Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε…


 Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ (*) 

Στις 13 Δεκεμβρίου η Ελλάδα εισπράττει τα 34,4 δισ. ευρώ (που θα είχε πάρει τον Ιούνιο αν δεν είχε σπαταλήσει 5 πολύτιμους μήνες) και μέχρι τον Μάρτιο θα εισπράξει 3 δόσεις των 9,3 δισ. ευρώ. 
Το Ελληνικό Χρέος αποδεδειγμένα αποτελεί μέρος του συνολικού Ευρωπαϊκού Χρέους γι’ αυτό και το «κούρεμά» του δεν αποτελεί πρόβλημα του Ελληνικού Κράτους αλλά πρόκληση που καλoούντται να αντιμετωπίσουν Ευρωπαϊκοί θεσμοί όπως το EFSF, ο ESM και τα κράτη της Ευρωζώνης που μειώνοντας το επιτόκιο κάτω από το 1% (με βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δανείζεται με 0,7%) ουσιαστικά χαρίζουν χρέη στην Ελλάδα. 
Οι «διεθνείς τοκογλύφοι» δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκια χαμηλότερα από τα επιτόκια που οι ίδιοι δανείζονται. Η Ελλάδα τώρα αφού πάρει μια βαθιά ανάσα ικανοποίησης οφείλει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. 
Η Ελλάδα τώρα μετά τις δόσεις πρέπει να διεκδικήσει τις ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.
Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να εκδηλωθεί χρειάστηκε 13 ώρες δύσκολων διαπραγματεύσεων.
Η μείωση του Ελληνικού Χρέους στο 124% μέχρι το 2020 και λιγότερο από το 110% το 2022, εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα.

Για να μειωθεί το ύψος του ελληνικού χρέους :
- θα επαναγοραστούν ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο 35% της αξίας τους
- θα μειωθούν τα επιτόκια των διμερών δανείων κατά 100 μονάδες βάσης
- θα επεκταθεί κατά 15 χρόνια η αποπληρωμή των διμερών δανείων και κατά 10 χρόνια η πληρωμή των τόκων
- τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά.

Μόνο από την 10ετή αναστολή της καταβολής τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα αναμένεται να εξοικονομηθούν 44 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ από την ακύρωση των προμηθειών δέσμευσης (των επιβαρύνσεων που αναλαμβάνει η πλευρά στη διάθεση της οποίας τίθεται ένα ορισμένο ποσό) η εξοικονόμηση φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

(*) από το e-marketdeals.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου