Τον ιδιαίτερο προβληματισμό με τον οποίο παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα την κακή πρακτική πολλών επιχειρηματιών που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας να αναζητούν ασφαλή διέξοδο για να κερδίσουν χρόνο και να επιλέξουν άλλες επιχειρηματικές λύσεις για την προσωπική τους επιβίωση, μέσω της διαδικασίας του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007 (διαδικασία εξυγίανσης) κατέθεσε με σημερινή επιστολή του στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 τον τελευταίο χρόνο, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την υπαγωγή της επιχείρησης είναι μεν αυστηρές, η εμπειρία όμως μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που εισάγονται στο άρθρο 99 χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη ευχέρεια ως παράθυρο αποφυγής των συνεπειών του νόμου. Το άρθρο 99 δίνει μία ιδιότυπη ασυλία στον επιχειρηματία, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις για το όφελος των μετόχων και των εργαζομένων.
Πέρα από το θέμα της ποινικής ασυλίας για χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο χρόνος των τεσσάρων ετών που δίνει ο νομοθέτης για να μπορέσει μια εταιρία να επανακάμψει μετά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 είναι υπερβολικά μεγάλος, όταν η αντίστοιχη διαδικασία σε άλλες χώρες δεν ξεπερνάει τους ελάχιστους μήνες.
Η καταχρηστική επίκληση του άρθρου 99 δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές υγιείς επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των πιστωτών και υφίστανται τις αντίστοιχες επιπτώσεις, ενώ δημιουργεί ένα αθέμιτο εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των συνεπών και ασυνεπών επιχειρήσεων απέναντι σε υποχρεώσεις τους στο δημόσιο και όχι μόνο. Η μέχρι τώρα αξιοποίηση του άρθρου 99 έχει δημιουργήσει πολλές παρενέργειες σε επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με αυτές που έχουν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής
Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ρευστότητας και η οικονομική ασφυξία που επιδεινώνονται καθημερινά θα αυξήσουν κατακόρυφα το επόμενο διάστημα τις αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99.
Ο ΣΕΒΕ δεν είναι αντίθετος σε όποια δυνατότητα δίδεται σε μια επιχείρηση για τη διάσωσή της. Πιστεύει όμως ότι το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε μια συνολική επανεξέταση του ισχύοντος πλαισίου που έχει εξελιχθεί σε μια κακή «μόδα» ώστε να γίνει αυστηρότερο, θέτοντας, μεταξύ άλλων, ως προϋπόθεση πρόσθετες εγγυήσεις (εμπράγματες, κ.λ.π.), ενώ τα όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη υπαχθεί στο καθεστώς εξυγίανσης του άρθρου 99.
Ενδεικτικά και πέρα από το θέμα της μείωσης της προαναφερόμενης τετραετίας για την επανάκαμψη, ο ΣΕΒΕ προτείνει με την υπαγωγή μιας επιχείρησης στο άρθρο 99 ακόμη και με προσωρινή διαταγή να θεωρούνται οι πωλήσεις προς αυτή μη εισπράξιμες, να δοθεί η δυνατότητα στους πιστωτές της να εντάξουν τα αξιόγραφα (επιταγές, συναλλαγματικές, κ.λ.π.) επί των πωλήσεων στις επισφαλείς απαιτήσεις και να μην αποδίδεται ΦΠΑ επί των επίμαχων τιμολογίων. Αν και όταν αυτές οι απαιτήσεις εισπραχθούν, τότε τα αντίστοιχα ποσά θα προστίθενται στα φορολογητέα έσοδα.
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου