, 26 - 30 Δεκεμβρίου, 2 - 6 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει:



13:30 - 14:10 Επίδειξη Πειραμάτων: Η Τεχνολογία είναι παντού!
(Προτείνεται για παιδιά άνω των 8 ετών και ενήλικες)
Η τεχνολογία είναι παντού, από τον μοχλό και τα γρανάζια έως τον ηλεκτρισμό και τα μαγνητικά τρένα! Σ΄ αυτήν την επίδειξη πειραμάτων θα ανακαλύψουμε τα μυστικά των ανθρώπινων επιτευγμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά και από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά έως την τελευταία λέξη της Τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων θα αναφερθούμε:
Στην αιολόσφαιρα: Μία αρχαία θερμική μηχανή. Πώς λειτουργούσε και γιατί δεν πέτυχε;
Στους ηλεκτρικούς κινητήρες: Ποιο είναι το μυστικό τους; Ευφάνταστοι κινητήρες με απλά υλικά που μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε.
Στη χημική τεχνολογία στην κουζίνα και στο μπάνιο μας: Η χημεία στη διατροφή και στην καθαριότητα. Ξέρουμε από καλό λάδι… και μπορούμε να το αποδείξουμε! Μελετάμε την οξύτητα του λαδιού και αποκαλύπτουμε τα μυστικά του σαπουνιού.
Στο κοινό σημείο που έχει ένα πλυντήριο με την απομόνωση DNA: Την απάντηση μάς τη δίνει ένα... ποδήλατο!
Στα ιπτάμενα τρένα: Η υπεραγωγιμότητα στην υπηρεσία των μεταφορών.

15:30 - 17:00 Διαδραστικό Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι:
«Αϊ-Βασίλης... η κλήση σας προωθείται»
(προτείνεται για παιδιά από 5 έως 10 ετών)
Τα παιδιά ενός άλλοτε ήσυχου χωριού βρέθηκαν αντιμέτωπα με μία καταστροφή! Ένας παράξενος χιονάνθρωπος πέρασε από το χωριό τους και ρούφηξε μέσα σ΄ ένα σύννεφο χιονιού όλα τα χρώματα. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα χρώματα αγνοούνται! Κανείς δεν μπορεί να στολίσει το χωριό. Οι μπάλες, οι γιρλάντες, τα δώρα, τα φωτάκια, όλα είναι λευκά! Τα παιδιά αναζητούν τον Αϊ-Βασίλη στο προσωπικό του κινητό τηλέφωνο για να του ζητήσουν φέτος τα Χριστούγεννα, τι άλλο, τα χρώματα! Όμως… η κλήση τους προωθείται! Τι θα κάνουν τώρα; Τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές αρχές των τηλεπικοινωνιών, καθώς προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το χωριό του Αϊ-Βασίλη!

17:30 - 18:30 Διαδραστική Αφήγηση: Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία
(προτείνεται για παιδιά άνω των 12 ετών και ενήλικες)
Επιβιβαζόμαστε στις αρχαίες τριήρεις για να ταξιδέψουμε πολλούς αιώνες πίσω στον χρόνο μέσα από μία ζωντανή διαδραστική αφήγηση. Τι γνωρίζουμε για τις αρχαίες τεχνικές των Ελλήνων; Σε ποιους μύθους έχουμε τις πρώτες ενδείξεις εφαρμογών; Υπήρχαν αυτόματες μηχανές; Τι ήταν ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων; Σε τι αφορούσε ο αινιγματικός αριθμός φ; Παράλληλα με την αφήγηση, οι επισκέπτες θα κατασκευάσουν σε μικρογραφία τον καταπέλτη του Αρχιμήδη, τον ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο και τον περίφημο Δούρειο Ίππο!

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση, μπορείτε όμως να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τις ημερομηνίες 22 και 23 Δεκεμβρίου, 26 - 30 Δεκεμβρίου και 2 - 6 Ιανουαρίου, η Διαδραστική Έκθεση θα είναι ανοιχτή 11:00 - 21:00. Τις παραμονές, 24 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου, η Διαδραστική Έκθεση θα είναι ανοιχτή 11:00 - 17:00.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Διαδραστική Έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου: http://www.eugenfound.edu.gr καθώς και οπτικοακουστικό υλικό με πειράματα, αφηγήσεις για την ιστορία της επιστήμης και ομιλίες ερευνητών, που μας ενημερώνουν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, στις σελίδες και στα κανάλια που ακολουθούν:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου