Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Στο 4,8% της αντικειμενικής, αντί του 6%...

Το πολύ σημαντικό πρόβλημα που είχαμε αναδείξει στις 15 Δεκεμβρίου με αφορμη το κλείσιμο του ESPERIA PALACE στην οδο Σταδίου, για τον υπολογισμό του ενοικίου ακινήτων που ανήκουν σε ΝΠΔΔ και μισθώνονται από τουριστικές επιχειρήσεις ως ξενοδοχεία, λύνεται με την χθεσινή νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσαν οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης κια Ρόβλιας. Με την ρύθμιση αυτή υποχωρεί από το 6% στο 4,8% το ελάχιστοι ενοίκιο με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και παρατείνονται μισθώσεις που έληγαν, αφού με το μέχρι σήμερα ισχύον παράλογο καθεστώς, με την λήξη της σύμβασης, έπρεπε να κλείσει το ξενοδοχείο, να απομακρυνθεί όλος ο εξοπλισμός, να προκηρυχθεί διαγωνισμός, να διενεργηθεί και να προκύψει νέος μισθωτής...

Η νομοθετική ρύθμιση έχει ως εξής (σ.σ. γιατί scripta manent):
1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 19 του άρθρου 7 του ν. 2741/1999 «Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, άλλες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και λοιπές διατάξεις» (Α΄199) αντικαθίσταται ως εξής:

«Μισθώσεις ακινήτων, οι οποίες αφορούν σε ακίνητα που στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις με εκμισθωτή το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή Ο.Τ.Α. ή την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν παραταθεί ή ανανεωθεί, που έληξαν ή λήγουν εντός δεκαοκτώ (18) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου, μπορούν να παρατείνονται μέχρι δώδεκα (12) χρόνια από τη λήξη τους με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και με απευθείας σύναψη σύμβασης παράτασης της μίσθωσης με τον εγκατεστημένο στο μίσθιο μισθωτή».

2. Τα τρία τελευταία εδάφια της παρ. 19 του άρθρου 7 του ν. 2741/1999, όπως αυτά προστέθηκαν με το άρθρο 9 του ν. 3517/2006 (Α΄ 271), τροποποιούνται ως εξής:

«Ειδικότερα, για τις μισθώσεις του πρώτου εδαφίου, οι οποίες αφορούν σε ακίνητα που στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις, το ετήσιο μίσθωμα δεν μπορεί να συμφωνηθεί κατώτερο από το 4,8% της εκάστοτε ισχύουσας αντικειμενικής αξίας του μισθίου ή, στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα του προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων με αντικειμενικά κριτήρια, της αγοραίας αξίας του μισθίου.

Μισθώσεις ακινήτων στα οποία στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις, που καταρτίστηκαν κατ' εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, όπως ίσχυε πριν την προκειμένη τροποποίησή της, με ετήσιο μίσθωμα ίσο ή μεγαλύτερο από το 6% της εκάστοτε αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας του μισθίου στις περιοχές που δεν ισχύει το σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων με αντικειμενικά κριτήρια, μπορούν να τροποποιηθούν ως προς τον όρο αυτόν με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Στην περίπτωση αυτή, το συμφωνηθέν μίσθωμα δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 4,8% της εκάστοτε ισχύουσας αντικειμενικής αξίας ή της αγοραίας αξίας του μισθίου, κατά την παραπάνω διάκριση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου