Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Η επόμενη ημέρα στον Σ.Ε.Τ.Ε.

Τα μανίκια ψηλά έχει σηκώσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Τ.Ε., σε μια ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία. Είχα γράψει δημόσια και επισημάνει ιδιωτικά, ζώντας τον χώρο του Τουρισμού από το 1986, αλλά και συμμετέχοντας στον Σύνδεσμο αρκετά χρόνια, ποια κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να είναι η πορεία του Σ.Ε.Τ.Ε. από δω και πέρα, με την ανάληψη της ηγεσίας από τη νέα γενιά και την τιμητική αποστρατεία των ανθρώπων που ίδρυσαν τον Σ.Ε.Τ.Ε., αλλά και τον έφτασαν εδώ που είναι σήμερα: κοινωνικό εταίρο, συμμέτοχο και -πιθανώς- πρωταγωνιστή στο γίγνεσθαι του τουρισμού και της οικονομίας, τουλάχιστον.


Στην τελευταία γενική συνέλευση ακούστηκαν πολλά καλά λόγια για τη θητεία του Νίκου Αγγελόπουλου, στην διάρκεια της οποίας πράγματι έγιναν πολλά. Γιατί άραγε έγιναν πολλά; Το σύστημα διοίκησης στο Σ.Ε.Τ.Ε. είναι -καλώς ή κακώς - προεδροκεντρικό. Ο τέως πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. είχε πάρει τις αποφάσεις του για τα όσα έπρεπε να γίνουν. Τις αποφάσεις αυτές δεν τις "ζύγισε", ούτε τις "περιέφερε". Απλά τις εφάρμοσε, γιατί τελικά ομελέττα χωρίς να σπάσεις αυγά, δεν γίνεται. Και δεν αναφέρομαι στην ουσία αυτών, άλλωστε γνωρίζω πολύ λίγα για να κρίνω τέτοιες πολιτικές, αλλά στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων και στην προώθηση των θεμάτων.

Ο Σ.Ε.Τ.Ε. πλέον πρέπει να βγει δυναμικά στην κοινωνία. Να καταδείξει την δυναμική του χώρου, να "ανοίξει" διάπλατα τις πόρτες του σε όσους μπορούν να προσφέρουν, εντός και εκτός της χώρας, να απενοχοποιήσει την επιχειρηματικότητα, να συνεργαστεί με όσους θέλουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας (σ.σ. δεν αναφέρομαι σε πολιτικές οργανώσεις) και του τουρισμού, να "βάλει" τον τουρισμό στα think tanks.

Ο νέος πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. Ανδρέας Ανδρεάδης γνωρίζει άριστα τα δρώμενα, έχει -εξ' όσων γνωρίζουμε- σχέδια πολύ σημαντικά, και ξέρει να δουλεύει. Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς να λογαριάζει άλλους παράγοντες, αφού (δις) ομελέττα χωρίς αυγά δεν γίνεται. Και στον μάταιο τούτο κόσμο που ζούμε, τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των προθέσεων...Και είναι προφανές ότι έχει στο πλευρό του το σύνολο του νέου Δ.Σ., που αποτελείται από άτομα εγνωσμένου κύρους και αξίας.

Και κάτι τελευταίο: η συμμετοχή σε όργανα σαν το Σ.Ε.Τ.Ε. δεν είναι υποχρεωτική. Όποιος δεν μπορεί ή δεν ενδιαφέρεται καλό είναι να το δηλώνει. Σε κάποιες αντίστοιχες δομές, απουσία από συγκεκριμένο αριθμό συνεδριάσεων διοικητικού συμβουλίου, υπό κανονικές συνθήκες, σημαίνει αντικατάσταση.

ΥΓ: Πριν τις εκλογές είχα γράψει στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ την άποψή μου ευθέως ( εδώ ) .
Και τώρα πράττω το ίδιο, γιατί οι καιροί ου μενετοί...
Και επειδή θα ερωτηθώ γιατί τώρα η απάντηση είναι απλή: γιατί τώρα ξεκινάει η θητεία της νέας διοίκησης και καλό είναι αυτά να ξεκαθαρίζονται από την αρχή που δεν μπορεί κανείς να "υποθέσει" την ύπαρξη άλλων κινήτρων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου