Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Θετικό πρόσημο τον Απρίλιο στα ξενοδοχεία της Αττικής


Μετά από ένα αρνητικό σερί μηνών, τον Απρίλιο, οι ξενοδόχοι της Αθήνας και της Αττικής χαμογέλασαν και πάλι, καθώς είδαν τις πληρότητες των ξενοδοχείων τους να καταγράφουν θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής (ΕΞΑ-Α)...

Συγκεκριμένα, τον μήνα Απρίλιο οι πληρότητες σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων κινήθηκαν ανοδικά, με τα ξενοδοχεία των τεσσάρων αστέρων να σημειώνουν διψήφιο ποσοστό αύξησης της τάξης του 10,8%. Έτσι, οι πληρότητες των τετράστερων ξενοδοχείων διαμορφώθηκαν στο 73,8%, από το 66,6% που ήσαν πέρυσι τον Απρίλιο.

Αντίστοιχη υπήρξε και η πορεία των πεντάστερων ξενοδοχείων, με τις πληρότητές τους τον Απρίλιο να διαμορφώνονται στο 55,6%, έναντι 52,3% τον Απρίλιο του 2010, αυξημένες κατά 6,2%.

Οριακή, όμως, άνοδο κατέγραψαν και οι πληρότητες των ξενοδοχείων δυο και τριών αστέρων, που ανέβηκαν στο 74,1% από 73,6% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σημειώνοντας άνοδο 0,8%.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι ξενοδόχοι, που, όπως αναφέρεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Ένωσης, προσφέρει στον καταναλωτή μία ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής, αλλά και το γεγονός ότι ο περσινός Απρίλιος ήταν ο μήνας εξαιρετικά άσχημων γεγονότων και φημολογίας, που οδήγησε στην προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης.

Όσον αφορά στα έσοδα, οι απώλειες για τα ξενοδοχεία της Αθήνας-Αττικής έχουν μειωθεί στο τετράμηνο στο -2,6% και οι επόμενοι δύο μήνες, ο Μάιος και ο Ιούνιος, θα δείξουν εάν είναι βάσιμες οι ελπίδες ότι η χρονιά μπορεί να κλείσει με θετικό πρόσημο στα έσοδα για πρώτη φορά από το 2008.

Εντούτοις, όπως σχολιάζει η Ε.Ξ.Α.-Α., η Αθήνα παρουσιάζει το χαμηλότερο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) ανάμεσα σε μια σειρά από προορισμούς, γεγονός που αποδεικνύει πως οι ανταγωνιστές μας ανακάμπτουν και επιταχύνουν τη στιγμή που εμείς προσπαθούμε ακόμα να δώσουμε τις βασικές απαντήσεις σε θεμελιώδη ζητήματα.

Οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής τον Απρίλιο ’11Κατηγορία Πληρ. 2011 Πληρ. 2010 Διαφορά
5* 55,60% 52,30% +6,20%
4* 73,80% 66,60% +10,80%
3*&2* 74,10% 73,60% +0,80%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου