Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πιέζει η τρόϊκα...


Έντονη αντίδραση του ΕΒΕΑ, προαναγγέλει νομικές ενέργειες

Οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τέθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο με κορυφαίους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα। Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θα γίνει επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συντάχθηκε από τους εκπροσώπους της τρόικας και αφορά όλες τις πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ। ευρώ. Ωστόσο τα κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κων/νου Μίχαλου.



Όπως αναφέρει το συνήθως καλά ενηεμρωμένο Πληροφοριακό Δελτίο του ΕΒΕΑ, ο πρωθυπουργός "επεσήμανε στους υπουργούς τη μεγάλη πίεση χρόνου που υπάρχει για να κλείσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και πώς κρίνεται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας".

Έγινε ακόμη γνωστό ότι "το εν λόγω σημείωμα με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τη χρηματοδότηση της χώρας έχει δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και στους εμπλεκόμενους υπουργούς". Τονίστηκε επίσης ότι "η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου". Το "άνοιγμα" του 2011, ύψους 2 δισ. ευρώ, αποφασίστηκε να καλυφτεί από περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη και από κονδύλια που αφορούν τους εξοπλισμούς, τομείς για τους οποίους εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια. Όσον αφορά τα εργασιακά και τη μείωση του μισθολογικού κόστους, που απαιτεί πιεστικά η τρόικα, έγινε εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση, κατά την διάρκεια της οποίας ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανέλυσε με στοιχεία όλα τα δυνατά σενάρια. Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν μετά την σύσκεψη ότι στην συνάντησή της Παρασκευής, με την με την τρόικα ο κ. Κουτρουμάνης, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που δεν αποδέχθηκαν να παραστούν, θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός ούτε ο 13ος και ο 14ος, με βάση την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αντιπροτείνει στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας καθώς παρατηρούνται μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Εκτιμάται δε ότι με τον τρόπο αυτό και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η συνολική μείωση θα ανέλθει στο 10%.
Δήλωση Μίχαλου
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή το νέο κείμενο με τις απαιτήσεις της τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Για μια ακόμη φορά η τρόικα αποδεικνύει ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, απαιτώντας τη λήψη νέων σκληρών αλλά, κυρίως, αναποτελεσματικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, που θα βουλιάξουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση την ελληνική οικονομία και θα δώσουν τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνει, δήθεν για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, είναι ένας αναποτελεσματικός αχταρμάς, χωρίς αρχή και τέλος, με διάσπαρτες προτάσεις, που προφανώς αποτελούν εισηγήσεις κάποιων συμφερόντων, τα οποία αποζητούν τη διάλυση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχει καμία λογική για την επί της ουσίας διάλυση του 100χρονου Επιμελητηριακού θεσμού, του μοναδικού θεσμικού οργάνου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επιχειρείται με τις νέες προτάσεις της τρόικας και των «συμβουλατόρων» της.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί μέτρο προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος η αρπαγή αρμοδιοτήτων από τα Επιμελητήρια, που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με εκλεγμένες διοικήσεις επιχειρηματιών, και η μεταφορά τους στο γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα με τα χίλια μύρια προβλήματα.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικό μέτρο η κατάργηση της εισφοράς των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, η οποία αποτελεί και τον μοναδικό τους πόρο, καθώς δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν μάλιστα αυτή η εισφορά ετησίως ανέρχεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων κάτω από τα 50 ευρώ. Ενώ, οι επιχειρήσεις μαστίζονται και εξοντώνονται από την βαρύτατη φορολογία, από τις έκτακτες εισφορές, από την άρνηση του Δημοσίου να τους αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του, από τις υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, από τις μηδενικές υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η επίθεση κατά του Επιμελητηριακού θεσμού κλιμακώνεται με την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος για την υφαρπαγή των αποθεματικών των Επιμελητηρίων, που βρίσκονται στην ΤτΕ. Με μια πρωτοφανή μεθόδευση, έξω από τα όρια της νομιμότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς καμία έγκριση και καμία ενημέρωση προς τα Επιμελητήρια, μετέτρεψε τα αποθεματικά τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τώρα μας γνωστοποίησε ότι θα ενταχθούν στο PSI, με αποτέλεσμα να χαθούν οι οικονομίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεκαπέντε χρόνων. Δεν νομιμοποιείται μια τέτοια απόφαση, από τη στιγμή μάλιστα που όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 1997, ουδέποτε η Τράπεζα της Ελλάδος απέδωσε στα Επιμελητήρια τις όποιες αποδόσεις είχαν τα ομόλογα τους. Ενώ, τώρα, με ελαφρά τη καρδία τα «κουρεύει», αποστερώντας τους πολύτιμους πόρους και οδηγώντας τα στον αφανισμό.
Είναι προφανές ότι υπάρχει σχέδιο εξόντωσής τους από την κυβέρνηση , καθώς τα χτυπήματα είναι πολλαπλά και συντονισμένα. Το ΕΒΕΑ, ως το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, με 105.000 και πλέον επιχειρήσεις-μέλη, θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μην περάσουν τα σχέδια όλων όσων θέλουν να αλώσουν την ελληνική αγορά. Για τις εξελίξεις αυτές, ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ενημέρωσα σήμερα τους προέδρους των έξι μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης, στο πλαίσιο της έκτακτης συνάντησής μας στο Λονδίνο, προκειμένου να υπάρξει ένας κοινός συντονισμός των ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου