Συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα η συσταθείσα επιτροπή για το Συνεδριακό Τουρισμό, με την συμμετοχή φορέων από όλη την Ελλάδα, υπό το Γιώργο Νικητιάδη. Η σύνθεση της Επιτροπής είναι ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), δύο εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Συνεδρίων Αθηνών (Athens Convention Bureau), ένας (1) εκπρόσωπος του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Convention & Visitors Bureau), ένας εκπρόσωπος από τη Χαλκιδική με παράλληλη εκπροσώπηση της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας, ένας εκπρόσωπος από τη Ρόδο, ένας (1) εκπρόσωπος από την Κω, ένας εκπρόσωπος από την Κρήτη, ένας (1) εκπρόσωπος από την Δυτική Ελλάδα και ένας εκπρόσωπος του Υφυπουργού Τουρισμού που θα ορίζεται από τον ίδιο. Σημειώνεται ότι για τη Ρόδο που δεν έχει συσταθεί ακόμη το Γραφείο Συνεδρίων, με απόφασή του ο Γιώργος Νικητιάδης ορίζει εκπρόσωπο τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, του ξενοδοχείου RODOS PALACE.
Η επιτροπή συστάθηκε στο πλαίσιο αξιοποίησης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, των υπαρχουσών υποδομών και της προσπάθειας προσέλκυσης τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με σκοπό την άμβλυνση της εποχικότητας, η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της τουριστικής πολιτικής. Οι σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες και η εύκολη πρόσβαση στον τόπο πραγματοποίησης ενός συνεδρίου ή έκθεσης είναι κρίσιμοι παράγοντες για την προσέλκυση των επισκεπτών. Όσον αφορά στην Ελλάδα, λειτουργούν σήμερα τόσο αυτοτελή συνεδριακά κέντρα με σύγχρονες εγκαταστάσεις, επικοινωνιακό εξοπλισμό και τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά μέσα όσο και συνεδριακές εγκαταστάσεις σε αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες και τεχνολογικώς εξοπλισμένες, συνήθως σε χώρους ξενοδοχείων. Αυτό σημαίνει ότι οι σύγχρονες διαμορφωμένες συνεδριακές μονάδες σε συνδυασμό με τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στον ελλαδικό χώρο, καθιστούν τη χώρα ως έναν από τους τουριστικούς προορισμούς με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών.
Προκειμένου να επιτευχθεί μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα απαιτείται αρχικά μία ορθολογική γεωγραφική κατανομή των επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται να ιδρυθούν σε όλη τη χώρα νέα Convention Bureaus ώστε με τα ήδη υπάρχοντα να ανέλθει ο αριθμός το ανώτερο σε 10 αναλόγως με τη περιφερειακή κατανομή του συνεδριακού δυναμικού. Για την αναγνώριση ενός οργανισμού ως αντιπροσωπευτικού Convention Bureau τίθεται το όριο των 6000 συνεδριακών θέσεων.
Προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού MICE-Meetings Incentives Conferences Exhibitions, ανασυγκροτείται στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού Γνωμοδοτική Κεντρική Επιτροπή για τον Συνεδριακό Τουρισμό η οποία θα έχει θεσμικό χαρακτήρα. Η Επιτροπή έχει ως άμεσους στόχους τους παρακάτω:
- Τη διαμόρφωση της στρατηγικής για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού.
- Την καταγραφή των συνεδριακών υποδομών της Ελλάδας και την κατάρτιση Μητρώου Συνεδρίων και Συνεδριακών Επιχειρήσεων.
- Την καταγραφή των εξελίξεων και των τάσεων της διεθνούς αγοράς του συνεδριακού τουρισμού.
- Την οργάνωση της συστηματικής στατιστικής παρακολούθησης της Ελληνικής και διεθνούς αγοράς συνεδριακού τουρισμού.
- Την κινητοποίηση και συνδρομή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ώστε αυτές να αποκτήσουν (όσες, βεβαίως, χρειάζονται) την κατάλληλη οργάνωση και τις υποδομές για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού.
- Την προώθηση των κατάλληλων ενεργειών για τη νομική θωράκιση της δραστηριότητας του συνεδριακού τουρισμού.
Για όλα τα παραπάνω, η Επιτροπή θα συνεργάζεται στενά και με τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού καθώς και του ΕΟΤ.
Καλή αρχή...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου