Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

του Στέλιου Σταυρίδη *

Υπέρτατο αγαθό σε κάθε δημοκρατία είναι η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία της περιουσίας τους. Οι αστυνομικές αρχές έχουν ως κατ’εξοχήν αποστολή τους, την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία όλων μας.

Με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και της ανομίας, οι πολίτες αγωνιούν, αφού δεν αισθάνονται ασφαλείς ούτε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Τα δε όργανα της αστυνομίας καλούνται να επιτελέσουν ένα τιτάνιο έργο. Και αντί συμπαράστασης, υποστήριξης, καθοδήγησης και εκπαίδευσης, αντιμετωπίζουν τα τεράστια εμπόδια που δημιουργούνται από τους εκάστοτε πολιτικούς τους προϊσταμένους. Που στην πλήρη ρηχότητα και ανικανότητά τους, δημαγωγούν αφόρητα και σε βαθμό που αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνος για την κοινωνική ασφάλεια και συνοχή.


Το πολιτικό σύστημα διαχρονικά και με ελάχιστες εξαιρέσεις, προκειμένου να αποκρύψει την ασύλληπτη ανεπάρκειά του, αντί να εμπνεύσει τον σεβασμό και την υπακοή στο νόμο και τους θεματοφύλακές του, φρόντισε να εξουδετερώσει και να διασύρει συλλήβδην τα αστυνομικά όργανα. Από τους επι κεφαλής μέχρι τους νεοπροσλαμβανόμενους και εκπαιδευόμενους.

Στο ανόητο και επικίνδυνο αυτό «παιχνίδι», συχνά πρωτοστατούν υπουργοί, επιδεικνύοντας μεγάλη ελαφρότητα και ανευθυνότητα. Φαντάζεστε μια σύγχρονη επιχείρηση της οποίας ο επι κεφαλής κακολογεί και λοιδωρεί συλλήβδην και δημοσίως τα στελέχη και τους υπαλλήλους της, όταν συμβεί κάποιο περιστατικό που δυσφημεί την εταιρεία ; Φαντάζεστε να τους «πυροβολεί» αποπροσανατολίζοντας και αποποιούμενος τις δικές του τεράστιες ευθύνες ; Αντί να σπεύσει – ως πραγματικός ηγέτης– να «βγει μπροστά», να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη και να δρομολογήσει τα απαραίτητα.

Τα συνεχιζόμενα και εντεινόμενα θλιβερά περιστατικά και οι βαρύτατοι τραυματισμοί διαδηλωτών και πολιτών, δεν μπορούν να αποτελούν αφορμή για απαράδεκτες και εν πολλοίς γενικευμένες (άρα και επικίνδυνες) δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού. Που έτσι παρέχει την χείριστη δυνατή υπηρεσία στην προστασία του πολίτη, που επιτυγχάνεται με έργα και όχι βέβαια με άνευ περιεχομένου μετονομασίες υπουργείων.

Είναι οξύμωρο ο υπουργός να μας «πληροφορεί» για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στα Σώματα Ασφαλείας. Και ως νέος Αρχιμήδης, να διαπιστώνει («εύρηκα») ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα Σώματα Ασφαλείας». Και ταυτόχρονα να σπεύδει να μας πληροφορήσει ότι «ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι γενικεύουν το μεμονωμένο». Άραγε στους πολιτικούς αυτούς κύκλους συμπεριέλαβε και τον εαυτό του; Διότι εκείνος πρώτος και καλύτερος γενίκευσε απερίσκεπτα και άδικα.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Αστυνομία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη : Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επι κεφαλής, αλλά και των απλών αστυνομικών, η ΕΛΑΣ παραμένει αναποτελεσματική (με φωτεινές ασφαλώς εξαιρέσεις), διότι η πολιτική της ηγεσία και η βλακώδης ελληνική γραφειοκρατία, την εμποδίζει να εκτελέσει την εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή της:

Τα περιπολικά, με εκατομμύρια διανυθέντα χιλιόμετρα (!) το καθένα, είναι σε άθλια κατάσταση, επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών αλλά και των πολιτών. Αντί να αγοράσουν καινούργια (αφορολόγητα), πληρώνουν πολλαπλάσια σε συνεχείς επισκευές, συμβάλλοντας έτσι στην ασύλληπτη σπατάλη (και διαφθορά).
Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες κατασχεμένα, πολυτελέστατα και ολοκαίνουργια αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, αντί να μετατραπούν σε περιπολικά, σκουριάζουν φυλασσόμενα (ρυπαίνοντας με «σίδερα» το περιβάλλον). Όσο για την τροφοδοσία των περιπολικών με καύσιμα, το σύστημα είναι εν πολλοίς ανεξέλεγκτο και αναχρονιστικό. Με τα ποσά των ενοικίων που πληρώνει η ΕΛΑΣ ακόμη και για κενά αστυνομικά τμήματα (συνήθως σε ακατάλληλα κτίρια), θα μπορούσε να αποκτήσει δικές της, σύγχρονες και οικολογικά φιλικές εγκαταστάσεις.

Τι έχουν κάνει άραγε για όλα αυτά οι εκάστοτε λαλίστατοι υπουργοί ; Έχουν δει τι παρωχημένος ηλεκτρονικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται στα αστυνομικά τμήματα, τη στιγμή που κατάσχονται (συνήθως από παράνομο τζόγο) και αποθηκεύονται σε ρυπαρές και υγρές αποθήκες, υπερσύγχρονοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οθόνες υψηλής ευκρίνειας και χαμηλής ακτινοβολίας ; Δεν υπάρχει κοινός νους σε αυτή τη χώρα ; Μόνον ηλίθιοι γραφειοκράτες, ιδιοτελείς συνδικαλιστές και άσχετοι υπουργοί ;

Αστυνομικοί που ράβουν μόνοι τους τις στολές τους, πληρώνουν για ρουχισμό και έχουν παμπάλαια όπλα, ελάχιστη εκπαίδευση, καταρρακωμένο ηθικό, δεν μπορούν να προστατεύουν ούτε εμάς, ούτε τους εαυτούς τους.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, σκληρά εργαζόμενοι, σε συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες, αντιμετωπίζουν συχνότατα τη δυσπιστία και την ύβρη, αντί του επαίνου και της φιλικής διάθεσης. Και όλα αυτά, διότι οι γνωστοί προστάτες του λαού, αυτοί οι άθλιοι δήθεν δημοκράτες, βρίσκουν εύκολη λεία την αστυνομία, αλλά και τις αξιόποινες πράξεις ορισμένων υπαλλήλων της. Και αντί ο αρμόδιος υπουργός να μπει ασπίδα προστασίας, τους ρίχνει το ανάθεμα, αγνοώντας ότι τους εξουδετερώνει και ταυτόχρονα, πυροδοτεί εγκληματικές αντιδράσεις κατά όλων εκείνων που προσπαθούν νυχθημερόν να μας προστατεύουν, βάζοντας σε κίνδυνο τη δική τους σωματική ακεραιότητα.


* www.sstavridis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου