Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Αναταραχή στη Ρόδο με τις εισφορές σε γη των ξενοδοχείων...


Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών, με τις επιχειρήσεις να βάλλονται από παντού, οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση, έστω κι αν προβλέπεται από νόμους, κάθε άλλο παρά καλοδεχούμενη είναι. Έντονη αναταραχή υπήρξε λοιπόν αυτές τις ημέρες στη Ρόδο, με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης νόμου του 1984, που προβλέπει εισφορές σε γη ή άλλως σε χρήμα, για ξενοδοχεία που χτίζονται εκτός σχεδίου πόλης. Τέτοιου είδους διαδικασία σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ξεκινήσει δύο δήμαρχοι στη Ρόδο, της νοτίας Ρόδου ο κ. Σαββής και της Καλλιθέας ο κ. Ιατρίδης. Στην πρώτη περίπτωση σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αρχικά υπήρξε βεβαίωση των χρεών αυτών και αμέσως μετά και πριν τον ενιαίο δήμο διαγραφή. Μάλιστα στο όλο θέμα έχει παρέμβει και η πολεοδομία Ρόδου. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο λοιπόν, ξαφνικά ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, έφερε το θέμα με αποτέλεσμα να υπάρξει ξεσηκωμός των ξενοδόχων. Μάλιστα όπως έγραψε και την προηγούμενη Κυριακή η ΡΟΔΙΑΚΗ, το συνολικό ποσό μπορεί να φτάνει και τα 20 εκατομμύρια ευρώ..

Στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε ένταση καθώς ο πρώην δήμαρχος Ιαλυσσού Στέργιος Στάγκας ανέβασε τους τόνους, ενώ οι ξενοδόχοι του νησιού με απόλυτη σύμπνοια εξετάζουν το θέμα νομικά.

Σε σημερινή επικοινωνία, προς άρση παρεξηγήσεων ή άλλων "περίεργων" καταστάσεων, με τον κ. Στάθη Κουσουρνά, μας υπογράμμισε τα εξής:

1. Αυτή τη στιγμή επιχειρείται μία πλήρης καταγραφή του θέματος που δεν υπάρχει, ώστε να υπάρχουν τα δεδομένα.
2. Η εφαρμογή του νόμου είναι προφανής επιλογή, δεδομένου ότι με την "καλλικρατική νομοθεσία" οι δημτικοί άρχοντες και οι δημοτικοί υπάλληλοι, υπέχουν και ποινικών ευθυνών
3. Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, ούτε επιβολή χαρατσιού στους ξενοδόχους, οι οποίοι όπως όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη συγκυρία, ενώ συμβάλλουν τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία.
4. Όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή και οριστικοποιηθούν οι όποιες οφειλές, και εφόσον δεν μπορεί να γίνει με εισφορά σε γη, όπως προβλέπει ο νόμος, τότε θα υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις που δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στην λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει άλλη μια επιβάρυνση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ειδικά της Ρόδου που προσφέρουν τόσα πολλά στην ελληνική και την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου