Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ντροπή αυτό που συμβαίνει με τους αρχαιολογικούς χώρους

- Κλειστό το παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο 
- Χιλιάδες επιβάτες κρουαζιεροπλοίων θα το κοιτάνε... απ' έξω !!! 
- Πάλι με δελτίο Τύπου του έμαθε ο αρμόδιος υπουργός; 

Κατάντημα χωρίς τέλος είναι αυτό που συμβαίνει με το άνοιξε κλείσε κατά το δοκούν των αρχαιολογικών χώρων. Αυτή τη φορά ήρθε η σειρά του Παλατιού των Ιπποτών και του αρχαιολογικού Μουσείου στη Ρόδο. Και ενώ μέχρι τώρα ήταν ανοιχτά, με έξοδα -άκουσον άκουσον (!!!)- που κατέβαλλαν οι πράκτορες για την υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων, τώρα ούτε αυτή η λύση "άρεσε" και απλά οι συγκεκριμένοι χώροι κατεβάζουν "ρολά". Όπως αναφέρει σε επιστολή της η Ένωση Πρακτόρων Ρόδου " Την προσεχή Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 θα επισκεφτούν την Ρόδο τα Κρουαζιερόπλοια Silver Wind, Aegean Paradise και Ocean Majesty, VENUS, και ROYAL IRIS με περίπου 3.000 επιβάτες, με προγραμματισμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου συμπεριλαμβανομένων του Παλατιού των Ιπποτών και του Μουσείου της πόλης. Μέχρι σήμερα όταν οι Αρχαιολογικοί χώροι ήταν κλειστοί λόγω υπέρβασης του ωραρίου, κατόπιν εγκρίσεως του αρμόδιου Υπουργείου, άνοιγαν υπερωριακά με επιβάρυνση των πρακτορείων, τα οποία κατέθεταν την αμοιβή, παρακρατώντας και αποδίδοντας στη Δ.Ο.Υ. τους φόρους που αναλογούσαν.
Παρά τις κατά το παρελθόν προτάσεις της Ένωσης μας για οριστική επίλυση του προβλήματος, δυστυχώς για την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012, το Υπουργείο ελαφρά τη καρδία απέρριψε την αίτηση των ενδιαφερομένων πρακτορείων για την υπερωριακή λειτουργία στο Παλάτι των Ιπποτών, με την δικαιολογία ότι οι φύλακες δεν δέχονται να εργαστούν εάν δεν έχουν γραπτή εντολή από το Υπουργείο;;;, και επίσης ότι δεν έχει ακόμη εξευρεθεί νόμιμος τρόπος πληρωμής της υπερωριακής εργασίας!!!, με αποτέλεσμα:
1ον να στερήσει την δυνατότητα σε χιλιάδες επιβάτες επίσκεψής των κλειστών αρχαιολογικών χώρων.
2ον την δυσαρέσκεια των εταιρειών κρουαζιεροπλοίων λόγω απώλειας εσόδων από ακυρώσεις προπληρωμένων χερσαίων εκδρομών και την αντιμετώπιση των διαμαρτυρομένων επιβατών.
3ον τη απώλεια εσόδων από τη τοπική οικονομία λόγω αλλαγής προγραμμάτων και του κινδύνου ακύρωσης προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων ως και εις το παρελθόν 4ον την απώλεια εσόδων των ίδιων των αρχαιολογικών χώρων.

ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΟΤΙ:

1ον . Ο πελάτης της κρουαζιέρας είναι πελάτης μίας μέρας ανά προορισμό, και δεν έχει νόημα η επίσκεψη του σε προορισμούς που δεν υπάρχουν ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι να επισκεφτεί. Σε περίπτωση όμως ακυρώσεως προγραμμάτων κρουαζιέρας η και προγραμμάτων εκδρομών, η ζημία για τις εταιρείες των πλοίων, τις τοπικές κοινωνίες, και διά τους αρχαιολογικούς χώρους, λόγω απώλειας εσόδων είναι μεγάλη.
2ον . Τα κρουαζιερόπλοια είναι πλωτά κινούμενα ξενοδοχεία που με την αυτή ευκολία που προγραμματίζονται, αλλάζουν και ρότα για άλλα λιμάνια αν δεν τους ικανοποιούν οι κατά τόπους συνθήκες.
3ον . Σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και ύφεσης η απώλεια κάθε ευρώ για την τοπική και εθνική οικονομία μετρά τα μέγιστα".

Την καταγγελία της ΕΠΡ και του προέδρου της κ. Κ. Γεωργιάδη συμμερίζεται απόλυτα η ΓΕΠΟΕΤ η οποία σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς σημειώνει:
"Κύριε Πρόεδρε, Σας αποστέλλουμε σημερινό Δελτίο Τύπου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, στο οποίο εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια της για το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου του Παλατιού των Ιπποτών – την οποία η ΓΕΠΟΕΤ συμμερίζεται απολύτως – και την άρνηση των υπαλλήλων να εργαστούν υπερωριακά (με άμεση καταβολή των αμοιβών εκ μέρους των τουριστικών γραφείων που πρακτορεύουν τις εταιρείες κρουαζιεροπλοίων) λόγω προγραμματισμένων επισκέψεων των 3.000 επιβατών κρουαζιέρας που καταφθάνουν την προσεχή Δευτέρα στο νησί της Ρόδου. Διανύουμε τη χειρότερη οικονομική περίοδο που έχει περάσει ποτέ η χώρα με κύριους υπεύθυνους εμάς τους ίδιους και είναι πραγματικά οξύμωρο να θέλουμε τουρίστες και εισερχόμενο τουρισμό την ίδια στιγμή που εμείς με τη συμπεριφορά μας τους διώχνουμε και τους στρέφουμε προς ανταγωνίστριες χώρες. Τέτοιες ενέργειες μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορούν να έχουν. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει σήμερα.

Χάσαμε τη μισή τουριστική περίοδο με τα μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους να είναι κλειστά τις απογευματινές ώρες(μετά τις 15:00 μμ) λόγω γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών όπως η αργοπορία στην πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων ή οι πιέσεις των συνδικαλιστικών φορέων που δεν θέλουν να εφαρμόσουν το θερινό ωράριο και έφτασαν ακόμα και στο σημείο να κλείσουν την Ακρόπολη λόγω καύσωνα, (πράγμα πρωτόγνωρο για οποιαδήποτε χώρα πόσο μάλλον μια άκρως τουριστική όπως η Ελλάδα).

Έχουμε την εντύπωση και το νοιώθουμε καθημερινά ότι ζούμε σε μια άναρχη χώρα όταν ο καθένας – εκτός από την ίδια την πολιτεία – λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε κλάδου. Αλήθεια που θα φτάσουμε έτσι; Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα μας εμπιστεύονται πλέον οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό και θα σταματήσουν να στέλνουν κόσμο στην Ελλάδα. Κύριε Πρωθυπουργέ, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας στο σημαντικό αυτό ζήτημα ώστε να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό καθώς τα εν λόγω κρουαζιερόπλοια αναμένονται στο λιμάνι της Ρόδου το πρωί της Δευτέρας (23/7 ώρα 07:30 πμ).

Γνωρίζουμε ότι έγιναν προσπάθειες τόσο από το γραφείο του κύριου Τζαβάρα και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού της κυρίας Μενδώνη όσο και από το γραφείο της κυρίας Κεφαλογιάννη αλλά οι υπεύθυνοι του Μουσείου των Ιπποτών αρνήθηκαν να εργαστούν υπερωριακά και να ανοίξουν το χώρο για τους ολίγους αυτούς επισκέπτες, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με δαπάνη των Τουριστικών Γραφείων. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα δοθεί λύση, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τον βαλλόμενο ελληνικό τουρισμό".

Ντροπή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου